Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Culturii Naţionale la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Sănătatea » Ziua Culturii Naţionale la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea-Ciuc
Ziua Culturii Naţionale la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea-Ciuc

Ziua Culturii Naţionale la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea-Ciuc

Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” a sărbătorit, în 23 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale printr-o serie de evenimente care s-au adresat mai multor categorii de vârstă. În prima parte a zilei, copiii s-au putut bucura de un atelier de benzi desenate, sub coordonarea artistei Aneli Munteanu.

Pe seară, publicul adult a fost invitat la o seară de lectură şi muzică, eveniment care i-a avut ca interpreţi pe Călin Torsan şi Andrei Bălan. „Descindem în Miercurea-Ciuc cu un program oarecum complex, acoperim mai multe tipuri de artă şi de expresie artistică. Am venit chiar ca în poemul Mioriţa, 3 păstori, Torsan, Bălan şi Munteanu”, ne spune Călin Torsan.

Cei trei artişti fac parte dintr-un grup din Bucureşti şi au venit la Miercurea-Ciuc pentru a delecta publicul cu diferitele forme pe care le poate înfăţişa arta. „Am încercat să despăgubim publicul, pentru că evenimentul fusese programat pentru Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie), dar nu a fost să fie. Poate că tot răul spre bine, pentru că au fost foarte multe evenimente în oraş şi atunci cei care au fost interesaţi au reuşit să ajungă şi aici. Ne-a făcut mare plăcere să colaborăm cu acest grup de artişti”, a declarat Bedő Melinda, şef serviciu Biblioteca Judeţeană „Kájoni János”.

În debutul evenimentului, Bedő Melinda a prezentat câteva din realizările bibliotecii de anul trecut. Astfel, am putut afla că în anul trecut biblioteca a avut 4.500 de utilizatori activi şi au fost împrumutate de către cititori aproape 100.000 de cărţi.

Seara de lectură a început prin lansarea unei cărţi şi a unui album de sculptură. Călin Torsan şi-a prezentat cartea, intitulată „Spam Book”, care are ca punct de pornire mesajele spam pe care le primea pe e-mail artistul şi conversaţiile cu persoanele care întruchipează pe oricine, numai pe sine nu. „Cartea mea are o dezvoltare progresivă, iniţial am jonglat doar titlurile spamurilor pe care le primeam şi totodată le traduceam cu umor, zic eu”, a declarat Călin Torsan. Cartea este editată la „Casa de pariuri literare”, o editură independentă din Bucureşti. Acesta a continuat prin a citi un scurt pasaj din carte, o parte introductivă pentru a arată publicului exact modul în care a fost structurată cartea.

Mai departe, Andrei Bălan şi-a prezentat albumul de sculptură, care conţine lucrări ce întruchipează pustnici, dar şi diferite picturi bisericeşti. „Rămas singur în atelier, după vreo 15 ani, am scos acest album. (..) Ce este minunat, pe o parte această întâlnire, pe alta această primă încercare de a păstra tradiţia, această formă de limbaj a bisericii”. După scurta prezentare a celor două opere, partea de lectură s-a încheiat, fiind urmată de un spectacol muzical, unde cei doi artişti au interpretat cea mai nouă creaţie a lor, intitulată „Mioritza”.

„Tot ce vreau să vă spun despre ceea ce urmează să ascultaţi, pare paradoxal pentru nişte artişti de nişă şi experimentali, faptul că rădăcinile noastre sunt tot în cultura clasică, să zicem de tip umanist, încerci să înveţi tot mai multe pe lumea asta. Să te bucuri din toţi porii de lucrurile care ţi se dau şi să le întorci oamenilor ca printr-un mic ritual alchimist în alte forme, forme artistice”, a adăugat Călin Torsan. (E.Ş.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.