Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şi în acest an cererea pentru lemnul de foc oferit spre vânzare populaţiei de Direcţia Silvică Harghita a rămas scăzută | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Sănătatea » Şi în acest an cererea pentru lemnul de foc oferit spre vânzare populaţiei de Direcţia Silvică Harghita a rămas scăzută
Şi în acest an cererea pentru lemnul de foc oferit spre vânzare populaţiei de Direcţia Silvică Harghita a rămas scăzută

Şi în acest an cererea pentru lemnul de foc oferit spre vânzare populaţiei de Direcţia Silvică Harghita a rămas scăzută

Cantitatea de lemn de foc vândută în acest an persoanelor fizice de Direcţia Silvică (DS) Harghita a rămas în continuare scăzută, menţinându-se la nivelul din 2019. Astfel, în 2020, până în prezent, direcţia silvică, prin ocoalele silvice din subordine, a comercializat către populaţie aproximativ 1.700 mc, iar până la sfârşitul anului preconizează că această cantitate va ajunge la 2.000 mc. Însă la ocoalele silvice stocurile sunt mult mai mari.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a spus că cererea scăzută se datorează faptului că lemnul de foc oferit spre vânzare este în marea majoritate din specia molid, care are o putere calorică scăzută.

Acesta a explicat că este şi un paradox în judeţ. Şi anume, în zonele unde este introdusă reţeaua de gaze naturale sunt mai multe păduri de fag (ale proprietarilor privaţi, deoarece statul mai are foarte puţine suprafeţe forestiere în aceste zone), însă nu există cerere foarte mare pentru lemnul de foc. E vorba despre zonele Ciuc, Odorhei, Cristur. În schimb, în zona de nord, care nu este conectată la reţeaua de gaze naturale, nu există posibilitatea de a asigura lemn de foc de foioase, deoarece în proporţie de 80% sunt păduri de molid.

Astfel că în urmă cu câţiva ani, în zona neconectată la reţeaua de gaze naturale existau numeroase solicitări pentru lemn de foc, iar populaţia era nemulţumită că autorităţile nu reuşesc să facă faţă acestei cereri. Această situaţie se regăsea la nivel naţional.

În această situaţie, a spus ing. Cătălin Mutică, autoritatea centrală care răspunde de silvicultură, Ministerul Apelor şi Pădurilor, a impus un set de măsuri legislative, inclusiv modificarea Codului silvic, astfel încât să fie pus mai mult lemn de foc pe piaţă pentru persoanele fizice. Iar dacă nu se vinde, atunci poate fi comercializat persoanelor juridice, pentru a ajunge în circuitul economic.

„Acest lucru l-am făcut şi noi, direcţia silvică, dar, neavând resurse de lemn de foioase, cel mai mult lemn de foc pus pe piaţă a fost din specia molid, care nu şi-a găsit corespondentul în cerere pe piaţă”, a spus directorul direcţiei silvice.

Conform sursei citate, în paralel cu ocoalele silvice, şi primarii din zona de nord s-au mobilizat şi au oferit lemn de foc pentru populaţie. Este vorba despre primăriile care au suprafeţe forestiere şi păşuni împădurite, administrate de ocoalele silvice de stat. Iar, în cazul acestor primării au fost eliberate acte de punere în valoare în anumite suprafeţe tocmai pentru a putea genera o cantitate mai mare de lemn de foc pentru populaţie. „Şi mi se pare foarte corect ca, acolo unde există păduri comunale, edilii să fie responsabili şi să fie primii care să îşi asume această obligaţie de a crea premisele pentru a fi pus lemn de foc pe piaţă pentru persoanele din localităţile pe care le conduc, care nu au posibilităţi. Cred că acesta este unul dintre motivele pentru care în ultima perioadă nemulţumirile în rândul populaţiei nu mai sunt aşa de mari”, a spus ing. Mutică.

La cele amintite se mai adaugă şi firmele private care şi-au orientat activitatea, în funcţie de cerere, pe acest gen de produse. Lemnul de foc oferit de operatorii economici privaţi este de o calitate deosebită, cu multă putere calorică, dar este şi scump. Astfel că nu toate categoriile de persoane îşi permit acest lemn.

***

Lemnul de foc oferit de DS Harghita persoanelor fizice poate fi cumpărat de la Ocoalele Silvice Tulgheş, Borsec, Topliţa şi Homorod, unde statul deţine suprafeţe forestiere. Preţul lemnului de foc de răşinoase oferit de DS Harghita este de 125 lei/mc, TVA inclus. La lemnul de construcţii rurale oferit populaţiei, preţul diferă în funcţie de specie: de răşinoase este de 190 lei/mc cu TVA, de fag (care este foarte puţin) – 180 lei/mc, iar alte specii de foioase se vând cu 130 lei/mc.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de aproximativ 90.000 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.661 ha). Din acest total, doar aproape 23.000 de hectare sunt proprietate publică a statului, iar restul suprafeţei aparţine altor proprietari, dar este administrată de DS Harghita. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.