Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Campanie de educare a deţinuţilor tineri din Penitenciarul Miercurea-Ciuc privind fenomenul violenţei domestice | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 mai 2024
Home » Societate » Campanie de educare a deţinuţilor tineri din Penitenciarul Miercurea-Ciuc privind fenomenul violenţei domestice
Campanie de educare a deţinuţilor tineri din Penitenciarul Miercurea-Ciuc privind fenomenul violenţei domestice

Campanie de educare a deţinuţilor tineri din Penitenciarul Miercurea-Ciuc privind fenomenul violenţei domestice

O campanie destinată deţinuţilor tineri din Penitenciarul Miercurea-Ciuc privind fenomenul violenţei domestice a fost demarată, la începutul acestei luni, de Serviciul Educaţie şi Asistenţă Psihosocială din cadrul instituţiei.

„În acest sens, proiectul a înglobat o serie de activităţi care au avut drept scop informarea şi educarea unei categorii de deţinuţi vulnerabilă: tinerii – care în sens juridic au vârste cuprinse între 18 şi 21 ani, iar din punct de vedere psihosocial şi educaţional sunt consideraţi categorii vulnerabile datorită nivelului de dezvoltare emoţională şi cognitivă, precum şi a riscului de excluziune socială care implică pedepsele cu închisoarea. Dezbateri, informări, discuţii şi distribuirea unor flyere la nivelul camerelor de deţinere, precum şi prezentări în format digital prin postul TV cu circuit închis au marcat prima săptămână a lunii noiembrie, urmând ca finalul campaniei să fie marcat printr-un concurs tematic”, se arată într-un comunicat de presă remis de Penitenciarul Miercurea-Ciuc.

Conform sursei citate, campania şi-a propus, pe lângă aspectul cu caracter informativ, „sensibilizarea tinerilor deţinuţi cu privire la fenomenul de amploare privind violenţa domestică, formele ei, modalităţi de recunoaştere a tipurilor de violenţă şi, nu în ultimul rând, modalităţi de combatere”.

La campania de informare a fost invitat şi un colaborator extern – psiholog clinician, pentru a se atinge scopul vizat în proiect. Acesta a pus un accent deosebit în activităţile derulate cu deţinuţii pe faptul că indiferent de formele pe care le îmbracă violenţa din familie, aceasta poate genera doar acte agresive.

„În discuţiile purtate pe parcursul campaniei, tinerilor li s-a cerut să îşi întocmească propria «carte a copilăriei» sub forma unui jurnal în care aceştia au prezentat urmările scenelor de violenţă la care au asistat în familie, sugestiv fiind răspunsul unui beneficiar: «Am ajuns în penitenciar din cauza violenţei de acasă. Când am crescut, am încercat să le ofer părinţilor mei un exemplu prin persoana mea, dar aveam prea multe traume. Timpul a trecut, mă speriam de orice zgomot mic din jurul meu, tresăream la cea mai mică formă de agitaţie, iar când am fost împins de un necunoscut pe stradă, l-am lovit – din autoapărare, am spus eu – şi din cauza asta urmează să îmi petrec cea mai frumoasă parte a vieţii  în închisoare, pentru vătămare corporală gravă»”, se arată în comunicatul semnat de directorul Penitenciarului Miercurea-Ciuc, comisar şef de poliţie penitenciară Octavian Pop.

Potrivit sursei citate, proiectul campaniei cu titlul Violenţa domestică – faţa nevăzută a familiei – este cuprins în seria de activităţi specifice privind Strategia de monitorizare a persoanelor agresive, respectiv a Strategiei naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2024, în care conceptul de justiţie a dobândit o valenţă socială, în care tratarea cetăţenilor în condiţii de respect şi demnitate pentru calitatea de fiinţă umană, securitatea individuală şi egalitatea de şanse constituie elemente fundamentale.

„Reamintim, pe această cale, Regula 4 din Ansamblul de reguli minime ale Naţiunilor Unite pentru tratamentul deţinuţilor – cunoscute ca Regulile Nelson Mandela (2015), care prevede că:

«1. Scopurile sentinţei privative de libertate sunt, în primul rând, de a proteja societatea de infracţiuni şi de a reduce recidivismul. Scopurile date pot fi atinse doar dacă perioada de detenţie este aplicată pentru a asigura reintegrarea în societate după eliberare,

2. În acest scop, administraţia penitenciarelor şi alte autorităţi competente trebuie să asigure studiile, instruirea profesională şi munca, precum şi alte forme oportune şi aplicabile de asistenţă, inclusiv cele cu caracter recuperativ, moral, spiritual, social, medical şi sportiv»”, se mai precizează în comunicat. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.