Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Au început cursurile în cadrul programului de educaţie financiară pentru elevii din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Economic » Au început cursurile în cadrul programului de educaţie financiară pentru elevii din Miercurea-Ciuc
Au început cursurile în cadrul programului de educaţie financiară pentru elevii din Miercurea-Ciuc

Au început cursurile în cadrul programului de educaţie financiară pentru elevii din Miercurea-Ciuc

  • Momentan participă doar elevi de la şcoli cu predare în limba maghiară, însă cursurile sunt bilingve şi sunt aşteptate să se înscrie în program şi clase cu predare în limba română

Elevi din clasele a V-a şi a IX-a din patru şcoli din municipiul reşedinţă de judeţ au început modulele în cadrul programului de educaţie financiară derulat de Primăria Miercurea-Ciuc şi o fundaţie înfiinţată de o bancă, care se desfăşoară în clădirea centrului de relaţii cu publicul al administraţiei locale.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în timpul verii a fost perioada de testare a programului de educaţie financiară. „Testele de vară au arătat deja importanţa acestui program şi instrumentele pe care le dezvoltă acesta chiar sunt utile pentru copii. Ţelul nostru este ca în perioada anului şcolar toate clasele de a V-a şi a IX-a să vină aici de cinci ori, să parcurgă această educare interactivă, prin care poate să aibă o percepere mai corectă, mai reală a ceea ce înseamnă bani de buzunar, bani de familie, ce înseamnă bani pentru a merge la facultate, până la urmă ce înseamnă banii la nivelul percepţiei unui copil, al unui tânăr şi al unui viitor student. Şcolile au fost foarte receptive. Ceea ce mai trebuie să facă şcolile este ca fiecare diriginte să perceapă importanţa acestui program, pentru că programul face parte din abordarea noastră foarte cuprinzătoare de cooptare a elevilor în a primi o educaţie cât mai bună, ca să fie capabili să se descurce în viaţă”, a spus Korodi Attila, amintind şi de celelalte programe destinate elevilor derulate de primărie, pe partea sportivă – cele de înot şi patinaj – şi preluate de „foarte multe municipalităţi” din ţară.

Până în prezent la aceste cursuri s-au înscris doar clase de la şcoli cu predare în limba maghiară, dar Korodi Attila a subliniat că „este important şi şcolile româneşti să se înscrie în program”.

Coordonatoarea programului din partea Fundaţiei OTP Bank, Iza Ábrahám, a punctat că organizaţia activează în acest domeniu încă din anul 2014 în ţară, „dar e mult mai comod pentru noi, cei care locuim în zonă, să putem veni aici să încercăm să predăm copiilor cultura noastră financiară”.

Aceasta a explicat că programul are la bază principiul potrivit căruia un tânăr la 18 ani are nevoie de un bagaj de cunoştinţe financiare. Acest bagaj de cunoştinţe financiare are la rândul lui la bază patru componente, şi anume: banii şi tranzacţii financiare, planificare bugetară – venituri şi cheltuieli, risc şi randament, mediul financiar. Acestea sunt subiecte „imense”, care la rândul lor vor fi structurate la cursurile susţinute de Fundaţia OTP Bank. Fiecare clasă va participa la cinci cursuri, cu o durată de o oră şi jumătate de fiecare dată.

Coordonatoarea programului din partea fundaţiei amintite a explicat că în luna februarie, când au început discuţiile cu primăria, a fost realizat un sondaj în rândul elevilor de clasa a V-a şi a IX-a, pentru a se vedea ce nivel de cunoştinţe au, care sunt cerinţele lor şi ce vor să afle ei la un curs de educaţie financiară. „Evident şi acestea au fost încorporate în exerciţiile noastre”.

În momentul de faţă sunt înscrise în programul de educaţie financiară patru clase din patru şcoli – Şcoala Gimnazială „Nagy Imre”, Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor”, Liceul Tehnologic „Venzel József” şi Colegiul Naţional „Márton Áron”.

Iza Ábrahám a punctat că modulele sunt bilingve şi sunt aşteptate să se înscrie la cursuri şi şcolile cu predare în limba română din Miercurea-Ciuc.

„Aşteptăm cu nerăbdare toate clasele să se înscrie. Noi suntem dornici să ajungem la cât mai mulţi elevi şi aşteptăm să vină cât mai mulţi”, a conchis Iza Ábrahám. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.