Caz de pestă porcină africană în localitatea Livezi | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 26 iunie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Caz de pestă porcină africană în localitatea Livezi
Caz de pestă porcină africană în localitatea Livezi

Caz de pestă porcină africană în localitatea Livezi

Autorităţile sanitar-veterinare au luat măsuri de specialitate după ce prezenţa virusului pestei porcine africane a fost confirmată săptămâna trecută într-o exploataţie din satul Livezi al comunei Mihăileni.

Instituţia Prefectului a informat, luni, că în exploataţia în care a apărut boala erau 10 porci crescuţi într-un adăpost amenajat, iar în data de 21 mai proprietarul a anunţat medicul veterinar concesionar din localitate despre îmbolnăvirea bruscă a animalelor. Medicul veterinar a prelevat probe de sânge de la animale în vederea analizării la laboratorul de specialitate din Braşov, iar prezenţa virusului pestei porcine africane a fost confirmată în data de 23 mai. „A apărut suspiciunea săptămâna trecută la Livezi, mai exact într-o gospodărie. La Livezi casele nu sunt una lângă alta, sunt aşa mai răsfirate. Într-o gospodărie amplasament nou erau 10 porci cu semne de boală. S-a deplasat o echipă de la DSVSA, erau animale cu febră, dar fără alte simptome. S-a făcut o medicaţie, s-au simţit bine, două zile au fost bine, după care iarăşi au semnalat că sunt în stare febrilă. Atunci s-a decis recoltarea de probe de sânge de la două animale, s-a trimis imediat la Braşov, unde s-a confirmat suspiciunea de pestă porcină africană şi am luat măsurile necesare, imediat am convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor la nivel de prefectură. S-a intervenit în focar, s-au eutanasiat animalele, neutralizarea s-a făcut prin îngropare şi s-a întocmit şi dosarul de despăgubire. N-am constatat neconformităţi şi astăzi o echipă se mai deplasează să mai facă încă un rând de dezinfecţie. Timp de şapte zile de la data declarării focarului este interdicţie totală în perimetrul de 10 km în jurul focarului de mişcare a animalelor şi după care timp de 30 de zile din specia suină este o restricţie de mişcare. Monitorizăm, catagrafiem toate fermele şi toate gospodăriile cu porci. Nu avem ferme comerciale în judeţ, din punctul ăsta de vedere e puţin mai liniştită treaba, dar în schimb medicii veterinari, în zona de 3 km în jurul focarului, zilnic facem examinări clinice la porcine, iar populaţia a fost înştiinţată ca orice modificare, orice suspiciune să fie imediat anunţată”, a declarat directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Harghita, dr. István Róbert.

În zona de protecţie de 3 kilometri în jurul focarului sunt incluse localităţile Livezi şi Nădejdea, fiind stabilite mai multe măsuri. Astfel, trebuie să se efectueze un recensământ al tuturor exploataţiilor cât de repede posibil, porcii din exploataţiile aflate în zona de protecţie nu pot părăsi aceste gospodării până la stingerea focarului de pestă porcină africană şi ridicarea măsurilor de restricţie, este interzis transportul porcilor pe drumurile publice sau private, cu excepţia tranzitului pe cale rutieră sau feroviară, fără descărcare sau oprire, orice persoană care intră sau iese din exploataţiile de porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane, camioanele şi celelalte vehicule şi echipamente utilizate pentru transportul porcilor sau al altor animale ori a unor materiale susceptibile de a fi contaminate (precum carcasele, furajele, gunoiul de grajd, tulbureala etc.) trebuie curăţate şi dezinfectate, niciun camion sau vehicul care a fost utilizat la transportul porcilor nu poate părăsi zona fără a fi curăţat şi dezinfectat şi apoi inspectat şi reautorizat pentru transport de către autoritatea competentă, nicio altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în zona de protecţie şi nici nu poate ieşi din aceasta, fără autorizarea DSVSA Harghita, toţi porcii morţi sau bolnavi dintr-o exploataţie trebuie de îndată declaraţi medicului veterinar şi autorităţii sanitar-veterinare, se interzice cu desăvârşire sacrificarea porcinelor fără avizele necesare, iar scoaterea de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc şi orice alte produse care conţin astfel de carne din zonă este de asemenea interzisă fără avizul autorităţilor competente.

Dr. István Róbert a precizat că virusul pestei porcine africane a ajuns în gospodăria de la Livezi, cel mai probabil, din mediul silvatic şi a subliniat importanţa luării de măsuri de către proprietarii de animale pentru prevenirea unor îmbolnăviri.

„Posibilitatea cea mai mare este să vină din mediul silvatic, nefiind îngrădită exploataţia. Exploataţia este la liziera pădurii şi din păcate la noi focarele care au apărut şi anul trecut şi acum doi ani, toate erau nişte exploataţii foarte aproape de pădure şi virusul a fost adus în interior prin încălţăminte, deci nu degeaba facem tot timpul apel ca persoanele care au fost în pădure, în mediul silvatic sau pe câmp să îşi schimbe hainele înainte să se ducă într-o exploataţie sau chiar în exploataţia proprie de porcine şi să nu permită persoanelor care au fost timp de până în 72 de ore în mediul silvatic să vină în gospodărie.

Deci, probabilitatea cea mai mare este că sunt focare active de mistreţi şi în judeţul Bacău, acolo fiind la zona limitrofă, valea Ghimeşului, Livezi. Efectivele de mistreţi acum migrează şi nu a fost vorba despre o cumpărare de suine băgate în exploataţie şi imediat mortalitate, deci este exclusă varianta asta”, a mai spus directorul DSVSA Harghita.

Cazul de pestă porcină africană de la Livezi este primul din acest an din judeţul Harghita.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.