Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Respectând natura, primeşti darurile cele mai de preţ | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Respectând natura, primeşti darurile cele mai de preţ
Respectând natura, primeşti darurile cele mai de preţ

Respectând natura, primeşti darurile cele mai de preţ

  • Proiectul de ameliorare a habitatelor deteriorate de activităţile umane şi de calamităţile naturale, derulat de o asociaţie din Gheorgheni în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, este un exemplu de „aşa da”, pe care autorităţile centrale vor să-l multiplice

Iniţiat în primăvară, proiectul „Ameliorarea pierderilor de biodiversitate şi îmbunătăţirea calităţii apei pe cursul superior al pârâului Belchia, localitatea Gheorgheni, judeţul Harghita, şi crearea de habitate propice păstrăvului indigen” a fost lansat joi, în prezenţa autorităţilor guvernamentale, judeţene şi locale, în vecinătatea DN 12C, la kilometrul 8.

Pârâul Belchia este singura sursă de apă potabilă a municipiului Gheorgheni şi a întregii depresiuni. Peste 30.000 de locuitori depind de această resursă naturală indispensabilă. Calitatea apei pârâului s-a deteriorat în ultimii ani din cauza calamităţilor naturale, exploatării forestiere agresive, braconajului piscicol şi nu în ultimul rând ca urmare a efectelor schimbărilor climatice.

Proiectul a fost conceput de asociaţia „Dianim” din Gheorgheni. Dar pentru punerea lui în practică, avea nevoie de susţinere financiară, pe care iniţiatorii au găsit-o la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Parteneriatul dintre cele două instituţii s-a concretizat prin reconstrucţia ecologică a habitatului şi prin popularea pârâului cu 2.000 de puieţi de păstrăv autohton.

Care sunt beneficiile uriaşe ale unui proiect în valoare de doar 60.000 de lei, finanţat în cea mai mare parte din  fonduri guvernamentale, veţi afla în următoarea ediţie a ziarului nostru. (D. Mezey)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.