Peste 24.500 de fermieri din judeţ au depus cereri la APIA pentru subvenţia anuală | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Peste 24.500 de fermieri din judeţ au depus cereri la APIA pentru subvenţia anuală
Peste 24.500 de fermieri din judeţ au depus cereri la APIA pentru subvenţia anuală

Peste 24.500 de fermieri din judeţ au depus cereri la APIA pentru subvenţia anuală

Peste 24.500 de fermieri harghiteni au depus cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru subvenţia anuală din partea Uniunii Europene, campania de primire a dosarelor desfăşurându-se în perioada 4 aprilie-12 iunie.

„După o prelungire cu 3 zile lucrătoare, pentru că trebuia să finalizăm campania în data de 7 iunie, am finalizat campania de depunere a cererilor unice de plată pe 2024. Am preluat un număr de 24.508 cereri. Asta înseamnă cu aproape 2% mai puţine decât în anul anterior, când am avut 24.998 de cereri, dar suprafaţa a crescut la 180.145 de hectare faţă de anul anterior când am avut solicitări de subvenţie pentru 177.328 de hectare. Asta înseamnă cu 1,59% mai mult faţă de anul trecut.

Trebuie ştiut faptul că la noi suprafaţa este importantă. Numărul cererilor se reduce în fiecare an, cererile se cumulează, fermierii în vârstă decedează, cererea lor este preluată de un membru al familiei, care are şi el cerere de obicei, adică un fiu sau un moştenitor şi atunci  două cereri devin o cerere, dar suprafaţa rămâne aceeaşi. Anul acesta a crescut chiar numărul de hectare. Nu ştim exact motivul pentru care creşte, de obicei este o mişcare, adică plus-minus o mie de hectare în fiecare an.

Încă analizăm situaţia să vedem care este motivul. La nivel de ţară tot aşa este trendul”, a declarat publicaţiei noastre directorul APIA Harghita, Haschi Andras.

Acesta a precizat că a fost o campanie destul de dificilă în condiţiile în care a fost mai scurtă decât în anii anteriori şi s-a lucrat într-un ritm alert pentru primirea cererilor pentru subvenţie.

„Campania a fost una foarte grea, a fost mai scurtă cu trei săptămâni faţă de anii anteriori. Am lucrat într-un ritm alert tot timpul, a fost foarte greu, atât pentru mine cât şi pentru colegii mei care au preluat cererile, dar în judeţul Harghita lucrăm strâns uniţi cu primăriile, cu consiliile locale, cu angajaţii primăriilor şi cu reprezentanţii diferitelor asociaţii, oamenii sunt ajutaţi la faţa locului să-şi completeze cererea, nu trebuie să se deplaseze la APIA pentru asta, ci doar să semneze cererea, doar atâta trebuie. Nu este coadă la noi cum este în alte judeţe.

Am reuşit cu sprijinul primarilor, cărora care le mulţumesc din suflet, cu sprijinul primăriilor, a angajaţilor din primării, să ne programăm astfel încât niciun fermier să nu rămână pe dinafară”, a spus Haschi Andras.

Potrivit afirmaţiilor sale, urmează o perioadă de analizare a documentelor şi se va stabili dacă mai sunt necesare completări, iar în următoarele 2-3 săptămâni se va primi de la sediul central al APIA un aşa-numit eşantion de control privind dosarele în cazul cărora trebuie efectuate verificări în teren pentru a se stabili dacă situaţia de la faţa locului corespunde cu cea descrisă în momentul depunerii cererilor. Ca şi în anii anteriori, este de aşteptat că plăţile în avans să fie demarate în luna octombrie, iar cele finale în decembrie, în conturile fermierilor urmând să intre, în total, între 70 şi 80 de milioane de euro.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.