Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproape 400 de accidente rutiere, în primele 9 luni ale anului, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Societate » Aproape 400 de accidente rutiere, în primele 9 luni ale anului, în Harghita
Aproape 400 de accidente rutiere, în primele 9 luni ale anului, în Harghita

Aproape 400 de accidente rutiere, în primele 9 luni ale anului, în Harghita

Aproape 400 de accidente rutiere s-au produs pe drumurile din judeţul Harghita, în primele nouă luni ale anului, 78 dintre acestea intrând în categoria celor grave. Şeful Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, comisarul şef Nicolae Nica, a declarat într-o conferinţă de presă că, în intervalul ianuarie-septembrie 2023, în judeţ au fost înregistrate 398 de accidente rutiere, cu 17 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul accidentelor grave a scăzut însă uşor, de la 81 de astfel de evenimente produse în primele nouă luni din 2022, la 78 anul acesta. În urma accidentelor rutiere grave înregistrate anul acesta, până la sfârşitul lunii septembrie şi-au pierdut viaţa 14 persoane (-1 comparativ cu primele nouă luni ale anului trecut), 71 (-1) au fost rănite grav, iar 24 (-9) au suferit leziuni uşoare. În judeţ au fost înregistrate în perioada amintită şi 320 de accidente uşoare, soldate cu 404 răniţi uşor. Numărul acestor evenimente rutiere este mai mare cu 20 faţă de acelaşi interval din 2022, iar cel al persoanelor rănite uşor în urma unor astfel de accidente a crescut cu 14.

„Riscul rutier este în scădere, având în vedere, în primul şi în primul rând, faptul că principalii indicatori care se urmăresc sunt cei ai accidentelor grave. Vorbim despre accidente grave, de persoane decedate şi de răniţi grav în accidente grave, evident. Avem şi accidentele uşoare, ca să le tratăm în acelaşi context, unde avem un plus de 14. Nu le ignorăm, nu ignorăm plusul, pentru că între un accident uşor şi unul grav poate să fie o chestiune doar de noroc, aş spune”, a afirmat Nicolae Nica.

Referindu-se la principalele cauze ale producerii accidentelor, acesta a precizat că abaterile săvârşite de biciclişti se situează pe primul loc. „La accidente grave, avem abateri săvârșite de biciclişti ca primă cauză, surprinzător, pentru că ani la rând prima cauză a fost viteză. Cauza «abateri biciclişti» este o cauză emergentă şi este pe primul loc al patrulea an consecutiv, ceea ce înseamnă că avem deficienţe, deficienţe legate de cunoaşterea legislaţiei, cel mai probabil. Aş spune asta pentru că, extrapolând, s-au făcut nişte statistici din care rezultă că 95% dintre accidente se produc datorită necunoaşterii sau nerespectării regulilor de circulaţie, nicidecum din cauza factorului drum, deci celelalte sunt colaterale şi au semnificaţie sau o pondere mult mai redusă”, a menţionat Nicolae Nica.

Potrivit acestuia, abaterile săvârşite de biciclişti se află pe primul loc şi în ceea ce priveşte principalele cauze ale producerii accidentelor uşoare, pe următoarele poziţii situându-se viteza neadaptată şi neacordarea de prioritate.

Şeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Harghita a precizat că bicicliştii trebuie să poarte elemente reflectorizante după lăsarea întunericului, în mod obligatoriu, să nu consume băuturi alcoolice sau substanţe stupefiante, să aibă bicicleta dotată cu sisteme de semnalizare, să circule pe pistele destinate lor, acolo unde există sau cât mai aproape de marginea dreaptă a părţii carosabile. „Într-adevăr, nu pe trotuare, cum există o practică, cred că în toată ţara, dar şi asta e combinată cu lipsa de infrastructură şi este importantă traversarea pe lângă bicicletă a trecerii de pietoni. Şi asta este o mare problemă. În măsura în care un biciclist vine cu o viteză foarte mare şi traversează pe trecerea de pietoni, lucru pe care nu are voie să-l facă, reacţia unui conducător auto nu este întotdeauna cea mai promptă. Deci, reacţia este adaptată la viteza de deplasare a unui pieton. Şi nu te aştepţi să-ţi vină un biciclist pe trecerea de pietoni cu o viteză, să zicem, în medie de 10 km/h”, a adăugat Nicolae Nica.

După analizarea situaţiei privind vârsta participanţilor la trafic din cauza cărora s-au produs accidentele rutiere înregistrate în judeţ, acesta a arătat că este oarecum surprinzător faptul că cei mai mulţi au peste 31 de ani, în condiţiile în care ar trebui să aibă „o maturitate în conducere”.

„Am şi o cifră legată de consumul de alcool, care aici poate să fie cauză principală sau cauză concurentă la producerea unui accident rutier. În cazul accidentelor grave, avem 14 participanţi la trafic, nu neapărat conducători auto, care s-au aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, iar la accidentele uşoare avem 45 de persoane din cauza cărora s-au produs evenimentele rutiere”, a mai spus Nicolae Nica.

Acesta a menţionat că în judeţ există reţea de peste 2.700 de kilometri de drumuri naţionale, judeţene, comunale şi străzi, iar numărul poliţiştilor rutieri care desfăşoară activităţi pe aceste artere de circulaţie nu este unul mare, având în vedere şi faptul că în Harghita sunt înmatriculate 161.075 de autovehicule, dintre care 118.511 autoturisme şi sunt înregistraţi 131.448 de posesori de permise de conducere.

„Dacă facem un calcul sumar, o să vedem că poliţistul nu poate să stea efectiv lângă fiecare participant la trafic, pentru că reţeaua stradală este imensă faţă de posibilităţile noastre. Deci, până la urmă trebuie să ne ducem cu toţii spre partea de conştientizare, prevenire şi aici trebuie să o luăm de jos, de la şcoli, de la grădiniţe chiar şi va dura. Fenomenul este continuu, dinamic şi nu o să poată să dea rezultate nici într-un an, nici în doi, ci probabil într-o generaţie”, a mai precizat şeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Harghita.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.