Câteva zeci de apeluri la 112 din cauza urşilor, de la începutul anului, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 19 iunie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Câteva zeci de apeluri la 112 din cauza urşilor, de la începutul anului, în Harghita
Câteva zeci de apeluri la 112 din cauza urşilor, de la începutul anului, în Harghita

Câteva zeci de apeluri la 112 din cauza urşilor, de la începutul anului, în Harghita

Câteva zeci de apeluri au fost înregistrate, de la începutul acestui an, la dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, prin care era semnalată prezenţa urşilor în zona diverselor localităţi ale judeţului, numai în ultima săptămână fiind primite 12 astfel de sesizări prin intermediul serviciului 112.

Potrivit unui comunicat al IJJ Harghita, în perioada 15-22 mai 2023, la dispeceratul instituţiei au fost primite apeluri prin care era semnalată prezenţa unor urşi în zona localităţilor Sândominic, Topliţa, Hodoşa, Sărmaş, Brădeşti, satul Izvoare al comunei Zetea, Vlăhiţa şi comuna Dealu. Au fost înregistrate mai multe apeluri din aceiaşi localitate, respectiv Brădeşti (2 apeluri), Sărmaş (3 apeluri) şi Topliţa (2 apeluri). De fiecare dată a fost trimis la faţa locului fie un echipaj de jandarmi, fie un echipaj de ordine publică format din poliţist şi jandarm. A fost nevoie de intervenţia efectivă a echipei special constituită în acest sens în trei situaţii. În data de 15 mai, la ora 10:16, o femeie a semnalat prezenţa unei ursoaice cu 3 pui în curtea sa din Sândominic. Echipajul de jandarmi trimis la faţa locului a confirmat prezenţa ursului şi l-a alungat înspre zona împădurită. În 19 mai, la ora 22:24, o altă femeie a anunţat prezenţa unui urs în curtea proprie din comuna Sărmaş, care i-a provocat pagube, ucigând găini şi iepuri. Echipajul de ordine publică, format din jandarm şi poliţist, a confirmat prezenţa ursului şi l-a alungat în pădure. În altă situaţie, a fost nevoie de alungarea unei ursoaice cu doi pui, tot din comuna Sărmaş. Apelul a fost făcut de către un bărbat, duminica trecută, la ora 02:24, acesta relatând că pe o stradă din localitate şi-a făcut simţită prezenţa o ursoaică cu un pui. La sosirea echipajului s-a stabilit că de fapt a fost vorba despre o ursoaică cu doi pui, aceasta fiind alungată înspre zona împădurită. În data de 22 mai a fost înregistrat un singur apel, la ora 22:37, un bărbat din comuna Dealu anunţând faptul că un urs i-ar fi intrat în curte şi a omorât o oaie. La sosirea echipajului de jandarmi, ursul părăsise singur zona. Echipajul a mai rămas o perioadă în zonă, dar ursul nu a mai revenit. Pe timpul intervenţiilor nu au fost înregistrate alte incidente. Din relatările jandarmilor care au intervenit la toate cazurile rezultă că locurile unde au fost semnalate animalele sălbatice se află în apropierea unor zone împădurite. De asemenea, în situaţia producerii unor pagube de către animalele sălbatice, cetăţenii au fost îndrumaţi să se adreseze primarului localităţii.

De la începutul anului au fost înregistrate la dispeceratul IJJ Harghita 59 de apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezenţa ursului în apropierea zonelor locuite, în toate situaţiile fiind la faţa locului un echipaj de intervenţie.

„Le reamintim oamenilor că este recomandat ca de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia”, se mai arată în comunicatul IJJ Harghita. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.