Sâmbătă, la Topliţa: Proiecţie specială a filmului R.M.N., în prezenţa regizorului Cristian Mungiu | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 8 iunie 2023
Home » Timp Liber »
Sâmbătă, la Topliţa:
Proiecţie specială a filmului R.M.N., în prezenţa regizorului Cristian Mungiu
<h5><i>Sâmbătă, la Topliţa:</i></h5> Proiecţie specială a filmului R.M.N., în prezenţa regizorului Cristian Mungiu

Sâmbătă, la Topliţa:
Proiecţie specială a filmului R.M.N., în prezenţa regizorului Cristian Mungiu

R.M.N., cel mai nou film al regizorului Cristian Mungiu, va putea fi văzut într-o proiecţie specială la Cinema „Călimani” din Topliţa, sâmbătă, 18 iunie, începând cu ora 19:15. Regizorul Cristian Mungiu va fi prezent la eveniment, iar la finalul proiecţiei va răspunde întrebărilor spectatorilor.

R.M.N. spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în faţa realităţilor care îl surprind, despre relaţia cu celălalt şi despre felul în care ne raportăm cu toţii astăzi la un viitor neliniştitor. Regizorul Cristian Mungiu descrie filmul ca fiind „o poveste despre raportul dintre vremurile de odinioară – percepute ca fiind mai de încredere pentru că ne deveniseră familiare – şi vremurile actuale, resimţite ca haotice. Este deopotrivă o poveste despre auto-amăgirea generată de un set de valori europene care rămân mai degrabă un deziderat decât o împlinire. Este o poveste despre intoleranţă şi discriminare, despre prejudecăţi, stereotipuri, autoritate şi libertate, o poveste despre laşitate şi curaj, despre individ şi mase, despre destinul personal versus cel colectiv. Este, de asemenea, o poveste despre supravieţuire, despre sărăcie, despre frică şi un viitor neliniştitor”.

După premiera mondială de la Festivalul de Film de la Cannes, în publicaţiile internaţionale au apărut şi primele recenzii elogioase: „Secvenţe discrete, de o claritate şi o densitate uluitoare, cu o rigoare a construcţiei camuflată de spontaneitatea prezentării”; „Film complex, atât de încărcat de idei, încât te-ai aştepta ca preocuparea pentru estetică să nu fie o prioritate, dar R.M.N. este de o frumuseţe aproape neverosimilă” notează Jessica Kiang în Variety. „R.M.N. este o explorare fascinantă, foarte umană, a multiplelor probleme cu care se confruntă România” apreciază Jordan Mintzer în The Hollywood Reporter. Ca urmare a primirii avute la Cannes, a criticilor şi reacţiilor preponderent favorabile şi de regulă polemice, R.M.N. a fost bine primit şi de distribuitori, fiind achiziţionat spre difuzare pâna la încheierea festivalului în peste 40 de ţări.

Spectatorii din Topliţa vor putea vedea filmul pe marele ecran şi vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul Cristian Mungiu la proiecţia de la Cinema Călimani din Topliţa sâmbătă, 18 iunie, de la ora 19:15.

Filmul îi are în rolurile principale pe Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu şi Orsolya Moldován. Scenariul şi regia sunt semnate de Cristian Mungiu. Filmările au fost realizate în perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2022, în principal în satul Rimetea din judeţul Alba, dar şi în alte localităţi din Transilvania.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Cinema „Călimani” Topliţa.

Sinopsis

În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan preocupat de copilul care creşte fără el (Rudi), de tatăl lui rămas singur (Otto) şi de iubita lui din tinereţe pe care arde să o revadă (Csilla). Îşi doreşte să se implice mai mult în educaţia băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) şi să-l dezbare de spaimele nedesluşite care l-au cuprins. Când la fabrica de care se îngrijeşte Csilla sunt angajaţi muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă şi pe adulţi, iar frustrările, conflictele şi pulsiunile irump la suprafaţă prin pojghiţa subţire de aparentă înţelegere şi calm.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.