Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Încă nu s-au retras în bârloguri | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 28 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Încă nu s-au retras în bârloguri
Încă nu s-au retras în bârloguri

Încă nu s-au retras în bârloguri

  • Autorităţile au primit, de la începutul anului, aproape 360 de apeluri prin care era semnalată prezenţa unor urşi în diverse localităţi ale judeţului

Aproape 360 de apeluri prin intermediul Serviciului 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în zona diverselor localităţi ale judeţului, au fost primite, de la începutul anului şi până în prezent, la dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, oamenii solicitând intervenţia autorităţilor de câteva ori şi în ultima săptămână.

Potrivit unui comunicat al IJJ Harghita, în ultima săptămână au fost primite 6 apeluri prin care era semnalată prezenţa unor urşi în zona localităţilor Miercurea-Ciuc, Zetea, Cristuru Secuiesc, Satu Mare şi Sândominic, fiind nevoie de intervenţia efectivă a echipajelor de jandarmi de două ori. „Ambele apeluri au venit din Sândominic, în decursul a 24 de ore. În ambele cazuri era vorba despre nişte urşi care şi-au făcut apariţia într-o grădină. Jandarmii harghiteni au ajuns la locul indicat de către apelant şi au alungat animalele sălbatice în pădure”, se precizează în comunicat.

De la începutul anului şi până în prezent au fost înregistrate la dispeceratul IJJ Harghita 357 apeluri, efectuate prin intermediul Serviciului 112, prin care era semnalată prezenţa ursului în apropierea zonelor locuite, în toate situaţiile fiind trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie. În comunicat se menţionează că în toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent.

Conform reglementărilor în vigoare, echipa de intervenţie în cazul apariţiei unor urşi în localităţi este formată din primarul sau viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, un reprezentant al asociaţiei de vânătoare şi un medic veterinar. „Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia”, se mai arată în comunicatul IJJ Harghita. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.