Peste 7.100 de chestionare completate în Harghita în prima săptămână de autorecenzare | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 25 iunie 2022
Home » Societate » Peste 7.100 de chestionare completate în Harghita în prima săptămână de autorecenzare
Peste 7.100 de chestionare completate în Harghita în prima săptămână de autorecenzare

Peste 7.100 de chestionare completate în Harghita în prima săptămână de autorecenzare

În judeţul Harghita au fost completate, în prima săptămână de autorecenzare, 7.116 chestionare, acţiunea derulându-se în prezent în condiţii normale. Directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Harghita, Maria Abos, a declarat publicaţiei noastre că nu este vorba neapărat despre numărul persoanelor care au completat formulare, în condiţiile în care pot fi printre cei care s-au autorecenzat şi cetăţeni care au locuinţe secundare. Cele mai puţine chestionare au fost completate în judeţ lunea trecută, în prima zi a acestei acţiuni, iar cele mai multe în zilele de joi şi vineri. Cele mai multe dintre chestionarele completate au fost înregistrate în Miercurea-Ciuc, iar cele mai puţine în Dârjiu, Tuşnad şi Vârşag. Maria Abos a precizat că, până ieri, recensământul s-a desfăşurat fără perturbări, cu excepţia primelor zile când au existat blocaje în ceea ce priveşte platforma online, poate şi din cauză că multe persoane au accesat-o doar din curiozitate.

Deocamdată nu sunt disponibile date legate de numărul celor care au apelat la autorecenzarea online asistată (ARA), adică al celor care au abilităţi digitale mai reduse şi care au nevoie de îndrumare pentru a completa chestionarele. În judeţ sunt 137 de puncte, în locuri amenajate de primării, în care se poate apela la autorecenzarea online asistată, cele mai multe fiind în mediul urban. De pildă, în municipiile Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni sunt câte 8 astfel de puncte, în Topliţa 5, în Cristuru Secuiesc 4, în Vlăhiţa 3, iar în Bălan două. Sunt şi localităţi din mediul rural în care sunt câte 3 puncte pentru recenzare asistată, cum ar fi de exemplu Corund, Ditrău, Joseni, Lunca de Jos, Praid şi Sândominic.

Prima etapă a recensământului populaţiei şi locuinţelor, cea a autorecenzării online (şi a autorecenzării online asistate), a început în România în data de 14 martie şi se va derula până în 15 mai. Fiecare persoană, indiferent de cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România (care trăieşte pe teritoriul ţării pentru o perioadă de cel puţin 12 luni) se poate autorecenza în doi paşi.

Reamintim cititorilor noştri că primul pas implică accesarea platformei de autorecenzare şi completarea formularului de pre-înregistrare pentru persoana respectivă şi pentru membrii gospodăriei din care face parte. După aceea, persoana care a făcut pre-înregistrarea şi membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de e-mail indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ. După completare se apasă butonul „Finalizare”, iar chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului. Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcţie de situaţia avută la momentul de referinţă al recensământului care este ora „00:00” din ziua de 1 decembrie 2021. Autorecenzarea se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.).

Autorecenzarea online asistată se poate face în spaţii special amenajate fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.

Cea de-a doua etapă a recensământului populaţiei şi locuinţelor se va derula în perioada 16 mai-17 iulie, când vor fi colectate date prin interviuri faţă în faţă de la populaţia care nu s-a autrorecenzat în prima etapă.

În urma recensământului din 2011 s-a stabilit că populaţia Harghitei era de 310.867 de persoane, în scădere faţă de 2002, când judeţul avea 326.222 de locuitori.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.