Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Promovabilitatea la BAC în Harghita a depăşit 60 de procente | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Învățământ » Promovabilitatea la BAC în Harghita a depăşit 60 de procente
Promovabilitatea la BAC în Harghita a depăşit 60 de procente

Promovabilitatea la BAC în Harghita a depăşit 60 de procente

Monica Buca şi Teodora Cristina Nemţoc de la „O.C. Tăslăuanu” sunt singurele eleve din judeţ care au luat 10 pe linie

În acest an, procentul de promovabilitate la examenul de Bacalaureat în judeţul Harghita este cu aproape 40 de sutimi mai mare faţă de anul trecut, crescând de la 60,09% la 60,48%. Însă, judeţul se află sub media pe ţară, procentul de promovabilitate fiind de 71,4%.

Potrivit datelor afişate pe pagina de Internet a Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, la sesiunea din acest an s-au înscris 2.314 absolvenţi de liceu, din care au fost prezenţi 2.232, iar 1.350 au obţinut medii peste 6,00. Cele mai multe medii care au asigurat promovabilitatea au fost cuprinse între 7 şi 7,99 (419 candidaţi încadrându-se în acest interval). Alţi 384 candidaţi au avut medii între 8 şi 8,99, iar 380 între 6 şi 6,99. Cu peste 9 au fost 165 de absolvenţi de liceu, iar alţi doi au reuşit să promoveze Bacalaureatul cu 10 pe linie.

Miercurea-Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, pe podium. Două licee cu 0% promovabilitate

În ceea ce priveşte liceele care au obţinut cele mai bune rezultate, primul loc e deţinut de Colegiul Naţional „Márton Áron” Miercurea-Ciuc, unde procentul de promovabilitate a ajuns la 97,19 şi unde s-au înregistrat 100 de medii de peste 8, în condiţiile în care au fost prezenţi 178 de candidaţi.

Pe locul doi se află Liceul Pedagogic „Benedek Elek” din Odorheiu Secuiesc, aici procentul de promovabilitate fiind de 96,55%. Şi aici, cele mai multe medii au fost de peste 8: 38 de candidaţi din 58 înscrişi au obţinut medii între 8 şi 9,99.

Podiumul este încheiat de Colegiul Naţional „Octavian Goga”, aici promovând 93,67% dintre absolvenţi. Din cei 79 de candidaţi prezenţi, 48 au obţinut medii peste 8.

Dintre cele 38 de licee din judeţ, au fost şi două care nu au avut nici un promovat la examenul de Bacalaureat. Este vorba de liceele Tehnologice „Zeyk Domokos” din Cristuru Secuiesc, respectiv „Zimmethausen” din Borsec. La liceul din Cristur s-au înscris 6 absolvenţi la examen, dar s-au prezentat la toate probele doar 3, iar unul dintre aceştia a luat note sub 5 la trei din cele patru probe scrise.

La Liceul Tehnologic „Zimmethausen” au fost prezenţi 13 candidaţi, aici fiind înregistrate şi trei note de 1, ceea ce înseamnă că elevii nu au scris nici un cuvânt la rezolvarea subiectelor.

Rezultatele obţinute de liceele româneşti

Dintre liceele cu predare în limba română s-au evidenţiat Colegiul Naţional „Octavian Goga” şi Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”. Dacă în cazul primei instituţii de învăţământ am văzut că se află printre primele 3 din judeţ, cu o promovabilitate de peste 93%, liceul topliţean a ieşit în evidenţă prin cele două medii de 10 obţinute de Monica Buca şi Teodora Cristina Nemţoc. Cu toate acestea, Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” se clasează abia pe locul 9 în judeţ, cu un procent de promovabilitate de 83,61%.

Al treilea liceu cu predare în limba română este Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni, unde, din cei 24 de candidaţi, 17 au reuşit să promoveze examenul (70,83%).

Un procent peste media judeţului l-a înregistrat şi Liceul „Marin Preda” din Odorheiu Secuiesc. Acolo s-au prezentat la Bacalaureat 44 de absolvenţi şi au reuşit să-l ia 30 (68,18%).

În topul liceelor cu predare în limba română, pe locul 5 se află „Liviu Rebreanu” din Bălan, care a avut o promovabilitate de 48,72% (din cei 39 de candidaţi prezenţi la toate probele, 19 au obţinut media generală peste 6).

Urmează Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Topliţa, unde s-au înscris la examen 82 de candidaţi; dintre aceştia, o fostă elevă a susţinut doar probele de competenţă, renunţând să se mai prezinte şi la cele scrise. Astfel au mai susţinut examenul 81 de absolvenţi, din care 39 au avut medii peste 6.

Pe ultimele două locuri se află Liceul Tehnologic Corbu şi Liceul „Miron Cristea” din Subcetate, cele două instituţii de învăţământ fiind despărţite de mai puţin de 30 sutimi. Liceul din Corbu a avut un procent de promovabilitate de 39,47%, în timp ce liceul din Subcetate a avut 39,13%.

LIVIU CÂMPEAN

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.