Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pregătirile pentru reluarea activităţilor continuă la nivelul municipiului Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 aprilie 2024
Home » Societate » Pregătirile pentru reluarea activităţilor continuă la nivelul municipiului Miercurea Ciuc
Pregătirile pentru reluarea activităţilor continuă la nivelul municipiului Miercurea Ciuc

Pregătirile pentru reluarea activităţilor continuă la nivelul municipiului Miercurea Ciuc

Generatoare de ozon pentru sălile de clasă, amenajarea unei pieţe pentru producătorii agricoli

În cadrul conferinţei de presă de ieri, primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, preciza că în cadrul ultimei şedinţe a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă au fost discutate o serie de aspecte legate de activitatea de după 15 mai, atât în şcoli sau la nivelul relaţiei servicii publice – cetăţean, cât şi în oraş.

O piaţă mică amenajată pentru producătorii agricoli

După ce în urmă cu mai bine de o lună au fost discuţii legate de o posibilă amenajare a unei pieţe agroalimentare în zona de promenadă, unde sunt băncile care se pot deschide şi transforma în tarabe, acest subiect a fost reluat în cadrul şedinţei Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Miercurea Ciuc.

Se doreşte ca activitatea în acea zonă să înceapă imediat după intrarea în stare de alertă, adică după data de 15 mai. La început, aceasta va funcţiona doar miercurea, între orele 09:00 şi 19:00, pentru ca de la începutul lunii iunie şi până la sfârşitul lui august să funcţioneze câte trei zile pe săptămână (luni, miercuri, vineri), tot între 09:00 şi 19:00, cu prioritate pentru persoanele vârstnice între 09:00 şi 11:00.

De precizat faptul că nu vor fi puse condiţii legate de zona de provenienţă a producătorilor, aceştia putând veni din orice judeţ al ţării. Dar înscrierea se va realiza on-line, adoptându-se principiul primul venit – primul servit. De asemenea, se doreşte ca înscrierea să se realizeze pentru fiecare zi în care producătorul doreşte să fie prezent în piaţă; astfel, dacă s-a înscris pe pagina de Internet dedicată că doreşte o masă pentru luni, dar apoi vrea şi miercuri, va trebui să se înscrie din nou, iar dacă vrea să fie prezent şi vineri, atunci din nou va fi nevoit să se înscrie on-line, fiind respectat acelaşi principiu, primul venit – primul servit.

În momentul înscrierii, se vor anexa câteva documente, printre care şi dovada de producător.

O singură intrare în şcoli, termometre pentru elevi şi profesori, generatoare de ozon

În continuare se caută cele mai bune măsuri pentru reluarea activităţii în şcoli pentru perioada 2-12 iunie, dar şi pentru susţinerea examenelor de Capacitate şi Bacalaureat. Astfel, spunea Ráduly Róbert Kálmán, în această săptămână au fost purtate discuţii cu directorii de şcoli şi licee pentru a pregăti un plan de acces/ieşire în clădiri, precum şi de gestionare a activităţilor în perioada amintită. Planul ar trebui să prevadă o singură intrare în unitatea de învăţământ, la care, când va fi deschisă, să fie permanent un reprezentant al şcolii pentru a permite accesul în unitate doar elevilor, profesorilor şi celorlalte persoane direct implicate în procesul de pregătire, respectiv de susţinere a celor două examene.

De asemenea, se doreşte achiziţionarea unor termometre digitale pentru ca să se poată măsura temperatura fiecărei persoane care intră în şcoală. Indicat e, spunea edilul municipiului, ca aceasta să se facă de către un specialist – medic ori asistent – pentru că acest personal de specialitate poate, chiar în urma unei analize sumare, să ia anumite decizii.

Tot în vederea desfăşurării orelor de pregătire şi a celor două examene, s-a luat hotărârea achiziţionării a peste 30 de generatoare de ozon pentru purificarea aerului. S-a calculat ca un astfel de generator să deservească două clase, respectiv 6 săli. Astfel, dacă la Colegiul Naţional „Octavian Goga” sunt 6 clase terminale – 4 clase de a XII-a şi alte două de a VIII-a – atunci acolo vor ajunge 3 generatoare; la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, unde este o singură clasă de a VIII-a, va fi dat un singur generator.

Generatorul – explica primarul municipiului – va putea fi manevrat inclusiv de către femeia de serviciu, având dimensiuni reduse. Acesta va fi montat într-o sală de clasă, se va încuia, iar după 65 de minute va putea fi scos şi pune într-o altă sală.

Ráduly Róbert Kálmán mai spunea că, dacă reacţiile celor care îl folosesc vor fi pozitive, atunci se are în vedere o posibilă mărire a numărului de generatoare pentru a se face ozonificarea aerului şi în perioada normală de funcţionare.

Într-o şedinţă anterioară a CLSU, s-a hotărât ca în fiecare clasă din şcolile de pe raza municipiului, care va fi folosită pentru pregătirea şi susţinerea examenelor de către elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, şi în cancelarii vor fi montate dispozitive pentru soluţii dezinfectante de mâini.

La evidenţa populaţiei, prioritate vor avea cei care au avut programare dinainte

Din data de 18 mai se vor deschide şi cele două servicii din cadrul primăriei care au relaţii cu publicul. Este vorba de Serviciul Public Local pentru Evidenţa Populaţiei, respectiv casieria pentru plata taxelor şi impozitelor locale.

Biroul pentru evidenţa populaţiei va funcţiona de luni până vineri, între orele 09:00 şi 18:00, cu o pauză între 13:00 şi 14:00, iar sâmbăta între 09:00-13:00. Prioritate vor avea cei care au avut o programare realizată anterior, dar care nu au putut beneficia de aceasta din cauza măsurilor luate, în acest sens fiind contactaţi prin e-mail. De asemenea, mai spunea Ráduly Róbert Kálmán, acest program va funcţiona cel puţin 90 de zile, adică pe perioada cu care s-a prelungit valabilitatea cărţilor de identitate expirate.

Casieria pentru plata taxelor şi impozitelor locale va fi deschisă în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 09:00 şi 18:00, cu o pauză de o oră, de la 13:00 la 14:00. Acest program special va fi menţinut până la 30 iunie, atunci când va expira perioada pentru care se acordă bonificaţia de 10% celor care achită impozitele integral.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.