Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Controale ale ITM Harghita în benzinăriile din judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 aprilie 2024
Home » Economic » Controale ale ITM Harghita în benzinăriile din judeţ
Controale ale ITM Harghita în benzinăriile din judeţ

Controale ale ITM Harghita în benzinăriile din judeţ

Inspectorii de muncă harghiteni au aplicat amenzi în valoare totală de 123.000 de lei în urma unor controale efectuate în benzinăriile din judeţ în cadrul unei campanii organizate pentru verificarea modului în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor, precum şi prevederile legale privind încheierea, modificarea, suspendarea şi executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care îşi desfăşoară activităţi în staţiile de distribuţie a carburanţilor auto.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita, pe durata desfăşurării acţiunii, în perioada 10-16 martie, s-a dorit „identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relaţiile de muncă şi în special cele legate de contractul individual de muncă, creşterea gradului de conştientizare în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale şi diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă”. Acţiunile de control s-au derulat atât pe durata întregii zile cât şi noaptea, în timpul săptămânii dar şi în weekend.

ITM Harghita a precizat că Inspectorii din cadrul compartimentelor de Control Relaţii de Muncă şi Muncă Nedeclarată au efectuat  22 de verificări în urma cărora au constatat 83 de neconformităţi pentru care s-au dispus măsuri de remediere. Au fost aplicate 33 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 13 amenzi în valoare de 77.000 lei şi 20 de avertismente. Nu au fost constatate cazuri de muncă subdeclarată, respectiv situaţii în care anumite persoane să presteze activitate în afara timpului stabilit pentru contractele de muncă cu timp parţial sau să aibă contract suspendat sau netransmis în Revisal. 

Sancţiunile au fost aplicate pentru primirea la muncă a unei persoane fără să se fi întocmit contractul individual de muncă în formă scrisă (amendă de 20.000 de lei), pentru nerespectarea timpului de muncă, (9 avertismente şi 9 amenzi în valoare de 27.000 de lei), precum şi pentru încălcarea altor prevederi legale din domeniul relaţiilor de muncă (11 avertismente şi 3 amenzi în valoare de 30.000 de lei). Printre neconformităţile constatate în domeniul relaţiilor de muncă s-au numărat cele legate de neîntocmirea contractului individual de muncă în formă scrisă, lipsa dovezii de înmânare a contractului individual de muncă salariatului, neacordarea repausului săptămânal, nerespectarea perioadei de odihnă zilnică, neînregistrarea contractului colectiv de muncă, lipsa repartizării orelor de muncă pentru contractele de muncă cu timp parţial sau de nerealizarea măsurilor dispuse în controalele anterioare.

ITM Harghita a mai informat că în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost efectuate 19 controale în urma cărora au fost constatate 45 de neconformităţi pentru care s-au dispus măsuri de remediere. S-au aplicat 28 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 6 amenzi în valoare de 46.000 lei şi 22 de avertismente. În acest domeniu inspectorii de muncă au constatat că în unele cazuri lipsea autorizarea din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, fişele individuale de instruire nu erau semnate de către lucrători şi de către cei care au efectuat instruirea la angajare şi la locul de muncă, nu se făcea examenul medical periodic, documentul privind protecţia la explozie, instalaţiile de împământare nu erau corespunzătoare, iar pe rastelul de butelii se depozitau diverse materiale.

„Rezultatele vizitelor de inspecţie efectuate de către inspectoratele teritoriale de muncă şi de către inspectorii de muncă de la Inspecţia Muncii în anii anteriori, precum şi evenimentele care au avut loc în ultima perioadă, au evidenţiat faptul că în activităţile mai sus amintite, au fost constatate o serie de deficienţe referitoare la sănătatea şi securitatea lucrătorilor aflaţi în potenţial pericol în locurile de muncă unde se pot forma atmosfere explozive. Principalele riscuri în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru staţiile de distribuţie a carburanţilor auto, sunt legate de activităţile de comercializare a diferitelor sortimente de benzină, motorină şi gaz petrolier lichefiat (GPL) auto, precum şi recipientelor – butelii cu gaz petrolier lichefiat (aragaz) pentru utilizare casnică. Toţi carburanţii mai sus amintiţi sunt produse petroliere obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extrem de inflamabile şi care formează cu aerul amestecuri explozive. În contact cu surse potenţiale de aprindere, aceste amestecuri explozive pot genera explozii cu consecinţe grave, atât pentru lucrători cât şi pentru clienţii prezenţi în staţiile de distribuţie a carburanţilor”, a mai precizat ITM Harghita.

La nivel naţional, au fost constatate 3.508 neconformităţi în urma a 2.453 de controale efectuate la benzinării în perioada 10-16 martie. Inspectorii de muncă au aplicat 2.276 de sancţiuni, din care 1766 avertismente şi 510 amenzi, în valoare totală de 2.210.400 lei, din care 185.000 lei pentru sancţionarea a 11 cazuri de muncă nedeclarată. Pentru remedierea neconformităţilor constatate în domeniul relaţiilor de muncă, au fost dispuse 1.685 de măsuri, iar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă 1.823 de măsuri, cu termene de îndeplinire precise. Inspectorii de muncă au dispus 6 sistări de echipamente de muncă şi sistarea activităţii unui angajator.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.