Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Surprizele iepuraşului pentru luna mai | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Surprizele iepuraşului pentru luna mai
Surprizele iepuraşului pentru luna mai

Surprizele iepuraşului pentru luna mai

Înainte de a vă spune exact despre ce surprize este vorba aici, am să vă spun dumneavoastră, celor interesaţi de un proiect pe relaţia cu APDRP, că foarte recent agenţia a publicat în versiunea consultativă Ghidurile solicitantului pentru Măsura 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole” şi 121 – „Fermele familiale”, care pot fi consultate şi descărcate de pe pagina oficială de Internet a instituţiei: www.apdrp.ro uploads (M121_ME, respectiv M121_FF).

Această ar fi prima informaţie de interes din coşuleţul iepuraşului, cea de-a doua vizând aceeaşi măsură care, potrivit domnului Ioan Hîrb, directorul executiv al Oficiului de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Harghita, va fi lansată în perioada mai-iunie.

Ceea ce e specific pentru măsura la care fac acum referire e faptul că ea se va deschide cu criteriile de eligibilitate şi de selecţie stabilite prin actualul PNDR, dar banii vor fi plătiţi din viitorul program de dezvoltare rurală.

Beneficiarii Măsurii 121, mai arăta dr. ing. Ioan Hîrb, vor avea acum şansa de a putea accesa gratuit proiecte-tip elaborate de Institutul de Cercetare pentru Economie Agrară din subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, întocmite pentru diferite domenii cum ar fi, de pildă, o fermă legumicolă de maximum 2 hectare; o fermă de legume în spaţii protejate de cel mult 1.000 metri pătraţi; o livadă de pomi sau arbuşti de până la 5 ha; o fermă cu vaci de lapte de maximum 20 de capete ş.a.m.d.

Proiectele-tip, după cum arăta directorul Institutului de Cercetare, domnul Alexandru Lăpuşan, vor fi puse la dispoziţia producătorilor agricoli pe un site, atât în variantă simplă, după modelul celor de mai sus, cât şi în variantă combinată, disponibilitatea specialiştilor de aici mergând până la acordarea de consultanţă gratuită în sistem on-line celor ce vor accesa astfel de proiecte.

Ceea ce cred eu că ar mai trebui menţionat aici, în cazul primei sesiuni a celei dintâi măsuri care deschide noul PNDR 2014-2020, ar fi legat de valoarea unui proiect, care este cuprinsă între 5.000 şi 125.000 euro şi de persoanele eligibile, care trebuie să aibă o exploataţie agricolă cu dimensiunea cuprinsă între 2 şi 50 UDE.

De asemenea, trebuie ştiut că ponderea sprijinului nerambursabil în valoarea proiectului este de 40 la sută, iar pentru tineri şi pentru zonele defavorizate, cum sunt şi cele din Harghita, se mai acordă un spor de 10 la sută.

În sfârşit, dar nu în ultimul rând, pentru că asupra acestor probleme care au ca temă, să zic aşa, proiectele din 2014 pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) vom reveni, iată şi o ultimă noutate: începând chiar cu prima sesiune, APDRP va primi on-line cererile de finanţare ale investitorilor în agricultură, prin intermediul portalului www.apdrp.ro, cu excepţia fermierilor ce solicită fonduri pentru fermele de familie şi care vor depune în continuare cererile de finanţare la OJPDRP Harghita, în format electronic şi tipărit.

Dar până la startul în prima sesiune, eu vă urez, alături de colegii mei, să aveţi parte de sărbători fericite şi de multă sănătate, pentru a vă putea duce la bun sfârşit gândul cel înţelept.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.