Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Luna plantării arborilor: Direcţia Silvică Harghita va planta în campania de împăduriri de primăvară peste 700.000 de puieţi pe suprafeţele forestiere pe care le are în administrare | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie »
Luna plantării arborilor:
Direcţia Silvică Harghita va planta în campania de împăduriri de primăvară peste 700.000 de puieţi pe suprafeţele forestiere pe care le are în administrare
<h5><i>Luna plantării arborilor:</i></h5> Direcţia Silvică Harghita va planta în campania de împăduriri de primăvară peste 700.000 de puieţi pe suprafeţele forestiere pe care le are în administrare

Luna plantării arborilor:
Direcţia Silvică Harghita va planta în campania de împăduriri de primăvară peste 700.000 de puieţi pe suprafeţele forestiere pe care le are în administrare

  • Suprafaţa totală ce va fi regenerată în acest an, împăduriri efective şi regenerări naturale, este în creştere faţă de 2023

Direcţia Silvică (DS) Harghita şi-a propus să regenereze în campania de împăduriri din această primăvară o suprafaţă totală de 313 hectare în fondul forestier de stat şi în cel privat administrat de instituţie, atât prin plantări de puieţi, cât şi prin regenerări naturale. În 2023, suprafaţa totală regenerată în campania de împăduriri a fost de 291 hectare.

În fiecare an, în România, conform Codului silvic, începând din 15 martie şi până în 15 aprilie se desfăşoară Luna plantării arborilor, perioadă în care au loc campaniile de împăduriri. În judeţul Harghita, această perioadă este decalată cu aproximativ o lună, campania de împădurire începând de obicei în prima parte a lunii aprilie.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că la nivel naţional startul campaniei a fost dat în mod oficial de către ministrul Mediului, în 15 martie, pe un şantier de împăduriri din judeţul Bacău. Conform sursei citate, cu această ocazie chiar demnitarul a spus că, deşi generic Luna plantării arborilor este între 15 martie şi 15 aprilie, în momentul de faţă trebuie să fim conştienţi că sunt schimbări destul de evidente în ultima perioadă în regimul termic şi în foarte puţine zone din România se pot începe lucrări de împăduriri pe 15 martie. „Noi, în Harghita, nici nu ne putem gândi în momentul de faţă la începerea efectivă a campaniei de împăduriri în teren, însă sunt destul de multe lucrări şi pregătiri care se fac înaintea începerii oficiale şi înaintea săpării primei gropi pentru plantat puieţi”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Conform sursei citate, în acest an, DS Harghita, prin cele cinci ocoale silvice din subordine – Miercurea-Ciuc, Homorod, Topliţa, Borsec şi Tulgheş – îşi propune un program de regenerare a pădurilor de 313 hectare, din care regenerări naturale vor fi pe 169 de hectare şi împăduriri efective pe 144 ha. „Din nou, ca şi în anii trecuţi, se evidenţiază faptul că regenerările naturale depăşesc ca pondere împăduririle efective, ceea ce înseamnă că promovarea speciilor tipului natural fundamental de pădure primează la noi. În cazul regenerărilor naturale se ştie că urmărim evidenţierea şi punerea mai departe în solul descoperit a seminţelor provenite din arborii maturi care există în zona golurilor. Astfel, viitoarele regenerări vor fi din sămânţa provenită din arborii cei mai valoroşi pe care îi păstrăm exact pentru aceste acţiuni”, a explicat directorul DS Harghita.

Din suprafaţa totală de 313 hectare prevăzută în programul de regenerare, 47 ha sunt în fond forestier de stat şi 266 de hectare sunt în fond forestier administrat. În fondul forestier de stat, din cele 47 de hectare, 17 ha vor fi regenerări naturale şi 30 ha vor fi plantări efective. În fondul forestier administrat, dar care aparţine altor proprietari, 152 ha vor fi regenerări naturale şi 114 ha împăduriri integrale. Ing. Cătălin Mutică a arătat că şi prin aceste cifre „se poate observa ponderea corespunzătoare suprafeţelor pe care le administrăm”. „Direcţia Silvică Harghita administrează o suprafaţă mult mai mare de păduri private (aparţinând unităţilor administrativ-teritoriale, composesoratelor, persoanelor fizice) faţă de suprafaţa forestieră de stat”, a precizat directorul direcţiei silvice.

Pe lângă suprafeţele regenerate natural sau artificial, ca în fiecare an, se vor efectua şi lucrări de completări în plantaţiile din anii trecuţi. Aceste suprafeţe au fost stabilite în urma controalelor anuale ale regenerărilor din toamna trecută. Este vorba despre acele plantaţii în care puieţii nu au crescut corespunzător ori poate s-au uscat. Conform programului, în acest an vor fi executate completări curente pe 22 hectare în fond forestier de stat şi 34 ha pe suprafeţele administrate. „Practic, 56 de hectare de teren vor fi acoperite cu lucrări de completări. În cazul acestor lucrări nu este o schemă integrală, dar în funcţie de gradul de uscare pot fi situaţii în care se folosesc destul de mulţi puieţi şi în cazul completărilor”.

Toţi puieţii sunt produşi în pepinierele proprii

Potrivit sursei citate, în total, în această campanie de împăduriri vor fi plantaţi 712.000 de puieţi pe suprafeţele planificate a fi împădurite. Marea majoritate vor fi puieţi de molid – 630.000 – iar diferenţa din speciile: brad, larice, pin silvestru, gorun, fag, paltin de munte.

Ing. Cătălin Mutică a declarat că în acest an, spre deosebire de alţi ani, toţi puieţii sunt produşi în pepinierele proprii. Astfel că nu o să mai fie nevoie să fie cumpăraţi puieţi sau aduşi din pepinierele altor direcţii silvice. În schimb, puieţii de molid sunt în excedent şi pot fi comercializaţi sau transferaţi la alte direcţii silvice din ţară, care au deficit din această specie.

După cum am amintit, în momentul de faţă, campania propriu-zisă de împăduriri nu a început în teren. Directorul DS Harghita a estimat că împăduririle în teren vor începe în prima decadă a lunii aprilie. „Prima dată vor începe în zonele mai joase şi pe măsură ce zăpada se va topi şi terenul se va dezgheţa o să urcăm şi pe versanţi”.

În prezent, lucrările au început la pepiniera de la Mărtiniş, din cadrul Ocolului Silvic Homorod, unde condiţiile sunt mai bune şi terenul nu este îngheţat. Aici s-a început scoaterea puieţilor de gorun şi paltin de munte, care vor fi transportaţi în viitoarele şantiere de împădurit. În funcţie de temperaturile care se vor înregistra în perioada următoare, vor începe lucrările şi în celelalte pepiniere.

La fiecare ocol silvic din cadrul DS Harghita, lucrările de împăduriri se fac în baza unor contracte de prestări de servicii, cu societăţi comerciale specializate, deoarece direcţia silvică nu are muncitori proprii pentru această activitate. „În perioada ianuarie – începutul lui martie am demarat licitaţii în vederea stabilirii beneficiarilor contractelor de prestări servicii şi nu am avut contestaţii. Contractele sunt încheiate şi, practic, nu vor fi impedimente în această campanie de împăduriri din punct de vedere al forţei de muncă”, a precizat ing. Cătălin Mutică.

Acţiuni de conştientizare cu privire la importanţa pădurii şi a funcţiilor ei esenţiale

Luna plantării arborilor este dedicată, pe lângă împăduririle de primăvară, şi campaniilor de conştientizare a societăţii civile, în special a tinerilor, cu privire la importanţa pădurii şi a funcţiilor ei esenţiale. „Această componentă de educaţie este foarte importantă, pentru că până la urmă cei care sunt foarte vehemenţi împotriva personalului silvic pe reţelele de socializare trebuie să înţeleagă că cei care se ocupă de împăduriri, de crearea de păduri şi ulterior cu îngrijirea lor şi administrarea lor sunt profesioniştii, sunt de fapt silvicultorii de la ocoalele de stat şi private. Nu societatea civilă face aşa ceva”, a spus ing. Cătălin Mutică, precizând că societatea civilă poate foarte bine să ajute în acest demers, iar silvicultorii „au obligaţia de a conştientiza societatea civilă despre bunul pe care-l avem în administrare”.

Potrivit sursei citate, ca în fiecare an, şi Direcţia Silvică Harghita va organiza acţiuni de conştientizare la fiecare ocol silvic din subordine. În momentul de faţă sunt încheiate parteneriate locale între licee, şcoli şi ocoalele silvice, iar la începutul campaniei de împăduriri deja se creionează şantierele în care vor avea loc aceste activităţi.

În această perioadă demarează şi concursul internaţional de educaţie forestieră „Tineri în Pădurile Europei”, care se desfăşoară în 12 ţări europene, printre care şi România. În România, la nivel naţional, concursul este organizat de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva. Directorul DS Harghita a spus că este un concurs care se adresează elevilor de liceu şi se desfăşoară în două etape: judeţeană şi naţională. În etapa judeţeană se va desemna o echipă din fiecare judeţ, care va putea participa la faza naţională, care se derulează în sistem electronic, la sediul direcţiilor silvice din ţară. Tot la nivel naţional, o altă etapă se desfăşoară, anul acesta, pe raza Parcului Naţional Piatra Craiului, unde se va desemna echipa câştigătoare din România. Echipa câştigătoare la faza naţională va participa, mai departe, la etapa europeană, care se desfăşoară în fiecare an în unul din statele participante.

„Tot concursul se bazează pe cunoştinţe din zona forestieră. Un astfel de concurs la nivel naţional angrenează foarte mulţi tineri, care trebuie să se pregătească şi îşi formează o bază teoretică foarte importantă din zona silviculturii şi a pădurii. An de an vorbim de alţi tineri care participă la acest concurs şi aceasta este una dintre măsurile luate pentru a crea o societate cultivată şi civilizată în domeniul protecţiei pădurilor”, a mai spus ing. Cătălin Mutică.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 92.304 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.301 ha). Din acest total, aproape 23.000 hectare sunt proprietate publică a statului, iar diferenţa aparţine altor proprietari, dar este administrată de direcţia silvică.

Suprafaţa forestieră totală a judeţului Harghita este de 264.109 ha.

***

La nivel naţional, în campania de împăduriri de primăvară din acest an, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va regenera 9.021 hectare fond forestier proprietatea publică a statului, din care 6.421 hectare prin regenerări naturale şi 2.600 hectare prin lucrări de împăduriri. De asemenea, vor fi efectuate lucrări de completări pe 1.964 hectare şi lucrări de refacere a plantaţiilor pe alte 465 hectare. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.