Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

100 de ani de educaţie la Şcoala Gimnazială ,,Andrei Şaguna” Topliţa, Călimănel | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 4 mai 2024
Home » Învățământ » 100 de ani de educaţie la Şcoala Gimnazială ,,Andrei Şaguna” Topliţa, Călimănel
100 de ani de educaţie la Şcoala Gimnazială ,,Andrei Şaguna” Topliţa, Călimănel

100 de ani de educaţie la Şcoala Gimnazială ,,Andrei Şaguna” Topliţa, Călimănel

29 noiembrie 2023 a fost o zi memorabilă în istoria Şcolii Gimnaziale „Andrei Şaguna” – Călimănel, din Topliţa. Fiecare lucru lăsat de Domnul pe pământ are un nume. Fiecare lucru creat de om are o denumire şi o istorie a sa. Aşa s-a întâmplat şi cu şcoala noastră, care a aniversat 100 de ani de existenţă, un secol de realizări, de ascensiune, de performanţe.

Şcoala primară nr. 4 Topliţa – Călimănel începe să funcţioneze la 1 septembrie 1923. Şcoala nu are local propriu, cursurile se desfăşoară într-o casă închiriată, proprietatea locuitorului „Ioan a Fârţului”, situată pe pârâul Călimănel, lângă „Moara lui Balaj”, la o distanţă de 1,5 km de drumul naţional nr. 15. Clasele I-IV îşi desfăşurau activitatea în aceeaşi sală de clasă. Elevii din clasele V-VII frecventau cursurile la Şcoala primară nr. 1 Centru. În toamna anului 1927 începe edificarea unui local propriu pentru şcoala din Călimănel, la „Gura Călimănelului”, în apropiere de drumul naţional. În toamna anului 1927 s-a realizat numai o sală de clasă, netencuită în exterior. La 1 septembrie 1935, este continuată lucrarea de edificare a localului şcolii, începută în 1934. Inaugurarea localului de şcoală nouă are loc la 25 octombrie 1936, dată ce coincide şi cu primul cerc cultural al învăţătorilor din anul şcolar 1936-1937. La 11 septembrie 1940, şcoala este preluată de un comandant militar maghiar, care a afirmat că era cea mai frumoasă şcoală „de la Satu Mare încoace până aici”. Reconstrucţia şcolii se desfăşoară între anii 1962-1963, atunci adăugându-se şi etajul clădirii. Începând cu 1 ianuarie 2005, Şcolii Generale nr. 1 i se atribuie, în urma restructurării învăţământului din judeţul Harghita, ca altă structură, Şcoala Generală cu clasele I-VIII, situată în cartierul Călimănel.

În vara anului 2008 s-a renovat, în totalitate, structura situată în cartierul Călimănel, mutându-se acolo şi centrul administrativ. De asemenea, şcoala a primit denumirea: Şcoala Generală „Andrei Şaguna”, după numele marelui mitropolit al Transilvaniei. Din anul şcolar 2012-2013, instituţia a preluat grădiniţele „Dumbrava Minunată” şi „Dealului”, schimbându-şi şi denumirea în Şcoala Gimnazială „Andrei Şaguna” Topliţa.

Acest eveniment remarcabil, când şcoala noastră a îmbrăcat straie de sărbătoare, i-a reunit pe toţi cei ai căror destin s-a împletit cu cel al instituţiei, foste cadre didactice care au predat aici, dar şi foşti elevi ai şcolii, care se mândresc cu acest statut, alături de actualii profesori şi elevi, care se străduiesc să ducă mai departe tradiţia şi renumele acestei şcoli. Numărul mare de participanţi demonstrează importanţa, în viaţa fiecăruia, a valorilor Şcolii Călimănel, o şcoală care a rezistat de-a lungul unui secol.

Am avut onoarea de a avea invitaţi de prestigiu: inspector şcolar general adjunct Glodeanu Cristinel, inspector şcolar general adjunct Hîrlav Costin, inspector şcolar Mîndru Elena, inspector şcolar Buzilă Ionela, Hîncu Alexandra, director al Şcolii Primare ,,Ion Creangă” Ialoveni, Republica Moldova, şcoală înfrăţită cu unitatea noastră, preoţii Cătinean Petru şi Luca Dragoş, Hirişcău Eugen, fost profesor şi director, reprezentanţii primăriei şi ai consiliului local Zaiţ Mihăiţă, Vodă Marc Ioan Andrei, Dobrean Olga, prof. univ. dr. ing. Schnakovszky Carol, rector la Universitatea ,,Vasile Alecsandri” din Bacău, fost elev al acestei şcoli. Oaspeţii noştri au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, semn al ospitalităţii.

Festivitatea a fost deschisă de directorul şcolii, prof. Nemţoc Mirela, care a prezentat, alături de prof. Bucur Carmen, istoricul secolului de existenţă şi activitate. Domnul profesor de religie Leonte Dumitru a rememorat aspecte importante din viaţa marii personalităţi transilvănene, mitropolitul Andrei Şaguna.

Un moment special al evenimentului a fost prezentarea cărţii „100 de ani, 100 de gânduri, 100 de amintiri, 100 de poveşti”, realizată de echipa de cadre didactice de la Călimănel, la care au contribuit foştii profesori, angajaţi şi elevi ai şcolii. Toate gândurile, amintirile, trăirile, adunate în paginile cărţii, sunt un lucru nepreţuit, o călătorie de-a lungul timpului.

Momentul artistic, susţinut de elevii şcolii, s-a încheiat cu frumoasele colinde, semn că tradiţia dăinuie în această instituţie.

În partea a doua a zilei a fost organizat Balul celor „100 de ani Şcoala Călimănel”, invitaţi fiind cadrele didactice din prezent şi din trecut, precum şi foşti elevi ai şcolii, din mai multe generaţii, prilej de reîntâlnire cu colegii, depănarea amintirilor, într-un cadru festiv şi emoţionant. Voia bună a fost la ea acasă la Restaurantul ,,La moară” din Călimănel, unde am fost trataţi regeşte, într-un superb decor tricolor, pregătit de gazda noastră, Maria Tatar.

A fost un eveniment care a demonstrat că o şcoală rezistă în timp, chiar dacă nu întotdeauna condiţiile sunt favorabile. Dar, prin implicare, comunicare, dăruire şi pasiune, totul e posibil! Împreună: şcoală, biserică, comunitate.

Le mulţumim tuturor celor care ne-au fost alături şi au participat la acest moment aniversar! Le mulţumim părinţilor pentru încredere, pentru sprijin şi susţinere.

Mulţumim, de asemenea, partenerilor şi sponsorilor noştri: Asociaţia DASPROED, Asociaţia „A fi altfel”, preotului Luca Dragoş, preotului Filip Alexandru, Romaqua Group Borsec, Brutăria Harmopan Topliţa.

Prof. Mirela Nemţoc, prof. Carmen Bucur
Şcoala Gimnazială ,,Andrei Şaguna” Topliţa

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.