Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Bastonului AlbActivităţi organizate de filiala interjudeţeană Harghita-Covasna a Asociaţiei Nevăzătorilor din România | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătatea »
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Bastonului Alb
Activităţi organizate de filiala interjudeţeană Harghita-Covasna a Asociaţiei Nevăzătorilor din România
<h5><i>Cu ocazia Zilei Internaţionale a Bastonului Alb</i></h5>Activităţi organizate de filiala interjudeţeană Harghita-Covasna a Asociaţiei Nevăzătorilor din România

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Bastonului Alb
Activităţi organizate de filiala interjudeţeană Harghita-Covasna a Asociaţiei Nevăzătorilor din România

În fiecare an, pe 15 octombrie este marcată Ziua Internaţională a Bastonului Alb, ocazie cu care filiala interjudeţeană Harghita-Covasna a Asociaţiei Nevăzătorilor din România a organizat o serie de evenimente la Harghita-Băi. Acestea au făcut parte dintr-un proiect finanţat de Primăria municipiului Miercurea-Ciuc.

„Prin proiectul depus la Primăria Miercurea-Ciuc am încercat să determinăm persoanele cu deficienţă vizuală să participe la activităţi, să se implice în activităţile desfăşurate”, ne spunea Mariana Tamaş, preşedinta filialei.

În cadrul proiectului au fost incluse două acţiuni. Cursuri de iniţiere în şah şi table, accesibilizate nevăzătorilor, prin intermediul cărora cei care au dorit au putut învăţa alături de voluntari care sunt deja familiarizaţi cu aceste jocuri. De asemenea, prin intermediul acestor activităţi, s-a dorit şi scoaterea nevăzătorilor din izolare şi să le crească gradul de socializare.

Mariana Tamaş preciza că la aceste activităţi au participat aproximativ 20 de persoane, în grupe de câte 4-6.

O altă latură a proiectului a cuprins marcarea Zilei Internaţionale a Bastonului Alb. În acest sens, la Harghita-Băi a fost organizată o tabără pentru nevăzători. În cadrul acesteia au fost organizate concursuri de şah şi table, ocazie cu care participanţii şi-au putut evalua cunoştinţele acumulate săptămânile anterioare, precum şi de cultură generală sau concursuri interactive. Au fost şi premii, care au constat în materiale tiflotehnice pe care filiala le avea în dotare sau le-a procurat cu ajutorul unor sponsorizări: tensiometre vorbitoare, stickuri, jocuri de table, mp3 playere.

Aceste produse tiflotehnice – arăta preşedinta filiala interjudeţene Harghita-Covasna – ajută persoanele cu deficienţă de vedere să aibă o viaţă independentă, să se descurce inclusiv cu telefoane sau calculatoare.

Totodată, în cadrul taberei au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Poliţiei municipiului Miercurea-Ciuc, care au ţinut o sesiune de informare şi prevenire a faptelor care sunt în viaţa de zi cu zi. Mariana Tamaş spunea că a fost o discuţie foarte interesantă, poliţiştii informându-i pe participanţi cu privire la pericolele cotidiene, atât cele din trafic, cât şi din locuinţă sau chiar la folosirea bancomatelor. Pe stradă este important să se folosească bastonul alb pentru ca persoanele să fie mai vizibile şi să se evite accidentele.

„Încercăm tot mai des să organizăm astfel de activităţi ca să-i determinăm să participe ca să nu rămână izolaţi, handicapul pe care-l avem să nu fie o piedică în afirmarea noastră pe orice plan – şi profesional, şi social – să putem fi priviţi ca făcând parte din societate”, spunea Mariana Tamaş, care a mai dorit să mulţumească Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc pentru sprijinul acordat.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.