Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Finanţări nerambursabile obţinute prin PNRR pentru reabilitarea sau construirea mai multor obiective în comuna Tulgheş | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 aprilie 2024
Home » Economic » Finanţări nerambursabile obţinute prin PNRR pentru reabilitarea sau construirea mai multor obiective în comuna Tulgheş
Finanţări nerambursabile obţinute prin PNRR pentru reabilitarea sau construirea mai multor obiective în comuna Tulgheş

Finanţări nerambursabile obţinute prin PNRR pentru reabilitarea sau construirea mai multor obiective în comuna Tulgheş

  • Primăria Tulgheş a semnat contracte de finanţare pentru reabilitarea clădirii primăriei, a cantinei şcolii, în care 300 de elevi servesc o masă caldă în fiecare zi, dar şi pentru construcţia de locuinţe pentru tineri specialişti

Primăria Tulgheş a semnat în ultima perioadă mai multe contracte de finanţare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru reabilitarea mai multor obiective din comună, în valoare de câteva milioane de lei.

Primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, a declarat că un proiect vizează reabilitarea sediului primăriei. Acesta a explicat că sediul primăriei se află într-o clădire deosebită din punct de vedere arhitectural. La aceasta s-au făcut anumite lucrări de consolidare, însă un proiect de reabilitare termică nu a fost întocmit „tocmai pentru că am avut tot timpul alte priorităţi, iar acum s-a ivit această oportunitate şi sigur am vrut să profităm de ea ca să punem la punct şi primăria. Cu bani europeni, Primăria comunei Tulgheş va avea un sediu modern şi util, dar mai ales costurile utilităţilor se vor reduce considerabil”. Valoarea lucrărilor ce urmează să fie efectuate sunt de aproximativ 322.000 de euro la care se adaugă TVA.

Edilul a precizat că mai este un proiect câştigat anterior care vizează construirea unei centrale termice pe biomasă ce va deservi tot primăria, finanţat, de asemenea, din fonduri europene. Acesta are o anumită întârziere, dar va demara cel mai probabil în aprilie şi se va finaliza până la sfârşitul lunii septembrie, Este un proiect distinct de cel finanţat prin PNRR şi are o valoare de 120.000 de euro. Acesta va presupune construcţia unei clădiri, achiziţionarea centralei termice şi schimbarea a tot ce presupune problematica de încălzire.

Un alt proiect „la care am ţinut extrem de mult” vizează reabilitarea cantinei şcolare din Tulgheş. Marcel Vancu a explicat că Tulgheşul, probabil, este printre puţinele localităţi din judeţ care a menţinut o clădire cu destinaţie de cantină şcolară. „În momentul de faţă, noi suntem incluşi într-un proiect pilot finanţat de Ministerul Educaţiei, în cadrul căruia servesc o masă caldă peste 300 de elevi în fiecare zi pe care o pregătim la cantina proprie. Este un lucru extrem de important pentru noi, dar mai ales pentru copii şi părinţi. Tocmai de aceea am considerat că ar fi necesar şi am identificat această oportunitate să introducem prin PNRR reabilitarea acestei clădiri, pentru a putea creşte numărul locurilor pentru servirea mesei. Indiferent dacă acest program va mai merge sau nu în continuare, noi intenţionăm să-l menţinem la nivelul localităţii noastre, chiar dacă sunt anumite eforturi financiare”, a spus primarul comunei Tulgheş.

Al treilea proiect depus şi care se află pe platforma PNRR are ca obiectiv construirea unor locuinţe pentru tineri specialişti. Conform sursei citate, după cum se ştie, la nivelul judeţului Harghita există un deficit de medici de familie. Acesta a arătat că au fost doi medici de familie în Tulgheş, însă unul a plecat, cel care a rămas preluând toţi pacienţii. Însă şi acesta „sigur îşi face tot felul de planuri şi la un moment dat va ieşi şi el la pensie”. „De aceea trebuie să fim pregătiţi, pentru că totuşi suntem o localitate care se află la 40-50 de km de un spital sau de un oraş cum e municipiul Topliţa. Şi atunci trebuie să oferim aceste servicii medicale la nivel local şi trebuie să avem în vedere şi viitorul acestui segment al medicinii”, a spus Marcel Vancu, precizând că existenţa unui dispensar pus la punct şi a unui spaţiu care poate fi oferit pentru locuit sunt plusuri care pot atrage medici de familie în zona rurală. „Astfel, am considerat că ar fi foarte important să identificăm posibilitatea de a construi locuinţe care să fie moderne, prietenoase cu mediul, să îndeplinească toate condiţiile specifice timpurilor pe care le trăim”, a spus edilul.

Valoarea acestui proiect este de 365.000 de euro plus TVA, la care se adaugă „anumite contribuţii proprii care sunt nesemnificative în raport cu sumele care ni se oferă prin PNRR”.

  • Alte proiecte vizate sau care vor demara în curând

Primarul a spus că mai este un proiect depus împreună cu Borsec şi Corbu în cadrul PNRR, pentru crearea unui parc auto de transport public de care vor beneficia cele trei localităţi. În urma discuţiilor, s-a ajuns la concluzia că liderul proiectului va fi Borsec, deoarece are statut de oraş. Valoarea proiectului va fi de aproximativ 1.570.000 de euro.

Un alt proiect este depus în cadrul Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” şi vizează reabilitarea unui drum comunal şi construirea unui pod peste râul Putna. Proiectul este acceptat, însă încă nu a fost semnat contractul de finanţare, lucru care se va întâmpla „în viitorul foarte apropiat”. Este vorba despre o finanţare de aproximativ 3,7 milioane de lei plus TVA, iar contribuţia proprie este de circa 300.000 lei. Edilul a precizat că „e un proiect foarte important pentru noi” pentru că se rezolvă problema unui pod. „Noi l-am reparat de-a lungul timpului de câte ori a fost nevoie, dar de data aceasta se va rezolva prin construirea unui pod de dimensiuni, de beton”.

  • În cazul unui proiect, după recalcularea costurilor a rezultat o diferenţă de două milioane de lei, bani care încă nu se ştie de unde se vor obţine

Potrivit sursei citate, zilele trecute a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a unor străzi din Tulgheş (străzile Stejarilor, Runc, Eternităţii, Gorunului, Izvorului, Fabricii şi Sportivilor), în cadrul unui proiect cu o valoare de peste 7 milioane de lei, finanţat tot din fonduri europene. „Un proiect pe care cu siguranţă o să-l realizăm, dar la care avem anumite întârzieri cauzate în special de modalităţile şi actele normative care ne-au permis practic să reactualizăm preţurile, pentru că aceste proiecte deveneau pe zi ce trece neatractive pentru antreprenori şi sigur au generat întârzieri majore”, a spus Marcel Vancu.

Primarul a punctat că diferenţele de costuri în cazul acestui proiect sunt de aproximativ 2 milioane de lei, bani care încă nu se ştie de unde se vor obţine. „Vreau să vă spun că numai la acest proiect diferenţele de costuri se ridică la aproximativ 2 milioane de lei, pe care efectiv nu îi avem. Sume pe care încă practic noi nu ştim de unde să le luăm. Actele normative în vigoare ne-au dat posibilitatea să reactualizăm preţurile, dar nu ne-au oferit exact şi sursa de finanţare”, a subliniat edilul.

Tot referitor la cofinanţarea proiectelor, primarul comunei Tulgheş a spus că, exceptând cele aproximativ două milioane de lei amintite, nu vor fi probleme. În cazul proiectelor finanţate prin PNRR „noi ne-am integrat în standardele de cost oferite de finanţare şi atunci am evitat posibilitatea de a contribui cu resursele noastre proprii, pentru că sunt limitate. Şi ne-am încadrat exact în valorile date de finanţator prin programe. Sunt anumite costuri neeligibile cu privire la serviciile tehnice, dar nu sunt atât de mari”, a arătat primarul.

Din experienţa anului trecut, edilul a arătat că în ceea ce priveşte antreprenorii care vor participa la licitaţii „într-adevăr există un semn de întrebare, pentru că nimeni nu poate să anticipeze care va fi evoluţia preţurilor”. „Eu sper ca anul acesta să avem o temperare atât a inflaţiei, cât şi a creşterii preţurilor şi să putem realiza aceste proiecte, care au un termen de finalizare destul de scurt. În anul 2027 majoritatea dintre ele trebuie să fie încheiate”, a precizat Marcel Vancu.

În ceea ce priveşte începerea primelor lucrări în cazul proiectelor finanţate prin PNRR, primarul a spus că nu poate să avanseze un termen, dar speră ca în maximum trei luni să se ajungă la faza de achiziţie publică. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.