Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Prefectul Harghitei le transmite primarilor că pot face angajări, cu respectarea asigurării finanţării posturilor | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Prefectul Harghitei le transmite primarilor că pot face angajări, cu respectarea asigurării finanţării posturilor
Prefectul Harghitei le transmite primarilor că pot face angajări, cu respectarea asigurării finanţării posturilor

Prefectul Harghitei le transmite primarilor că pot face angajări, cu respectarea asigurării finanţării posturilor

Primarul din Topliţa: Nu ne ajută deloc!

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, le-a transmis primarilor din judeţ că pot face angajări şi înfiinţa noi posturi, dar numai dacă asigură finanţarea acestora şi se încadrează în plafonul cheltuielilor de personal.

Stelu Platon - primarul municipiului Toplița

Stelu Platon – primarul municipiului Toplița

„În ultimul timp, la întâlnirile cu primarii, au apărut nemulţumiri cu privire la lipsa personalului şi a posturilor, edilii plângându-se că activitatea administrativă din cadrul primăriilor este mult îngreunată. De aceea, am solicitat mai multe puncte de vedere de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi în şedinţa de Guvern din data de 2 aprilie s-a aprobat Nota privind reglementarea înfiinţării unor posturi şi ocuparea posturilor vacante la nivelul autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale şi locale. Astfel, am transmis o circulară primarilor din judeţ, comunicându-le că pentru înfiinţarea sau ocuparea posturilor sunt aplicabile prevederile OUG 63/2010 privind limita numărului maxim de posturi, precum şi încadrarea în plafonul cheltuielilor de personal, aprobat prin bugetul local, cu precizarea că numărul maxim de posturi alocat fiecărei primării a fost comunicat printr-un ordin al prefectului”, a declarat prefectul Adrian Jean Andrei.

Acesta a reiterat că numărul maxim de posturi care se finanţează din fonduri publice pentru instituţiile şi autorităţile publice se stabileşte astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condiţiile legii, cu încadrarea în cheltuielile de salarii aprobate prin bugetul local.

„Cu alte cuvinte, primarii, ca ordonatori principali de credite, au responsabilitatea să stabilească numărul maxim de posturi care se finanţează în 2014, pentru aparatul propriu şi instituţiile şi autorităţile publice din subordine, coordonare, sub autoritate sau finanţate prin bugetul acestora.

Astfel, actele administrative (hotărârile de consiliu local, dispoziţii de organizare a concursului sau examenului de organizare a posturilor vacante) vor cuprinde automat şi menţinerea încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin bugetul local, lucru care va fi verificat de către prefect, cu ocazia controlului de legalitate”, a punctat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Primarul municipiului Topliţa, Stelul Platon, este de părere că aprobarea privind posibilitatea înfiinţării de posturi este evazivă şi nu ajută deloc primăriile.

„Nu ne ajută cu nimic pentru că în aprobarea respectivă există o menţiune care spune că se pot face angajări cu încadrarea în fondul de salarii aprobat”. Iar fondul de salarii este la un loc primărie, spital şi învăţământ, cu toate că fiecare avem bugete separate şi după cum se ştie, învăţământul nu e bugetat pentru ultima parte a anului. (…) Cu alte cuvinte, este un răspuns evaziv, noi nu avem pe hârtie fondul de salarii asigurat şi suntem într-un cerc vicios şi nu ne ajută deloc”, a spus Stelu Platon.

Gina ŞTEFAN

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.