Producătorii de cartofi din Harghita, avertizaţi în legătură cu pericolul apariţiei manei la culturi | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Producătorii de cartofi din Harghita, avertizaţi în legătură cu pericolul apariţiei manei la culturi
Producătorii de cartofi din Harghita, avertizaţi în legătură cu pericolul apariţiei manei la culturi

Producătorii de cartofi din Harghita, avertizaţi în legătură cu pericolul apariţiei manei la culturi

Oficiul Fitosanitar Harghita a emis un avertisment producătorilor de cartofi din judeţ în legătură cu pericolul apariţiei manei la culturile lor, specialiştii recomandând agricultorilor să efectueze tratamentele de prevenire.

„Autoritatea Naţională Fitosanitară, prin Oficiul Judeţean Fitosanitar Harghita, emite de fiecare dată când sunt întrunite condiţiile, o avertizare fitosanitară, prin care producătorii sunt înştiinţaţi că se întrunesc condiţiile pentru a favoriza dezvoltarea bolilor, moment în care încep tratamentele cu substanţe autorizate şi recomandate de unitatea fitosanitară pentru prevenirea şi combaterea bolilor foliare la cultura de cartofi şi nu numai, şi la cereale, inclusiv. Vremea e capricioasă, dar e bună. Deci avem, slavă Domnului, precipitaţii în ultimele zile, deci în jur de 40 de litri, în general, la nivelul judeţului Harghita. Cartofii sunt în faza potrivită a perioadei, dar cu precipitaţiile din ultimele zile se întrunesc condiţiile pentru formarea şi dezvoltarea manei la cartofi. Trebuie combătut, trebuie prevenit şi să menţii cât mai mult foliajul în viaţă. Toţi producătorii sunt în baza de date a Oficiului Fitosanitar şi se trimite automat avertisment pentru fiecare boală, pentru fiecare specie sau pentru fiecare cultură în parte”, a declarat joi, presei, directorul Direcţiei Agricole Judeţene Harghita, Romfeld Zsolt.

Acesta a precizat că este important ca producătorii de cartofi să respecte regulile de utilizare a substanţelor pentru tratament.

„Producătorii trebuie să respecte legislaţia prin folosirea substanţei de protecţie a plantelor, dozele şi perioada de repaus după aplicarea tratamentului până la recoltare sau consum în stare proaspătă a produselor agricole. Dacă tratamentul este făcut la timp, cu substanţe prescrise, se poate controla boala”, a mai spus Romfeld Zsolt.

Potrivit afirmaţiilor sale, suprafaţa totală plantată cu cartofi în judeţ este în jur de 6.500 de hectare, dintre care aproximativ 4.500 de hectare au fost cultivate de cei care produc pentru valorificare pe piaţă. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.