- Consiliul Judeţean Harghita, alături de instituţiile subordonate, sub coordonarea Centrului Cultural Judeţean Harghita, organizează cea de-a XIX-a ediţie a Zilelor Judeţului Harghita în perioada 19-29 mai
„Dacă e primăvară, ştim că vin Zilele Judeţului Harghita, şir de evenimente prin care vrem să arătăm lumii cine suntem şi sperăm să atragem atenţia (asupra faptului – n.a.) că în judeţul Harghita trăieşte o comunitate ospitalieră, că suntem deschişi şi prin evenimentele organizate vrem să ne arătăm comorile. Aşteptăm (să participe – n.a.) la aceste evenimente şi turiştii, şi pelerinii”, a declarat Biró Barna Botond, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, în deschiderea conferinţei de presă de prezentare a evenimentului.
Ferencz Angela, directoarea Centrului Cultural Judeţean, instituţie care coordonează acest eveniment realizat în parteneriat cu alte instituţii subordonate ale Consiliului Judeţean Harghita a precizat că de-a lungul celor 11 zile alocate celei de-a noua ediţii a Zilelor Judeţului vor fi derulate 99 de programe, dintre care 17 sunt pentru copii, 18 evenimente care au ca obiect vizitarea caselor tradiţionale etnografice din judeţ, 13 concerte, şapte prezentări de carte, opt excursii, drumeţii, prezentări de peşteri şi alte activităţi în natură, 14 producţii literare şi teatrale, nouă expoziţii, nouă evenimente care au ca scop împărtăşirea şi transferul de cunoştinţe – ateliere și conferinţe pe diferite teme.
În perioada destinată Zilelor Judeţului Harghita vor avea loc şi două târguri menite să prezinte produsele locale tradiţionale, iar alte două zile vor fi dedicate prezentării de filme documentare despre şi din Harghita.
În ceea ce priveşte grupurile ţintă, în jur de 70% dintre programe sunt destinate tinerilor, iar 8% iubitorilor gastronomiei locale.
În zona Ciuc vor fi organizate 34 de programe, în zona Odorhei 32 de programe şi în zona Gheorgheni 30 de programe.
28% din programe sunt destinate comunităţilor româneşti.
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita organizează 30 de programe, evenimentul principal fiind „Săptămâna Caselor Muzeale”, în cadrul căruia vor fi prezentate colecţiile etnografice din localităţi, expoziţiile fiind deschise publicului larg. Vor mai fi organizate concursuri de recitări, ateliere meşteşugăreşti, expoziţii şi jocuri populare pentru copii. O prezentare de meşteşuguri populare va fi organizată şi la Liceul „Marin Preda” din Odorheiu Secuiesc.
La rândul său, Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea va coordona, potrivit directorului Kolcsár Béla, programele care se organizează în zona Gheorgheni. Conform sursei citate, vor fi organizate teatre de păpuşi, work-shop-uri cu maeştrii artizani, precum şi spectacole de teatru pentru adulţi în colaborare cu Figura Studio din Gheorgheni. De asemenea, va fi organizată şi o conferinţă cu tematica Cultura şi Voluntariatul, iar pentru comunitatea românească va avea loc, la Voşlăbeni, o expoziţie în aer liber şi un concert de muzică clasică, iar la Sărmaş, în colaborare cu Asociaţia Orizont 2000, va fi organizat un colocviu şi un spectacol folcloric cu formaţii din tot judeţul.
Pentru iubitorii de mişcare şi de sport mai mult sau mai puţin extrem, Serviciul Public Salvamont şi Salvaspeo al Consiliului Judeţean a organizat pentru actuala ediţie foarte multe excursii, atât pentru localnici, cât şi pentru pelerinii şi turiştii de pretutindeni.
Fekete Örs, şeful Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo al Consiliului Judeţean, a menţionat că majoritatea programelor se vor derula în Cheile Vârghişului – excursii, prezentarea peşterilor, căţărare pe stânci. În cadrul programelor vor fi prezentate şi tehnici de căţărare şi de supravieţuire.
„Anul acesta, în colaborare cu Şcoala de Arte şi Meserii Vámszer Géza am realizat un parteneriat, peste 400 de copii fiind înscrişi la programele ce vor fi organizate. Foarte mulţi dintre copiii înscrişi fiind mici, trebuie să identificăm trasee corespunzătoare pentru ei”, a arătat Fekete Örs.
Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” vine cu o ofertă de programe variate, menite „să invite la bibliotecă publicul de toate vârstele”. Şi în acest an vor organiza un joc de tip quiz, online, cu tematică literară, jocul urmând să fie lansat în data de 19 mai, termenul de finalizare fiind la 25 mai.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului va participa la Zilele Judeţului cu evenimente care încearcă să apropie comunităţile de beneficiarii centrelor de plasament. Cupa Rika, organizată în colaborare cu Asociaţia „Comite Ocland” se adresează tuturor copiilor din centrele de plasament din judeţ.
În cadrul Zilelor Judeţului va fi organizată şi o conferinţă pe tematicile actuale ale asistenţei sociale: îngrijirea persoanelor vârstnice şi a celor cu dizabilităţi acasă sau în centre de îngrijire, dezvoltarea sistemului de asistenţă maternală profesionistă, abuzul asupra copilului şi neglijenţa. Speakerii conferinţei vor fi reprezentanţii diferitelor ONG-uri şi colegii de la Direcţiile de Asistenţă Socială din Protecţia Copilului din judeţele Covasna şi Mureş.
Motto-ul ales pentru ediţia a XIX-a a Zilelor Judeţului Harghita este: „Valorile noastre”, evenimentul, după cum a apreciat Ferencz Angela – managerul Centrului Cultural Judeţean Harghita, constituind „un prilej foarte bun de a ne simţi bine în preajma valorilor noastre, în programele mici sau mari, locale, sau în programe centralizate, să arătăm celor care vin în judeţul nostru valorile noastre naturale, culturale, şi instituţiile care se ocupă cu păstrarea valorilor”.
Programele dedicate acestor zile pot fi accesate pe pagina Visit Harghita: https://visitharghita.com/ro/places/zilele-judetului-harghita.
DANIELA MEZEY