Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Diplome pentru pompierii harghiteni care s-au luptat cu flăcările în Grecia | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 7 mai 2024
Home » Societate » Diplome pentru pompierii harghiteni care s-au luptat cu flăcările în Grecia
Diplome pentru pompierii harghiteni care s-au luptat cu flăcările în Grecia

Diplome pentru pompierii harghiteni care s-au luptat cu flăcările în Grecia

Mai mulţi pompieri harghiteni care au participat recent la misiuni de stingere a incendiilor care au afectat Grecia au primit, luni, diplome din partea Instituţiei Prefectului – Judeţul Harghita. Diplomele au fost acordate unui număr de 7 pompieri pentru „profesionalismul dovedit în acţiunea de intervenţie pentru stingerea incendiilor de vegetaţie din Grecia”. Este vorba despre plutonierul adjutant Paul Zaiţ şi plutonierul major Ovidiu Iosif Duduj de la Detaşamentul de Pompieri Odorheiu Secuiesc, despre plutonierul Silviu Constantin Nuţ, plutonierul Vlad Răzvan Urzică, sergentul major Vâlcan Petru Daniel şi plutonierul adjutant Nelu Pop Mureşan de la Detaşamentul de Pompieri Gheorgheni, Garda de Intervenţie nr. 2 Topliţa şi despre plutonierul adjutant Cristian Pop de la Detaşamentul de Pompieri Miercurea-Ciuc. Diplomele au fost înmânate celor care nu se aflau într-un binemeritat concediu de prefectul judeţului Harghita, Petres Sándor, la începutul şedinţei Colegiului prefectural. Petres Sándor a declarat că pompierii harghiteni au făcut tot ceea ce era omeneşte posibil pentru a salva vieţi şi bunuri şi au făcut cinste tuturor harghitenilor prin acţiunile lor.

„În vara aceasta o bună parte a Europei a fost lovită de calamităţi naturale, cred că aproape toţi cei aflaţi în sală aţi văzut filmuleţe sau poze despre incendiile care au devastat partea sudică a Europei şi am avut câţiva colegi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita care au participat la misiuni în Grecia. Aşa cum ne-am obişnuit, colegii din ISU au făcut şi fac tot ceea ce este omeneşte posibil pentru a ajuta, pentru a salva vieţi, pentru a salva bunuri şi prin acţiunea lor aceşti colegi, în misiunea din Grecia, au făcut cinste armei pompierilor şi ne-au făcut cinste tuturor celor din judeţul Harghita. Domnilor colegi, încă o dată vă mulţumim foarte mult şi vă dorim să aveţi sănătate, succes în misiuni şi bunul Dumnezeu să vă păzească, pentru ca la rândul dumneavoastră să puteţi avea grijă de noi”, a afirmat Petres Sándor.

La rândul său, colonelul Ovidiu Dudu, prim-adjunct al inspectorului şef al ISU Harghita, a declarat presei că pompierii harghiteni au fost prezenţi în două perioade diferite în Grecia, iniţial fiind trimişi acolo, la sfârşitul lunii iulie, 5 subofiţeri, cu o autospecială cu apă şi spumă de intervenţie la fond forestier, iar ulterior au ajuns în ţara respectivă alţi 2, în cadrul contingentului de înlocuire care plecase din România.

„În primul rând s-a luat în considerare experienţa personală a celor care au intervenit în astfel de misiuni, în misiuni de stingere a incendiilor de fond forestier, iar personalul pe care l-am stabilit pentru această misiune a fost bineînţeles unul cu experienţă. La noi, fiecare s-ar fi oferit voluntar, sunt convins de asta”, a spus colonelul Ovidiu Dudu.

Plutonierul adjutant Cristian Pop, de la Detaşamentul Miercurea-Ciuc, a povestit că a fost o experienţă nouă în Grecia şi chiar dacă au fost întâmpinate unele dificultăţi, pompierii sunt obişnuiţi cu astfel de situaţii şi sunt pregătiţi pentru imprevizibil.

„Experienţa de acolo a fost una diferită, tipul de intervenţie de acolo este puţin diferit din cauza formelor de relief şi a vegetaţiei. Noi am întâmpinat acolo dificultăţi din cauza temperaturii atât de pe timpul zilei, cât şi a nopţii, umiditatea, diferenţa de temperatură de la zi la noapte – pentru că am intervenit şi pe timp de zi şi de noapte – era foarte mare. Ziua foarte cald, 44 de grade Celsius, iar noaptea nu depăşea 19 grade Celsius. Incendiile se manifestau foarte violent şi rapid, distanţe foarte lungi, într-un timp foarte scurt. Noi am intervenit la primul incendiu pentru protejarea unei cariere, adică a tehnicii şi utilajelor din cadrul acesteia, pentru că era posibil ca incendiul să se propage spre aceasta şi noi am izolat zona. Era o carieră de piatră, dar utilajele de acolo erau de ordinul miliardelor, poate, de euro, din ce am înţeles, pentru că după fiecare misiune se făcea o analiză, o şedinţă privind modul în care a decurs intervenţia, problemele întâmpinate şi restabilirea tehnicii. (…). Noi suntem obişnuiţi cu astfel de situaţii, mereu suntem pregătiţi pentru imprevizibil şi încercăm să ne facem datoria cât mai profesionist posibil. În străinătate nu am mai fost, a fost o experienţă nouă şi pentru mine, dar întotdeauna este ceva de învăţat pozitiv”, a menţionat plutonierul adjutant Cristian Pop.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.