Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Berti Barbera despre Tuşnad Gastro Blues Fest:„Este un festival de primă mână în România. Sunt foarte încântat să fiu parte din el” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Timp Liber »
Berti Barbera despre Tuşnad Gastro Blues Fest:
„Este un festival de primă mână în România. Sunt foarte încântat să fiu parte din el”
<h5><i>Berti Barbera despre Tuşnad Gastro Blues Fest:</i></h5>„Este un festival de primă mână în România. Sunt foarte încântat să fiu parte din el”

Berti Barbera despre Tuşnad Gastro Blues Fest:
„Este un festival de primă mână în România. Sunt foarte încântat să fiu parte din el”

Tuşnad Gastro Blues Fest şi-a tras cortina peste ediţia cu numărul 3, una care a adus pe scenă câteva nume importante din lumea muzicii blues. În fiecare seară, din cele trei zile, publicul a avut parte de câte un cap de afiş pe măsură. Vineri, cel care a încheiat seara a fost britanicul Marcus Bonfanti, prezenţa lui fiind o premieră pe scenele din România. Seara de sâmbătă a fost închisă de Dr. FEELGOOD – o formaţie de blues/rock, din Anglia, formată în 1971. Fără îndoială, cireaşa de pe tort a fost americanca Gisele Jackson, care a fost acompaniată de trioul spaniol The Shu Shu’s. Gisele Jackson are o voce cum rar ai ocazia să auzi live pe o scenă de la noi, fiind una dintre cele mai importante voci din muzica afro-americană. Ea a adus pe scena festivalului de la Băile Tuşnad, atât piese compoziţie proprie, cât şi melodii clasice, preluate.

Programul celei de-a treia ediţii a fost completat de numele autohtone Soul Serenade, Southernman Robbie, Florin Giuglea Trio şi de Jumping Matt & His Combo (Ungaria).

Mai spunem că la ediția din acest an cei cu buletine de Tușnad aveau intrarea gratuită.

Despre TGBF #3 am reuşit să iau câteva impresii, atât de la organizator, cât şi de la câteva nume importante care au fost prezente la festival.

Pilbáth Attila: Va fi şi ediţia cu numărul 4

Iniţiatorul şi sufletul festivalului de la Băile Tuşnad este Pilbáth Attila. După mai multe luni de emoţii, în final a răsuflat uşurat, fiind mulţumit, sufleteşte, de cea de-a treia ediţie.

Din câte am observat, anul acesta a fost mai multă lume ca anul trecut…

Pilbáth Attila: Da. Din fericire, da. Am observat şi noi, toată lumea a observat – mă refer la vendori, care sunt mai mulţumiţi că au vândut, s-a consumat.

Atunci trebuie să ne aşteptăm şi la ediţia cu numărul 4?

P.A.: Da, trebuie, deşi am zis că e gata.

În concluzie, sunteţi mulţumiţi de această ediţie?

– P.A.: Financiar – nu, dar sufleteşte – da. Financiar nu ai cum.

Cât de greu este să organizezi un asemenea eveniment?

P.A.: E foarte greu dacă tu faci logo-ul, tu editezi pe social media, tu cumperi biletele artiştilor, tu faci tot, e foarte greu. E greu, deşi am avut ajutoare.

Berti Barbera: Dacă ar fi pe măsura pasiunii puse, ar trebui să fie o mie de oameni aici

Berti Barbera este cântăreţ, compozitor, actor şi prezentator de televiziune. La prima ediţie a fost la TGBF în calitate de artist, când a cântat împreună cu Nicu Patoi, iar acum ca prezentator.

După cele două experienţe, l-am întrebat ce părere i-a lăsat festivalul de la Băile Tuşnad.

Berti Barbera: Din toate punctele de vedere, este un festival de primă mână în România. Mi se pare că, în primul rând, pentru artişti este asigurat tot confortul, scena e dotată la cel mai bun nivel, artiştii au un loc unde să se schimbe, să stea.

Având în vedere locul vestit pentru ploaie şi ciudăţenii meteo, au făcut un loc acoperit, unde lumea poate să stea să se adăpostească. Ceea ce nu-mi place e că multă lume, şi când nu plouă, stă aici, bea şi mănâncă, şi e mare păcat pentru că pe scenă sunt artişti foarte buni. În locul lor, aş sta în faţa scenei.

Din punct de vedere tehnic, totul este foarte bine pus la punct, se transmite în direct şi online.

Ideea este că acest festival promovează două evenimente esenţiale: muzica blues – care poate fi foarte populară printre oamenii care caută muzică sinceră, muzică autentică, accesibilă – şi promovează zona, care e foarte frumoasă.

Îmi doresc ca pe viitor să se întâmple ceva în aşa fel încât comunicarea să fie mai eficientă şi să avem mai mulţi spectatori, să fie un festival pe măsura energiei pe care aceşti oameni (organizatorii – n.a.) o investesc. Dacă ar fi pe măsura pasiunii puse, ar trebui să fie o mie de oameni aici.

Dar şi aşa este foarte bine că există şi sunt foarte încântat să fiu parte din el.

AG Weinberger: Cred că acest festival mai are nevoie de un an-doi ca să intre în conştientul publicului

De AG Weinberger cred că puţină lume nu a auzit. Este printre primii cântăreţi de blues din România care a apărut pe ecranele televizoarelor imediat după Revoluţie. A devenit, practic, o legendă a bluesului românesc. Iar de la sfârşitul anului 2021 este şi vicepreşedintele Institutului Cultural Român (ICR).

AG Weinberger a fost prezent la toate cele trei ediţii.

– Sunteţi unul dintre cei mai mari cântăreţi de blues din ţară. Ce părere aveţi de acest festival?

– AG Weinberger: Foarte bine că există. Astfel de evenimente rămân, poate, singurele vehicule pentru cei ca noi, să ne manifestăm, şi nu avem un viitor foarte roz. Orice iniţiativă de acest gen este de aplaudat şi de susţinut.

– Ziceaţi  nu e un viitor prea roz…

– AG Weinberger: Se diluează oferta artistică. Tehnologia e atât de avansată încât toată lumea crede că acasă, într-un dormitor, cu un soft poate să-şi creeze un sistem de vise. Aceste vise, dacă nu se coroborează cu convingere şi consecvenţă, nu au nicio valoare; vorbesc de vise muzicale.

– Stând aici trei zile, cum aţi văzut atmosfera festivalului?

– AG Weinberger: Eu am fost la toate ediţiile şi nu am văzut nicio diferenţă. Cred că acest festival mai are nevoie de un an – doi ca să intre în conştientul publicului.

Foarte bine că se organizează în această perioadă, când nu mai sunt alte festivaluri. Pentru că şi aceasta este o problemă: noi, de fapt, avem acelaşi public ca număr; eu recunosc feţele şi de la Brezoi. Asta, cumva ar trebui să se extindă.

În această seară sunt, poate 600 de oameni, un lucru foarte lăudabil.

– Cum vede Institutul Cultural Român asemenea festivaluri? Are pârghie să susţină financiar asemenea evenimente?

– AG Weinberger: Sigur că da. Noi tocmai am avut un mic workshop aici. Noi răspundem cu mare deschidere, aplicare şi aplecare tuturor factorilor culturali care vin spre noi; se numeşte propunere de parteneriat şi trebuie trimisă pe adresa oficială a ICR (icr@icr.ro), acea propunere primeşte un număr de înregistrare şi intră în circuitul birocratic.

Nu prea au existat propuneri care să nu fie susţinute de ICR. Evident că astfel de manifestări se înscriu în acel principiu Cultura pentru toţi.

Noi încercăm să susţinem absolut tot spectrul cultural, de la artă populară până la cel mai savant, muzică contemporană. Spectrul este foarte larg.

Acum nu avem un buget foarte generos, dar dacă dovedim că ne implicăm, poate şi bugetul se va mări.

– La asemenea festivaluri publicul nu e foarte numeros şi e greu pentru un organizator să ţină un asemenea eveniment. Pe viitor, dacă reuşiţi să obţineţi o mărire a bugetului, credeţi că ICR ar putea să susţină mai mult financiar asemenea evenimente de blues, de jazz?

– AG Weinberger: Să ştiţi că legea banului public este foarte riguroasă, există costuri eligibile şi există costuri neeligibile. În acest moment, producţia este un cost neeligibil pentru ICR. Evident, mici ajutoare putem face, dar legea ne obligă să respectăm şi să facem totul conform legii.

***

La Tuşnad Gastro Blues Fest, un stand a fost rezervat celor de Agenţia Naţională Antidrog din Harghita. Pe durata celor trei zile, participanţii la festival au putut experimenta „ochelarii de droguri” ce simulează gama largă a efectelor care pot fi declanşate de consumul de droguri, precum şi cei care simulează starea de ebrietate.

De asemenea, au fost distribuite materiale informative de prevenire a consumului de droguri.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Arhivă foto: Ziua 1, Ziua 2, Ziua 3

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.