Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cei mai mulţi dintre şomerii din Harghita au vârste sub 25 de ani | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 8 mai 2024
Home » Economic » Cei mai mulţi dintre şomerii din Harghita au vârste sub 25 de ani
Cei mai mulţi dintre şomerii din Harghita au vârste sub 25 de ani

Cei mai mulţi dintre şomerii din Harghita au vârste sub 25 de ani

Cei mai mulţi dintre şomerii aflaţi, la sfârşitul lunii trecute, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita aveau vârste sub 25 de ani, iar ponderea persoanelor fără studii sau cu maximum patru clase era în continuare una ridicată.

Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Janó Edit Andrea, a declarat publicaţiei noastre că, la sfârşitul lunii noiembrie, în evidenţele instituţiei erau 5.249 de şomeri, dintre care 2.457 femei, iar rata şomajului era de 4,43 la sută, mai ridicată cu 0,2 procente comparativ cu luna anterioară. Aceasta a afirmat că din totalul şomerilor înregistraţi luna trecută doar 1.045 erau indemnizaţi, numărul celor aflaţi în această categorie fiind însă cu 103 mai mare decât în octombrie.

Janó Edit Andrea a precizat că cei mai mulţi şomeri, respectiv 1.217, aveau vârsta sub 25 de ani, iar 1.143 de persoane aflate în evidenţe, în noiembrie, aveau vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani. Doar 429 dintre şomerii harghiteni aveau vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani.

În ceea ce priveşte nivelul de instruire al şomerilor, Janó Edit Andrea a informat că ponderea celor fără studii sau cu maximum patru clase era de 45,91 la sută, a celor care au urmat cursurile învăţământului gimnazial de 19,87 la sută, a celor care au absolvit liceul de 19,28 la sută, iar a celor care au terminat o şcoală profesională de 10,15 la sută. Doar puţini dintre şomerii harghiteni aveau studii postliceale sau universitare.

Janó Edit Andrea a mai spus că în luna noiembrie au fost încadrate în câmpul muncii 358 de persoane, dintre care 192 femei. Cei mai mulţi dintre şomerii care şi-au găsit un loc de muncă, respectiv 178, aveau vârste de peste 45 de ani, iar 114 dintre cei care s-au angajat aveau sub 25 de ani, acest lucru datorându-se şi faptului că statul subvenţionează încadrarea şomerilor din aceste categorii. Angajările au fost operate în principal în domeniul comerţului şi în cel al industriei alimentare, dar au fost încadraţi destul de mulţi şomeri şi ca tâmplari şi muncitori necalificaţi în construcţii.

Reprezentanta AJOFM Harghita a menţionat că în domeniul construcţiilor nu au fost anunţate deocamdată disponibilizări colective, vremea fiind un factor decisiv în această privinţă, dar de obicei firmele îşi programează lucrările astfel încât, pe cât posibil, să fie derulate iarna activităţi în interiorul clădirilor.

În altă ordine de idei, Janó Edit Andrea a afirmat că în perioada următoare se doreşte organizarea unui curs de tâmplar şi de brutar la Miercurea-Ciuc, de confecţioner şi de agent de vânzări la Odorheiu Secuiesc, de sudor şi de comunicare în limba română la Gheorgheni şi de tâmplar la Topliţa.

„De obicei, cursurile de tâmplar şi de confecţioner se organizează foarte greu. În aceste luni, când încercăm să organizăm astfel de cursuri, foarte mulţi renunţă mai degrabă la indemnizaţia de şomaj decât să participe la acestea, cu toate că în domeniile respective ar găsi cu siguranţă un loc de muncă. Eu cred că totuşi li se pare probabil greu, pentru că avem cele mai mari probleme în a organiza cursuri în aceste meserii, mai ales că pentru brutari sau lucrători în comerţ reuşim mult mai uşor să organizăm cursurile. Noi trebuie să organizăm totuşi cursuri care sunt cerute pe piaţa muncii. Problema este că ceea ce cere piaţa muncii şi ceea ce cer agenţii economici nu întotdeauna corespunde cu cerinţele şomerilor”, a mai precizat Janó Edit Andrea.

Potrivit afirmaţiilor sale, cea mai mare pondere a şomerilor în rândul populaţiei active era în mediul urban în Gheorgheni şi Topliţa, iar în mediul rural în Atid, Dârjiu, Mărtiniş, Ocland, Plăieşii de Jos, Săcel şi Tuşnad Sat.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.