Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Grad mediu de ocupare a fostelor cabane de vânătoare ale DS Harghita de către turişti în sezonul estival | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Timp Liber » Grad mediu de ocupare a fostelor cabane de vânătoare ale DS Harghita de către turişti în sezonul estival
Grad mediu de ocupare a fostelor cabane de vânătoare ale DS Harghita de către turişti în sezonul estival

Grad mediu de ocupare a fostelor cabane de vânătoare ale DS Harghita de către turişti în sezonul estival

  • Faţă de perioada pandemiei, cererea este în scădere

Fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice (DS) Harghita, transformate în spaţii de cazare pentru turişti, sunt amplasate în mijlocul naturii, cu peisaje deosebit de frumoase în imediata lor vecinătate. Faţă de anii 2020 şi 2021, când erau restricţii de circulaţie, cererea turiştilor pentru aceste cabane a mai scăzut.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a spus că instituţia pe care o conduce pune la dispoziţia turiştilor un număr de cinci cabane. Acestea sunt foste cabane de vânătoare, însă majoritatea nu mai deservesc fonduri cinegetice. Cele cinci cabane turistice sunt amplasate pe raza Ocoalelor Silvice Homorod (Ivo, poate cea mai cunoscută cabană aflată în administrarea DS Harghita, în care obişnuia Nicolae Ceauşescu să se cazeze), Topliţa, Borsec şi Tulgheş (2 cabane). Direcţia silvică a avut mai multe cabane de vânătoare, însă au mai rămas cele cinci, deoarece acestea erau cele mai solicitate de turişti.

Directorul DS Harghita a explicat că Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva nu funcţionează la nivelul unui operator de turism, deoarece nu are infrastructura necesară sau angajaţi corespunzători. „Cabanele noastre sunt în general cu 3-4-5 camere. De obicei, se închiriază o cabană întreagă. Noi, din veniturile pe care le încasăm reuşim să menţinem aceste cabane, să le mai creştem gradul de confort, să asigurăm un salariu corespunzător personalului care le deserveşte. În schimb, nu suntem pregătiţi pentru un turism intensiv în aceste cabane”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Potrivit sursei citate, în perioada pandemiei, când erau restricţii de circulaţie şi foarte mulţi s-au reorientat către turismul în ţară, a fost înregistrat cel mai mare grad de ocupare. „Însă în perioada estivală putem spune că avem un grad de ocupare mediu, întrucât cred că cei mai mulţi turişti preferă să meargă vara la mare, nu la munte”, a precizat directorul direcţiei silvice.

Cele mai multe solicitări sunt toamna, în perioada sezonului de vânătoare la cerb sau la mistreţ. Totodată, de Crăciun, de Paşti şi de Anul Nou cabanele sunt rezervate cu mult timp înainte.

Directorul DS Harghita a punctat că se observă în ultima perioadă că iarna cererea este mai mare, deoarece turiştii preferă sporturile de sezon, iar o parte dintre fostele cabane de vânătoare sunt în apropierea pârtiilor de schi.

Conform acestuia, turiştii care închiriază cabanele nu sunt localnici, ci vin din întreaga ţară. RNP – Romsilva are site-uri de promovare, există târguri de turism la care regia este prezentă. De asemenea, la nivelul RNP – Romsilva există un departament de marketing bine organizat, la fel şi la nivelul direcţiei silvice, unde este personal care are în atribuţii şi sarcini de promovare, a spus ing. Cătălin Mutică.

În medie, preţurile sunt comparabile cu cele practicate în pensiuni, aproximativ 200 de lei pe zi pentru o cameră. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.