Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tinerii spun NU violenţei | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 4 mai 2024
Home » Învățământ » Tinerii spun NU violenţei
Tinerii spun NU violenţei

Tinerii spun NU violenţei

Violenţa poate fi întâlnită oriunde, în familie, şcoală, colectivitate. Ea este acceptată ca o cale de a rezolva conflictele. Acest lucru produce numeroase probleme, deoarece copiii învaţă din mediul în care trăiesc. Cu cât mediul cultivă mai mult violenţa, cu atât copiii se vor obişnui mai mult cu ea, văzută ca o cale practică şi sănătoasă de rezolvare a conflictelor.

Conflictele din şcoli sunt tot mai des mediatizate în presă, la televizor, radio sau pe Internet. Cu cât violenţa din viaţa societăţii este mai des popularizată de mass-media, cu atât violenţa şi agresivitatea tinerilor va creşte.

Cauze multiple (neglijarea copiilor, lipsa de informaţie, agresiunea mass-media, plecarea părinţilor la muncă în străinătate etc.) conduc la creşterea cazurilor de violenţă din şcoli.

Mulţi elevi manifestă conştient sau nu, intenţionat sau nu, un comportament agresiv.

Acesta a fost motivaţia proiectului judeţean „Tinerii spun NU violenţei” lansat de Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, având ca partener Consiliul Judeţean.

În cadrul proiectului s-a desfăşurat, la Liceul „Marin Preda” din Odorheiu-Secuiesc, marţi, 10 iunie, un concurs unde elevii celor opt şcoli participante au realizat câte un clip cu tema „Mesajul meu antiviolenţ㔺i un poster cu tema „Violenţa ne lasă fără grai. Să rupem tăcerea!!!”.

Scopul proiectului a fost foarte bine înţeles de participanţi – prevenirea şi combaterea fenomenului violenţei în mediul familial, comunitar, precum şi diminuarea fenomenului violenţei din şcoală, prin activităţi specifice vârstei, conştientizarea importanţei relaţiilor interumane bazate pe înţelegere şi acceptare.

Câte 3 elevi din şcolile participante – Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Miercurea-Ciuc, Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” Topliţa, Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor” Cristuru-Secuiesc, Liceul Tehnologic Corbu, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Bălan, Liceul Tehnologic „Joannes Kájoni” Miercurea-Ciuc, Liceul de Arte „Dr. Palló Imre” Odorheiu-Secuiesc şi Colegiul Tehnic „Batthyány Ignác” Gheorgheni – nu au rămas pasivi la apelul doamnei inspector general adjunct Aurora Parfeni, iniţiatoarea proiectului şi au răspuns prin realizarea materialelor cu totul şi cu totul deosebite privind implicarea directă a tinerilor în prevenirea fenomenului violenţei, a conştientizării tinerilor cu privire la consecinţele actelor de violenţă, dar şi formarea unei atitudini pozitive faţă de colegi şi adulţi, prin diminuarea numărului cazurilor de agresivitate din şcoală. Premiile au fost oferite de Consiliul Judeţean tuturor participanţilor pentru: cel mai bun montaj, cel mai bun mesaj transmis, pentru afiş, pentru imagine şi sunet etc.

Primirea prietenoasă a domnilor directori Stana Mănăsoi şi Ştefan Nuţ, rigurozitatea juriului format din reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean, Inspectoratului Şcolar, CJRAE, Politia municipiului Odorheiu-Secuiesc, directori de şcoli, consilieri şcolari şi preşedinta Consiliului judeţean al elevilor, organizare impecabilă la care a participat şi Primăria municipiului Odorheiu-Secuiesc, precum şi seriozitatea cu care s-au pregătit concurenţii au dat concursului o notă aparte, motiv pentru care doamna inspector Aurora Parfeni a punctat faptul că ar dori continuarea acestuia în anii următori.

Roman Rodica

Director, Liceul Tehnologic Bălan

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.