Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cu capul în nori | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Opinii » Cu capul în nori
Cu capul în nori

Cu capul în nori

Dorin Florea, primarul din Târgu Mureş, a făcut marţi nişte afirmaţii mai contondente la adresa prietenilor noştri dintotdeauna, rromii – între care a rostit şi adevărul că unii dintre cei foarte prolifici trăiesc practic din banii de alocaţie.

Dulce şi suavă ca o garofiţă picată din lună, doamna Weber, în calitate de avocat al poporului, s-a mirat atât de tare de ce poate spune primarul încât am crezut că era cât pe ce să leşine, întrucât, zice ea, alocaţia e un drept al copilului, nu al părinţilor!

De 30 de ani aşteptăm să nu mai avem în funcţii publice oameni desprinşi de realitate şi ne-am trezit cu doamna Weber pe cap. Adică dânsa ne spune ce scrie în lege şi ea chiar crede că aşa se întâmplă lucrurile pe teren. Pentru asta doamna în cauză ia o indemnizaţie de 21.820 de lei pe lună. În nenumărate cazuri, părintele bea până ajunge în gravă stare de ebrietate dreptul copilului, ca să ştie şi doamna Weber! Are domnul Manda – persoană importantă din partidul care a determinat numirea dânsei în funcţie – o parafrază foarte inspirată la sloganul fără corupţi în funcţii publice, în care a înlocuit corupţi cu altceva, dar ne abţinem s-o reproducem aici.

În afară de Radu Banciu, care a avut curajul să susţină că ceea ce spune Dorin Florea e adevărat, toată pleiada de oameni cu capul în nori şi lătrăii TV s-au strâmbat şi s-au oripilat ca la comandă, făcând teatru pentru Consiliul Naţional al Audiovizualului şi pentru CNCD, de parcă asta e menirea vieţii lor.

Toţi se feresc de vorbe, dar nu te poţi feri de realitate. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării e vigilent la cuvinte, căci instituţia asta, de când s-a înfiinţat ea şi până în ziua de azi, n-a schimbat realitatea nici cu un micron. Dacă le zici ţigani şi nu rromi, te amendează CNCD. Dar de când ţiganii au fost înnobilaţi cu denumirea oficială de rromi, s-a schimbat ceva în statutul şi atitudinea lor? Şi dacă te cercetează ori te amendează CNCD gata, s-a rezolvat problema? Părinţii nu mai beau banii copiilor? La instituţiile care n-au nici un impact asupra realităţii trebuie renunţat chiar şi pentru simplul fapt de a economisi banul public, concluzie la care va ajunge cândva şi UE, spre disperarea categoriei de paraziţi care s-au obişnuit să trăiască (bine!) din cenzurarea cuvintelor şi expresiilor.

„Sub aceste sloganuri, drepturile omului sau rasism, se ascund marile ticăloşii în sensul că te opresc să faci ce trebuie făcut”, zice Dorin Florea – şi toţi activiştii civici care alcătuiesc liste cu cuvinte care pot şi care nu pot fi folosite înlemnesc la atâta sinceritate, că ei n-au curajul nici măcar să-şi înjure pisica.

De fapt, despre ce vorbim noi aici? Pare-mi-se că despre nişte legi cam tâmpiţele şi despre nişte instituţii care nu te lasă să spui adevărul. Păi legi tâmpite aveam şi pe vremea lui Ceauşescu, iar cenzură cât încape! Ce s-a schimbat între timp? Probabil faptul că cenzorii primesc mult mai mulţi bani – şi ca atare sunt mai sârguincioşi decât cei din comunism, unii au devenit de-a dreptul workaholici… (M. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.