Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiectul „Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare prin investiţii necesare consolidării capacităţii de reacţie la criza (…) cauzată de răspândirea COVID-19 în Spitalul Judeţean de Urgenţă” a ajuns la final | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Sănătatea » Proiectul „Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare prin investiţii necesare consolidării capacităţii de reacţie la criza (…) cauzată de răspândirea COVID-19 în Spitalul Judeţean de Urgenţă” a ajuns la final
Proiectul „Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare prin investiţii necesare consolidării capacităţii de reacţie la criza (…) cauzată de răspândirea COVID-19 în Spitalul Judeţean de Urgenţă” a ajuns la final
RemasterDirector_V0

Proiectul „Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare prin investiţii necesare consolidării capacităţii de reacţie la criza (…) cauzată de răspândirea COVID-19 în Spitalul Judeţean de Urgenţă” a ajuns la final

  • Aparatura performantă achiziţionată în cadrul acestuia este şi va fi un beneficiu incontestabil pentru spital şi pacienţi

Dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă menită să marcheze finalul acestuia, că acest proiect a venit ca o gură de oxigen în perioada pandemiei COVID-19.

„În acea perioadă de pandemie ne-a dat speranţe că vom face faţă şi că vom putea rezolva problemele. Astfel am reuşit să trecem peste nevoile cu care ne-am confruntat în perioada pandemiei COVID-19. Dar nu numai atunci ne-a fost de mare ajutor, ci ne este şi în prezent, în activitatea zilnică”, graţie aparaturii performante achiziţionată în cadrul acestui proiect, a declarat dr. Konrád Judit.

Szász Beáta Katalin, conducătoarea Serviciului Management Proiecte şi managerul proiectului „Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare prin investiţii necesare pentru consolidarea capacităţii de reacţie la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului COVID-19 în Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc”, a reamintit că obiectivul general al acestuia „a vizat promovarea investiţiilor necesare consolidării capacităţii de reacţie la criza de sănătate publică, contribuind în mod direct la dezvoltarea infrastructurii sanitare prin investiţii în dotări, echipamente şi aparatură specifică”.

„Am reuşit să achiziţionăm astfel echipamente de protecţie şi aparatură medicală pentru secţiile de Pneumologie, Cardiologie, Boli Infecţioase, Anestezie şi Terapie Intensivă, pentru Laborator, pentru SMURD şi pentru Serviciul de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale”, a detaliat managerul de proiect.

O sumă considerabilă din cadrul acestui proiect a fost investită în aparatură performantă pentru spitalul judeţean harghitean, între noile achiziţii regăsindu-se: un Roentgen Digital, zece aparate de ventilaţie, cinci aparate de hemodializă/hemofiltrare, un Concentrator de AND, un Ecocardiograf, zece monitoare pentru funcţiile vitale, un Real Time PCR, un Secvenţiator de genom şi o Staţie de Pipetare automată pentru susţinerea procesului de testare, un sistem de monitorizare centralizată, 20 de injectomate, cinci microscoape şi opt paturi medicale cu coloană motorizată şi saltele şi un Robot Autonom de Dezinfecţie UVD.

„Şi Secţia de Cardiologie a beneficiat de pe urma acestui proiect, prin extinderea aparaturii. Noi am primit un Electrocardiograf ultramodern, cu posibilităţi de investigaţii 3D, 4D, inclusiv evaluare cu practică transesofagiană; asta înseamnă că este un aparat care ne permite investigaţii cu acurateţe suplimentară faţă de ecografele standard, deci putem să obţinem în cazul pacienţilor la care examinările cu aparatură standard sunt dificile – pacienţi obezi, cu patologie valvulară avansată – informaţii utile suplimentare, care ne pot direcţiona mai ales din punct de vedere al terapiei. De asemenea, am primit şi un sistem de monitorizare centralizat, asta înseamnă două monitoare centrale de care sunt legate zece monitoare mai mici, care ne permit să observăm diferiţi parametri ai mai multor pacienţi, fără a necesita prezenţa obligatorie a personalului în aceeaşi încăpere, pacienţii putând fi monitorizaţi din mai multe puncte ale secţiei. Putem să monitorizăm EKG-ul, tensiunea arterială şi respiraţiile pacienţilor fără să fim chiar lângă patul acestora. Şi, de asemenea, am beneficiat de zece paturi ATI, foarte utile în contextul extinderii patologiei care necesită o observare mai atentă. Este cel mai performant ecograf din judeţ şi cu siguranţă judeţele alăturate nu se pot lăuda cu o astfel de aparatură”, a arătat dr. Szakács Emőke – medic primar cardiolog şi şefa Secţiei de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc.

Dr. Bartha István, medic specialist de Anestezie şi Terapie Intensivă, şeful Secţiei ATI, a precizat că din acest proiect au fost achiziţionate pentru secţia pe care o conduce zece aparate de ventilaţie mecanică de înaltă performanţă. „Ne-au fost de mare folos când ne-am extins secţia până la 20 de paturi şi am avut cazuri în care au fost ventilaţi 20 de pacienţi (simultan – n.a.).  Şi în momentul de faţă folosim aparatele pe care le-am cumpărat atunci (în perioada pandemiei COVID-19 – n.a.)”, a precizat dr. Bartha István.

Un alt beneficiar al proiectului a fost Laboratorul Spitalului Judeţean.

„Implementarea metodelor de diagnostic molecular în laboratoarele clinice a fost doar o chestiune de timp. Procesul a fost accelerat de pandemia COVID-19 şi în acest context şi spitalul nostru a fost dotat cu aparatură de ultimă generaţie. Noi am primit un Real Time PCR, un Secvenţiator, o Staţie de pipetare automată, un Concentrator AND şi alte aparate anexe, precum o Centrifugă, o Hotă de siguranţă microbiologică şi astfel suntem pregătiţi să facem faţă unei eventuale noi pandemii – care sperăm că nu va veni. Dar aceste echipamente pot fi utilizate şi pentru alte teste importante, cum ar fi, de exemplu, teste de oncogenetică, de oncofarmacologie, mai ales pentru pacienţii oncologici pentru care, pe baza acestora, se pot face tratamente personalizate. Dar putem face şi diagnostic pentru diferite infecţii virale, parazitice sau bacteriene care nu pot fi identificate pe alte căi clasice. Este o dotare excelentă pe termen lung”, a apreciat dr. Molnár Szabolcs – medic specialist în Medicină de laborator.

Proiectul „Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare prin investiţii necesare pentru consolidarea capacităţii de reacţie la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului COVID-19 în Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc” a fost finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 şi implementat la nivel naţional de către Ministerul Fondurilor Europene. La nivelul judeţului Harghita a fost pus în practică de către SJU în calitate de lider, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Harghita, în perioada 1 februarie 2020 – 31 iulie 2023. Bugetul total al acestuia a fost de 19.345.872 lei, majoritatea covârşitoare a acestei sume – 19.281.472 lei (99,67%) – fiind suma eligibilă, nerambursabilă.

Prezent la conferinţa de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a apreciat experienţa şi priceperea pe care au căpătat-o specialiştii spitalului judeţean în aplicarea cunoştinţelor, capacităţilor, instrumentelor şi tehnicilor specifice scrierii de proiecte menite să atragă finanţări naţionale şi europene.

„Pandemia COVID-19 a adus multe lucruri negative, dar a adus şi unele pozitive: cunoştinţele şi abilităţile de proiect care, cred eu, în acest spital s-a reuşit să fie dezvoltate. (…) Se vede că finanţări, echipamente, foarte multe lucruri pot fi accesate şi achiziţionate prin diverse proiecte europene. Abilităţile de proiect cred că au prins rădăcini în acest spital şi felicit echipa spitalului, pentru că noi, toţi cei care suntem sau vom fi pacienţi, am dori ca cunoştinţele acumulate în facultate sau în diferite forme de formare profesională să fie implementate cu ajutorul ultimelor posibilităţi de echipare şi de ajutor în privinţa actului medical. Aşadar, încă o dată felicit  echipa Spitalului Judeţean de Urgenţă”, a afirmat şeful administraţiei publice judeţene, în subordinea căreia se află instituţia medicală.

La final, şeful Serviciului Managementul Inovării din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc a afirmat că acesta a fost doar „primul dintr-un şir de proiecte câştigate de SJU”.

„Avem şi alte proiecte, din alte surse de finanţare, inclusiv prin CNI. Avem POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare – n.a.), dar a venit între timp şi PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – n.a.), care are un şir de proiecte până în 2030 inclusiv, din câte ştim în momentul de faţă. Avem în curs de reabilitare şi de modernizate Policlinica, iar aceste aparate prezentate astăzi aici vor fi utilizate şi în cadrul Policlinicii. (…) Avem proiecte şi în infrastructura construită, pe care le vom depune în cadrul PNRR, dar şi pe digitalizare, pentru fluidizarea procesului medical şi tehnologic în cadrul spitalului. (…) Proiectele nu se opresc niciodată, modernizarea unui spital este un flux continuu, care nu este limitat. (…) Avem un scop: să implementăm cât mai multe proiecte din fonduri europene şi naţionale până în 2030. În final, aceste proiecte vor forma un tot unitar”, a concluzionat Kánya Botond, şeful Serviciului Managementul Inovării din cadrul spitalului judeţean harghitean.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.