DS Harghita a regenerat în această primăvară o suprafaţă de 365 de hectare, cu peste 50 ha mai mult decât era programat | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » DS Harghita a regenerat în această primăvară o suprafaţă de 365 de hectare, cu peste 50 ha mai mult decât era programat
DS Harghita a regenerat în această primăvară o suprafaţă de 365 de hectare, cu peste 50 ha mai mult decât era programat

DS Harghita a regenerat în această primăvară o suprafaţă de 365 de hectare, cu peste 50 ha mai mult decât era programat

Campania de împăduriri desfăşurată de Direcţia Silvică (DS) Harghita în această primăvară s-a finalizat, fiind regenerată natural sau prin plantări efective o suprafaţă totală de 365 de hectare atât în fond forestier de stat, cât şi în terenurile forestiere ale altor proprietari, dar administrate de direcţie.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că lucrările de împăduriri s-au încheiat destul de repede în acest an, în special datorită faptului că vremea a fost favorabilă. „Din momentul în care am început plantările, nu am avut zile în care, din cauza condiţiilor meteorologice, să nu se poată lucra în teren”, a precizat ing. Cătălin Mutică. Acesta a amintit că anul trecut, pe final, campania de împăduriri s-a desfăşurat într-o perioadă mai secetoasă, motiv pentru care au fost câteva parcele cu puieţi cu un procent mai slab de reuşită, constatat la controlul anual al regenerărilor din toamna trecută. Pe de altă parte, a continuat directorul DS Harghita, pentru o bună reuşită a campaniei a contat şi modul în care aceasta a fost pregătită încă de la început. Conform sursei citate, contractele cu firme specializate în executarea de lucrări silvice au fost încheiate din timp, iar silvicultorii de la ocoalele silvice şi de la direcţia silvică s-au implicat la maximum.

Ing. Cătălin Mutică a spus că în această primăvară în pădurile proprietate publică de stat au fost programate regenerări pe 47 de hectare şi au fost realizate 49 de hectare. În pădurile aparţinând proprietarilor privaţi, dar administrate de DS Harghita, au fost în plan pentru a fi regenerate 266 de hectare şi s-au realizat 316 hectare. „Putem constata că dintr-un program total de 313 hectare am realizat 365 de hectare. Deci, 52 de hectare au fost realizate în plus, cea mai mare parte fiind regenerări naturale”, a precizat directorul DS Harghita.

Din suprafaţa de 49 de hectare regenerată în fond forestier de stat, 19 ha au fost regenerări naturale (cu două hectare mai mult faţă decât au fost programate) şi 30 ha împăduriri integrale, cât au fost prevăzute iniţial.

În pădurile altor proprietari (unităţi administrativ-teritoriale, composesorate, persoane fizice), dar administrate de DS Harghita, din cele 316 hectare regenerate (266 ha în program), 180 ha au fost regenerări naturale (152 prevăzute iniţial) şi 136 ha împăduriri efective (114 ha în plan). „Practic, am depăşit indicatorii la pădurile administrate şi la regenerări naturale, şi la împăduriri integrale”.

Ing. Cătălin Mutică a evidenţiat faptul că suprafeţele acoperite cu regenerări naturale sunt mult mai mari decât cele pe care s-au plantat puieţi, ceea ce este „îmbucurător”, deoarece „arată că ne folosim foarte mult de capacitatea arboretelor din aria noastră de administrare astfel încât să promovăm arborete corespunzătoare tipului natural fundamental de pădure”. „Regenerăm arborete din sămânţa celor existente, ceea ce le dă un plus de vigoare şi este unul dintre ţelurile a ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă a fondului forestier. Şi în cazul arboretelor pe care le promovăm prin regenerări artificiale sămânţa este culeasă tot din rezervaţiile noastre de la ocoalele silvice. Este o muncă fizică pe care o depun colegii noştri. Diferenţa este că la aceste arborete se adaugă manopera şi un cost financiar mai ridicat întrucât trebuie să folosim forţă de muncă. Pe de altă parte, procentul de prindere este mult mai mic decât în cazul regenerărilor naturale”, a spus directorul DS Harghita.

La OS Miercurea-Ciuc a fost regenerată natural o suprafaţă cu 50 de hectare mai mare decât era în program

În ceea ce priveşte situaţia la cele cinci ocoale silvice din cadrul DS Harghita, la OS Tulgheş, în această primăvară, a fost regenerată o suprafaţă totală de 65 de hectare. În fondul forestier de stat a fost regenerată o suprafaţă de 6 ha, iar pe terenurile proprietarilor privaţi administrate de DS Harghita 59 ha.

La OS Borsec au fost împădurite 12 hectare de teren forestier. În fond forestier de stat a fost regenerată o suprafaţă de 2 ha, iar pe terenurile proprietarilor privaţi, administrate de DS Harghita – 10 ha.

La OS Topliţa a fost regenerată o suprafaţă totală de aproximativ 152 ha. La stat a fost împădurită o suprafaţă de 29 hectare (2 ha în plus faţă decât era în plan), iar pe proprietăţile private – 123 ha.

La OS Homorod au fost împădurite în fond forestier de stat 7 hectare şi pe suprafeţele aparţinând altor proprietari 41 ha.

La OS Miercurea-Ciuc, în această primăvară au fost împădurite artificial sau prin regenerări naturale terenuri forestiere care însumează 87 de hectare. La stat au fost executate lucrări pe 4 ha, iar pe suprafeţele altor proprietari – 83 ha, faţă de 33 ha cât a fost iniţial programat. La acest ocol silvic, diferenţa mare dintre terenurile forestiere programate pentru regenerare şi cele realizate la finalul campaniei se datorează şi doborâturilor masive de vânt din anul 2021, parte dintre acestea fiind împădurite în acest an.

Tot în această campanie de împăduriri au fost efectuate şi lucrări de completări curente în plantaţiile din anii trecuţi, pe o suprafaţă de 56 de hectare – în fond forestier de stat 22 de hectare şi pe terenurile altor proprietari 34 ha.

Peste 700.000 de puieţi plantaţi

În campania de împăduriri de primăvară, pe suprafeţele forestiere administrate de DS Harghita au fost plantaţi aproximativ 710.000 puieţi. Cei mai mulţi au fost puieţi de molid (620.000), după care au urmat cei de brad (35.000), larice (16.000), gorun (17.000), fag (2.000) şi paltin de munte (20.000).

În solarii, în această primăvară au fost semănate 27 de kg de seminţe pe 450 de metri pătraţi. În pepiniere s-au executat trei repicaje de molid, fiind transferaţi 485.000 de puieţi din solarii, din anii precedenţi, în câmp deschis în pepiniere pe 58 de ari. „Numai în această primăvară noi am adus din solarii în câmp deschis în pepiniere 485.000 de puieţi. Mai avem şi puieţi din anii precedenţi, astfel că suntem asiguraţi cu puieţi pentru anii următori”, a mai spus ing. Cătălin Mutică.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 92.322 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.270 ha). Din acest total, 22.702 hectare sunt proprietate publică a statului, iar diferenţa aparţine altor proprietari, dar este administrată de direcţia silvică.

Suprafaţa forestieră totală a judeţului Harghita este de 264.109 ha.

***

La nivel naţional, în campania de împăduriri de primăvară din acest an, RNP – Romsilva va regenera 9.021 hectare fond forestier proprietatea publică a statului, din care 6.421 hectare prin regenerări naturale şi 2.600 hectare prin lucrări de împăduriri. De asemenea, vor fi efectuate lucrări de completări pe 1.964 hectare şi lucrări de refacere a plantaţiilor pe alte 465 hectare.

Pentru toate aceste lucrări derulate în campania de împăduriri de primăvară sunt utilizaţi circa 23 milioane de puieţi forestieri produşi în pepinierele silvice proprii. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.