Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Handbalul la nivel de junioare în Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Sport » Handbalul la nivel de junioare în Miercurea Ciuc
Handbalul la nivel de junioare în Miercurea Ciuc

Handbalul la nivel de junioare în Miercurea Ciuc

Până nu demult, în Odorheiu Secuiesc exista o echipă de handbal masculin care era în prim-planul sportului românesc, reușind să-și treacă în palmares chiar și un trofeu european. Și tot în municipiul de pe Târnava Mare este și o echipă de handbal feminin, dar care se află în Divizia A (a doua ca valoare), pe ultimul loc într-o serie alcătuită din 6 echipe. Dar ceea ce, probabil, puțină lume știe este faptul că în cadrul Clubului Sportiv Municipal (CSM) Miercurea Ciuc funcționează și o secție de handbal. Despre handbalul din Miercurea Ciuc am avut ocazia să discut cu Szabó Előd, unul dintre cei care a pus bazele mișcării acestui sport în municipiu.

De când se face handbal în Miercurea Ciuc?

După ce a terminat facultatea, Szabó Előd împreună cu un alt coleg de al său, Erőss Levente, s-au întors în Miercurea Ciuc. Erőss era absolvent al Facultății  de Educație Fizică și Sport din Cluj Napoca, specializarea handbal. Atunci, proprietarul unei firme din Miercurea Ciuc l-a contactat și l-a întrebat dacă nu dorește să pună bazele unei echipe de handbal, el urmând să achite costurile pentru a ține antrenamentele în Sala Sporturilor. Și astfel, în toamna anului 2009, începeau primele antrenamente de handbal feminin în Miercurea Ciuc, la nivel de junioare.

La început se țineau săptămânal, apoi se făceau câte două antrenamente pe săptămână. Cei doi lucrau cu Junioare 1 (17-18 ani) și Junioare 2 (15-16 ani).

Un an mai târziu, spunea Szabó Előd, s-au înscris și în campionatul național. Și tot în 2010, în cadrul echipei tehnice a venit și a treia persoană – Lestyan István, fost jucător la echipa secundă a Odorheiului.

„Nu avem condițiile necesare să ne gândim la un proiect mare”

L-am întrebat pe Szabó Előd dacă în acești 11 ani nu s-au gândit să facă și o echipă de senioare, dar zicea că „încă nu avem condițiile necesare să ne gândim la un proiect așa de mare”. Asta deși au avut discuții chiar și cu cei din Odorheiu Secuiesc să facă, împreună, o echipă de senioare.

Astfel, handbalul din Miercurea Ciuc a rămas la nivel de junioare. Antrenamentele se țin în sala de sport de la Școala Gimnazială „Jozsef Attila”. Au reușit să obțină sala între orele 17:00 și 19:00, săptămânal desfășurându-se 12 ore de antrenamente, intercalate. Așadar, pentru a trece la nivel de senioare, lipsesc, în primul rând, orele de antrenament în sală.

Apoi lipsesc jucătoare, pentru că, spunea Szabó Előd, dacă te înscrii în Liga a II-a trebuie să ai măcar 10 jucătoare din localitate, care să fie plătite, și doar după aceea te poți gândi să mai aduci alte câteva experimentate, cu care să poți forma un lot care să facă față la nivel de senioare.

Cu toate acestea, Szabó Előd se arăta mulțumit de situația de față. „Am avut discuții cu cei de la primărie și vă zic sincer, din câte sporturi sunt în Miercurea Ciuc, noi avem condiții destul de bune: avem sala asta în care, teoretic, numai noi ne antrenăm”.

Așa că „ne-am gândit, dar eu zic că în viitorul apropiat nu o să fie realizabilă o echipă de senioare”.

În prezent, junioarele 3 reprezintă „baza”, terminând seria pe locul 2, în spatele Brașovului

La nivel de federație, competițiile sunt organizate astfel: la senioare sunt două ligi – Liga Națională și Divizia A, cu 4 serii. La junioare, sub egida federației, se dispută campionate pentru Junioare 1 (17-18 ani), Junioare 2 (15-16 ani) și Junioare 3 (13-14 ani). la Junioare 4 (fete de 11-12 ani) și Junioare 5 (sau minihandbal, cum mai este cunoscut) competițiile se desfășoară, inițial, la nivel de județe, sub egida asociațiilor județene și doar apoi, din faza semifinalelor, se trece sub egida forului.

Momentan, CSM Miercurea Ciuc are echipe înscrise la Junioare 5, Junioare 4, dar și la Junioare 3.

La Junioare 3 (în acest sezon au participat fete născute în 2005-2006), au fost 8 serii. Echipa din Miercurea Ciuc a făcut parte dintr-o serie cu 13 echipe și a reușit să se claseze pe locul 2. Această clasare a însemnat calificarea în Grupa de Valoare.

Anul acesta, junioarele 3 de la CSM Miercurea Ciuc au jucat 20 de meciuri, din care au câștigat 18 partide. S-a pierdut, la două goluri diferență, doar cu Corona Brașov, unde funcționează și un centru olimpic la care sunt strânse fete dintr-o treime din țară (la nivel național sunt înființate 3 centre olimpice).

Se va face trecerea la Junioare 2 și apoi Junioare 1?

Întrebarea firească care urma era dacă se va merge cu actualul lot la Junioare 2 și, apoi, la Junioare 1.

„Aceasta ar fi ideea. Dar și anul trecut am avut probleme, pentru că 3 fete au plecat în străinătate, să joace în continuare handbal, și nu am avut cum să ne înscriem la Junioare 2”, în condițiile în care la Junioare 3 sunt înscrise peste 100 de echipe, iar la Junioare 2 doar 40. Iar oferte sunt și acum de la centre olimpice, de la Brașov și din Ungaria.

„În cazul unei echipe a unui oraș mic e greu să menții lotul, să nu lași jucătoarele să plece. Dacă vor să plece, eu zic că trebuie lăsate, pentru că acolo sunt condiții mult mai bune”.

Rezultate notabile în cei 11 ani

Deși secția de handbal din cadrul CSM Miercurea Ciuc cuprinde doar echipe de junioare, se poate vorbi și de rezultate notabile pe plan național.

Primul rezultat notabil, spunea Szabó Előd, a fost acum 3 ani, la minihandbal (Junioare 5), unde echipa a ajuns în finala campionatului național – adică în primele 16 echipe. Fiind vorba de fete mici, în finală s-a jucat doar din plăcere, nefiind contabilizate rezultatele, dar părinții spun că echipa ar fi pierdut doar un singur meci, în fața CSS 6 București.

Dar cel mai mare rezultat s-a înregistrat acum doi ani, la Junioare 4. După faza județeană a urmat un turneu semifinal în Baia Mare, alături de 3 echipe locale și de o echipă din Brașov. A fost prima surpriză, în finală ajungând brașovencele și CSM Miercurea Ciuc, cele 3 echipe din Baia Mare fiind „lăsate acasă”. Turneul final s-a disputat la Reșița, iar din 16 echipe, CSM s-a clasat pe locul 4; podiumul a fost alcătuit din Reșița – locul 1, Râmnicu Vâlcea – locul 2 și CSM București – locul 3.

„Eu zic că e un rezultat uriaș, mai ales că la Junioare 4, în acel an, erau 230 de echipe în țară; din 230 de echipe am obținut locul 4”, spunea Szabó Előd.

După 5 zile de competiție, cât a durat turneul, la premiere, observatorul din partea Federației Române de Handbal, la începutul discursului, spunea că cea mai mare surpriză este echipa din Miercurea Ciuc, pentru că de peste 40 de ani, de când sunt la federație, nici nu am auzit de handbalul din Miercurea Ciuc. „Mi-a venit să plâng”, recunoștea Szabó Előd.

Tot din sfera rezultatelor, trebuie menționat faptul că, în prezent, s-au primit oferte pentru fetele din Miercurea Ciuc de la centrele olimpice de la Râmnicu Vâlcea și Brașov, iar alte 3 jucătoare sunt chemate frecvent la acțiunile naționalei; este vorba de portărița Beatrice Tunariu, de coordonatoarea de joc Koos Klaudia și de interul stâng Csorba Adrienn.

Cum vă puteți trimite fata la handbal?

În fiecare toamnă, odată cu începerea anului școlar, se fac grupe de începătoare. Pentru asta se merge în școlile din oraș pentru a atrage fetele către handbal.

Pe lângă asta, există și posibilitatea contactării celor care se ocupă de echipă, cea mai ușoară metodă fiind prin intermediul paginii de Facebook – VSK Csíkszereda – lány kézilabda, sau prin telefon 0740/13.63.50 (Szabó Előd).

∗∗∗

Dacă v-a plăcut acest material și doriți să citiți știri pe acest site și în continuare, o puteți face abonându-vă la ziarul Informația Harghitei.

Puteți opta pentru abonamentul clasic: făcut la oficiul poștal și veți primi ziarul în cutia poștală.

Sau puteți alege varianta abonamentului în format PDF, în acest caz urmând să primiți ziarul în format electronic, pe adresa de e-mail. Costul unui abonament în format PDF pornește de la 16 lei/lună și ajunge  la 150 de lei/an.

Puteți obține detalii trimițând un e-mail la informatiahr@gmail.com.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.