Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

25 octombrie 2023 – „Ziua Armatei României” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 6 mai 2024
Home » Societate » 25 octombrie 2023 – „Ziua Armatei României”
25 octombrie 2023 – „Ziua Armatei României”

25 octombrie 2023 – „Ziua Armatei României”

  • Manifestări organizate, marţi şi miercuri, în municipiul Miercurea-Ciuc

Ziua Armatei României, 25 octombrie, moment cu valoare de simbol în istoria neamului românesc, va fi sărbătorită miercuri, 25 octombrie 2023, începând cu ora 10:30, în Piaţa Tricolorului la Monumentul Ostaşului Necunoscut din municipiul Miercurea-Ciuc, printr-o ceremonie militară şi religioasă de comemorare a luptei şi jertfei armatei şi a poporului român pentru libertate şi independenţă, pentru unitate şi integritate naţională.

Cu acest prilej, marţi, 24 octombrie, începând cu ora 11:00, în Parcul Central din municipiul Miercurea-Ciuc, militarii Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, vor organiza „Ziua Porţilor Deschise”.

Totodată, vor prezenta o amplă şi interactivă expoziţie de tehnică militară, armament şi materiale specifice trupelor de vânători de munte, pe platoul din faţa Palatului Administrativ.

Vă aşteptăm cu drag!

⁎⁎⁎

Data de 25 octombrie 1944 semnifică eliberarea întregului teritoriu naţional de sub ocupaţia horthysto-fascistă. Luptele eroice purtate de Armata Română, cu sprijinul forţelor aliate, pentru eliberarea părţii de nord-vest a ţării au fost încununate de succes la 25 octombrie 1944, când inamicul a fost împins peste frontierele naţionale. Succesele Armatei Române au contribuit la configurarea liniei de est a frontului aproape într-o demarcaţie liniară ce lega Marea Baltică – valea Dunării şi Marea Adriatică. Preţul plătit de Armata Română în intervalul 23 august 1944 – 25 octombrie 1944 a însemnat, peste 58.000 de soldaţi căzuţi la datorie, răniţi sau prizonieri. Efortul depus în slujba cauzei coaliţiei Naţiunilor Unite de înfrângere definitivă a Germaniei naziste a însemnat continuarea luptelor pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei. În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă.

Armata României participă cu efective la diverse misiuni internaţionale de sprijinire a păcii sau umanitare şi de combatere a terorismului. Misiunile sunt desfăşurate sub egida NATO, UE şi ONU, sau fac parte din angajamente de tip coaliţie internaţională.

Compartimentul informare şi relaţii publice al

Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.