Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita au sancţionat, în cel de-al treilea trimestru al anului, 175 de angajatori din judeţ în urma unor controale în domeniul relaţiilor de muncă şi în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de peste 600.000 de lei. Potrivit unui comunicat al ITM Harghita, în perioada amintită, au fost derulate 231 de controale în domeniul relaţiilor de muncă şi 132 de verificări pe linie de securitate şi sănătate în muncă. În total au fost aplicate 334 de sancţiuni, dintre care 74 de amenzi contravenţionale în valoare de 610.000 de lei.
Amenzi în valoare de 336.000 de lei au fost aplicate în domeniul relaţiilor de muncă, în principal pentru neîncheierea contractului individual de muncă (CIM), netransmiterea în Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor, în termenul legal, a elementelor CIM, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal, lipsa evidenţei orelor de muncă, regulamente interne sau dosare de personal incomplete, încălcarea reglementărilor referitoare la munca în schimburi şi neinformarea ITM în legătură cu utilizarea muncii de noapte. La 7 angajatori au fost depistate, în total, 9 persoane care lucrau fără forme legale de angajare, iar la 2 firme îşi desfăşurau activitatea 5 persoane cu salariu subdeclarat.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost aplicate amenzi în cuantum de 274.000 de lei din cauză că nu erau elaborate instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru fiecare loc de muncă, schelele nu erau prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă, nu erau verificate de personalul cu aceste competenţe la intervalele periodice corespunzătoare sau nu erau asigurate împotriva deplasărilor involuntare, angajatorii nu au verificat utilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie din dotare, în cadrul şantierelor cablurile electrice nu erau poziţionate în mod adecvat, şantierele nu erau semnalizate şi îngrădite corespunzător, iar în parchetele de exploatare forestieră lipsea calificarea fasonatorilor, tafiştilor şi mecanicilor. Inspectorii de muncă au decis totodată oprirea din funcţiune a 2 echipamente.
ITM Harghita a mai informat că în trimestrul III au fost comunicate 31 de evenimente, respectiv accidente la locul de muncă, care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor si împrejurărilor in care s-au produs.
E.G.