Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Start pentru reconstrucția drumului județean între Odorheiu și Cristuru Secuiesc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătatea » Start pentru reconstrucția drumului județean între Odorheiu și Cristuru Secuiesc
Start pentru reconstrucția drumului județean între Odorheiu și Cristuru Secuiesc

Start pentru reconstrucția drumului județean între Odorheiu și Cristuru Secuiesc

Miercuri dimineața, Consiliul Județean Harghita a predat amplasamentul pentru executarea lucrărilor de reabilitare a DJ 137, cel dintre Odorheiu Secuiesc și Cristuru Secuiesc. Cu această ocazie, președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, preciza că în maxim 5 zile vor începe și lucrările la drum, acestea urmând să dureze aproximativ doi ani, motiv pentru care este nevoie de sprijinul și înțelegerea locuitorilor.

Referitor la lucrările care se vor face, Adrian Chiorean, directorul general adjunct al Direcţiei Generale Tehnice a Consiliului Judeţean Harghita, cel care a lucrat efectiv la acest proiect, ne spunea în urmă cu aproape un an și jumătate că „DJ 137 este un drum de 21,4 kilometri, cel mai tranzitat din judeţul Harghita, cu o medie zilnică de peste 3.000 de vehicule, potrivit datelor oficiale, fiind ridicat la nivelul unui drum naţional. Prin proiectul acesta este încadrat în clasa tehnică IV, ceea ce înseamnă că va avea o lăţime medie de şase metri pe bandă de circulaţie, este prevăzut cu două benzi de circulaţie, lăţimea părţii asfaltate va fi de 6,5 metri, vor fi prevăzute şanţuri şi rigole carosabile în localităţi şi în afara acestora, ceea ce va duce la evacuarea apelor din zona drumului în bune condiţii”.

Drumul judeţean va fi prevăzut cu piste de biciclete pe întreaga sa lungime, iar în zona Feliceni şi Beteşti acestea vor fi realizate pe ambele părţi ale drumului. Fiecare localitate va beneficia de trotuare în intravilan fie pe o parte, fie pe ambele părţi ale drumului, în funcţie de spaţiul disponibil şi tot în premieră pe acest drum, la intrarea în localităţi, vor fi construite insule pentru liniştirea şi calmarea traficului, reducerea vitezei urmând să conducă la un grad sporit de siguranţă.

În privința asfaltului, Adrian Chiorean preciza că vor fi sectoare de drum în care se va turna un strat nou, iar pe alte sectoare se va înlocuit fundația și peste aceasta se va turna asfaltul nou. De asemenea, pe drum vor fi aşternute covoare antiderapante înaintea trecerilor de pietoni, pentru ca şoferii să poată frâna în timp, favorizând oprirea în siguranţă. Drumul va fi reasfaltat şi lărgit, astfel încât să corespundă clasei tehnice IV şi să facă faţă în siguranţă traficului care creşte de la an la an.

În cadrul proiectului vor fi reabilitare sau construite 10 poduri.

În privința finanțării, Borboly Csaba afirma că aceasta va fi asigurată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, valoarea totală fiind de 160 milioane de lei.

„Eu sunt președinte din 2008. Înainte am fost vicepreședinte și înainte am fost șef de cabinet la președinte. Deci, din 2000 sunt la Consiliul Județean. În acești 25 de ani eu nu am văzut un proiect atât de detaliat și de frumos. Proiectantul, cred, a lucrat foarte bine, sper ca totul să meargă la o rețetă care este bine concepută. Din partea avizatorilor și tuturor care aveți acolo conducte sau alte utilități, vă rugăm o colaborare foarte elastică, ca acest proiect să meargă.”, spunea Borboly Csaba cu ocazia predării amplasamentului pentru executarea lucrărilor.

De asemenea, președintele CJ Harghita a mai spus că a primit asigurări din partea executantului că are resurse necesare de a duce proiectul la bun sfârșit.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.