Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consiliul Judeţean Harghita sprijină autorităţile locale şi proiectele comunitare | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 4 mai 2024
Home » Societate » Consiliul Judeţean Harghita sprijină autorităţile locale şi proiectele comunitare
Consiliul Judeţean Harghita sprijină autorităţile locale şi proiectele comunitare

Consiliul Judeţean Harghita sprijină autorităţile locale şi proiectele comunitare

  • DGASPC rămâne din nou fără bani, iar Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului va fi supravegheat video 24 de ore din 24

Regulamentul de organizare şi funcţionare al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita a fost modificat şi adaptat cerinţelor actuale. Astfel, Biroul digitalizare şi simplificare administrativă va avea în componenţă şi Compartimentul management informatic, iar pentru îmbunătăţirea şi eficientizarea activităţii Direcţiei economice, acesta va avea în componenţă Compartimentul buget, Compartimentul contabilitate, Compartimentul salarizare şi control financiar preventiv şi Compartimentul monitorizare organizaţii finanţate. Iar Compartimentul pentru implementarea proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Harghita” din cadrul Direcţiei arhitect şef, se organizează în structură de sine stătătoare. Sunt doar câteva dintre modificările care vor facilita o mai bună coordonare a activităţilor, precum şi eficientizarea proceselor demarate, susţin specialiştii.

Autoritatea deliberativă a administraţiei publice la nivel judeţean a aprobat luni, derularea Programului de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării pe anii 2022-2024 şi alocarea unui buget aferent de 1.135.000 de lei, programul de Reprezentare şi promovare a judeţului Harghita pe lângă instituţiile Uniunii Europene, Adunarea Regiunilor Europene şi ALDA pe anii 2022-2024 şi alocarea sumei de 514.000 de lei în acest scop. Consiliul Judeţean Harghita este membru activ din anul 1993 în cadrul Adunării Regionale Europene (Assembly of European Regions), care reuneşte 270 de regiuni din Europa din 35 ţări membre şi 16 organizaţii interregionale.

Au fost acceptate şi modificările statelor de funcţii ale unor instituţii subordonate precum Spitalul Judeţean de Urgenţă, Spitalul de Psihiatrie Tulgheş, Editura Harghita, revista literară Székelyfӧld şi Biblioteca Judeţeană – ca urmare a unor promovări, ieşiri la pensie sau transformări de posturi.

Consiliul Judeţean va renunţa la dreptul de preemţiune al UAT judeţul Harghita asupra imobilului „Curia Ugron – Biró” – un monument istoric clasat în grupa A, situat în comuna Mărtiniş, cu condiţia ca garanţia imobiliară în valoare de 122.986,76 lei să fie restituită înaintea transcrierii imobilului. „Suntem de acord cu propunerea proprietarilor. Mai bine să îl vândă, decât să se degradeze şi mai mult”, a spus Borboly Csaba.

Au fost aprobate, cu două abţineri, şi listele angajaţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea-Ciuc desemnaţi să primească stimulente financiare în lunile septembrie şi octombrie. Astfel, un număr de 85 de angajaţi ai SJU Miercurea-Ciuc, a căror activitate a depăşit semnificativ volumul activitate care excede obligaţiilor prevăzute în fişa postului, vor beneficia de stimulente financiare în valoare totală de 126.325 de lei acordate pentru luna septembrie, iar în luna octombrie, 43 de angajaţi  ai spitalului se vor bucura de stimulente financiare în sumă totală de 61.324 de lei, conform listei propusă de managerul unităţii sanitare şi avizată de Comitetul director al SJU.

De asemenea, Consiliul Judeţean şi-a desemnat reprezentanţii în Comisia de concurs şi în cea de soluţionare a contestaţiilor pentru concursurile de ocupare a posturilor de Director Financiar Contabil şi de Director Medical ce vor fi organizate în luna noiembrie la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc.

Autoritatea deliberativă a administraţiei publice judeţene a dat undă verde participării Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, în calitate de coordonator, la derularea proiectului R-GO (Ready, Steady, Go – Inclusive sport events for all) în cadrul Programului Erasmus+, un proiect iniţiat de vicepreşedintele CJ Harghita Bíró Barna Botond, la propunerea DGASPC Harghita. Bugetul DGASPC alocat proiectului este de 20.650 de euro.

Rămânem încă puţin la DGASPC, care – deşi puţin mai târziu decât în anii precedenţi – a rămas din nou fără fonduri, neputând să acopere salariile angajaţilor în luna decembrie. „Situaţia materială a DGASPC a fost anul acesta puţin mai bună, a crescut valoarea cheltuielilor standard şi Consiliul Judeţean a contribuit cu 10% la serviciile noastre. Acum ajungem în faza în care rămânem fără bani, în primul rând nu vom mai avea bani pentru salarii – pe 10 noiembrie plătim salariile nete şi o să rămânem cu datorii la impozite, dar pentru decembrie nu ne mai rămâne nimic, ceea ce înseamnă că pentru ultima lună a anului mai avem nevoie de puţin ajutor. Cu noua OUG s-au restricţionat şi mai mult cheltuielile materiale; măcar cheltuielile curente şi asigurarea hranei să le putem acoperi, în aşa fel încât să respectăm şi legislaţia în vigoare”, a detaliat directorul Elekes Zoltán.

S-a aprobat, luni, şi execuţia bugetului local de venituri şi cheltuieli al judeţului la 30 septembrie 2023, execuţia bugetelor instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din venituri proprii la aceeaşi dată şi execuţia bugetului fondurilor externe nerambursabile.

Consiliul Judeţean Harghita şi comuna Sânmartin, prin Consiliul Local, au semnat un contract de asociere şi de colaborare „în vederea protejării Cimitirului Eroilor de la Valea Uzului”. Un prim pas va fi instalarea unui sistem de supraveghere video a acestuia. „Ne-am asociat cu UAT Sânmartin, ei vor investi într-un sistem de supraveghere pentru Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului, prin care oricând, oricine poate să vadă dacă se întâmplă ceva necuvenit în acel loc şi cumva, dintr-un anumit punct de vedere, încercăm să scoatem circul în afara cimitirului” a explicat Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita.

Potrivit contractului, în baza acestui document, părţile semnatare „vor realiza, în comun, atribuţiile prevăzute de Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cu modificările şi completările ulterioare, în privinţa Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, aflat în proprietatea publică a comunei Sânmartin” conform Anexei nr. 49 a Hotărârii Guvernului nr. 1351/2001 privind atestarea domeniului public al judeţului Harghita, precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Harghita. Contractul are o durată de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire, prin act adiţional.

Primăriei Odorheiu Secuiesc i s-a repartizat suma de 801.000 lei din Fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit estimat pentru 2023.

„Suma a fost solicitată pentru reabilitarea mofetei de la Băile Szejke. Oamenii ne-au întrebat de mai multe ori de ce s-a împotmolit conducerea oraşului şi de ce s-au împotmolit lucrările la Băile Szejke, aşa încât de şapte ani nu au reuşit să pună în funcţiune măcar o lucrare minimă. Ştrandul, Băile cu cadă şi mofeta s-au închis şi Parcul Mini Transilvania are dificultăţi, în condiţiile în care atrage 100.000 de turişti. Şi cred că este o ruşine pentru tot judeţul că la Băile Szejke nu există nici măcar o toaletă, unde turiştii să-şi facă nevoile fiziologice. În pofida faptului că Primăria municipiului Odorheiu Secuiesc nu a cheltuit banii de anul trecut, prin această decizie încercăm să arătăm că dezvoltarea Băilor Szejke este importantă pentru noi şi oarecum le oferim încrederea în avans, sperând că nu vom mai primi critici că «Băile Szejke sunt blocate de Consiliul Judeţean, de UDMR». Dorim să solicităm conducerii oraşului să lucreze, să muncească şi să ia în serios această investiţie şi Băile Szejke, pentru că ele înseamnă foarte mult pentru oamenii din Odorheiu Secuiesc”, a precizat vicepreşedintele Biró Barna Botond.

La DIVERSE, consilierii judeţeni care au participat la vizite în străinătate au făcut scurte rapoarte, cuprinzând relatări oficiale asupra activităţilor desfăşurate în calitate de reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene.

La rândul lui, Gyerkó Levente – primarul comunei Porumbeni a vorbit despre eforturile pe care le face Primăria în domeniul social, în speţă despre înfiinţarea bucătăriei realizată din resurse proprii şi cu contribuţia Consiliului Judeţean, unde 220 de copii primesc zilnic o masă gratuită, prin Programul Naţional Integrat „Masa Sănătoasă în şcoli 2022 – 2027”.

„120 de copii mănâncă aici, iar copiilor de la grădiniţă şi celor din Porumbenii Mici le livrăm în sistem catering şi asta durează de peste un an. Un alt program pilot naţional, cu care, din păcate cred că am intrat într-o fundătură, este Masa socială pentru vârstnici. Avem 80 de persoane vârstnice care ar trebui să primească o masă caldă gratuită până la 31 decembrie anul viitor şi alte 60 de persoane cărora le transportăm mâncarea în sistem de catering zilnic; avem o maşină autorizată cu care putem face acest lucru.

La început ni s-a părut un program frumos, vorbim în total de 140 de persoane nevoiaşe şi vârstnice care primesc o masă caldă începând din întâi aprilie, feed-back-urile sunt foarte bune, doar că, din păcate, trebuie să finanţăm din surse proprii şi datoriile Ministerului Muncii s-au acumulat atât de mult, încât au ajuns la 600.000 de lei. Avem cinci persoane angajate în cadrul acestui program, care îşi desfăşoară zilnic activitatea şi fac acest lucru cu pasiune. Şi nu ştiu ce să facem: ori trebuie să suspendăm această activitate, ori să reziliem contractul, dar asta ar complica situaţia, pentru că, dacă nu vom primi acei bani pe care i-am cheltuit în primele şapte luni şi care ni se cuvin, sincer nu ştiu ce o să se întâmple. Eu am încredere că mai devreme sau mai târziu vom găsi o soluţie noi sau Guvernul”, a relatat primarul Gyerkó Levente.

Preşedintele Borboly Csaba l-a asigurat că va fi sprijinit de Consiliul Judeţean, iar vicepreşedintele Bíró Barna a adăugat că decizia de a ţine luni şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean la Porumbeni a dorit să fie „un mesaj, într-un mod simbolic, care să semnaleze că forul decizional al judeţului este alături de comunitatea locală”.

Un sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean va fi alocat şi Bisericii Catolice din Gheorgheni, afectată recent de un incendiu.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.