Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pe lângă alte 27 de premii, Mara Mădălina Otvoş şi-a adăugat în palmares şi Trofeul „MIORIŢA” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Cultură » Pe lângă alte 27 de premii, Mara Mădălina Otvoş şi-a adăugat în palmares şi Trofeul „MIORIŢA”
Pe lângă alte 27 de premii, Mara Mădălina Otvoş şi-a adăugat în palmares şi Trofeul „MIORIŢA”

Pe lângă alte 27 de premii, Mara Mădălina Otvoş şi-a adăugat în palmares şi Trofeul „MIORIŢA”

Deşi a păşit doar de câteva luni în al 14-lea an al vieţii, Mara Mădălina Otvoş are un palmares de invidiat faţă de alţi copii de vârsta ei şi nu numai, într-un domeniu destul de pretenţios şi greu, cel al muzicii populare româneşti. Aceasta, cu atât mai mult cu cât trăieşte într-un mediu aproape unicultural, în capitala judeţului Harghita, municipiul Miercurea Ciuc, unde constituie o adevărată aventură să te avânţi şi să cauţi ascensiunea pe drumul destul de sinuos şi greu al cântecului popular românesc.

Dar Mara a demonstrat, chiar dacă la o vârstă destul de fragedă, că nimic nu este greu când eşti talentat, harnic şi ambiţios şi mai ales când trăieşti într-un mediu familial sănătos, în care muzica este, cum se spune, la ea acasă şi unde constituie un adevărat mod de viaţă.

Succesul nu vine gratuit şi nici uşor, el fiind rodul unei munci asidue, de multe ore pe zi, pentru că Mara, pe lângă faptul că este elevă în clasa a VII-a la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc, având-o ca dirigintă pe d-na Bogoş Georgeta, în paralel învaţă şi la Liceul de muzică şi arte „Nagy István” din Miercurea-Ciuc, secţiunea vioară clasic, la d-na profesoară Vass Katalin, iar la teorie muzicală o are profesoară pe d-na László Mária.

Deşi are programul zilnic foarte încărcat, studiind, concomitent, la două licee, cu rezultate foarte bune la învăţătură, Mara îşi găseşte timp şi pentru folclor, fiind sprijinită de tatăl său, Ioan Ovidiu Otvoş, un împătimit artist instrumentist şi vocal, cu rezultate frumoase şi în calitate de instructor.

Fiind talentată, pe lângă muzică populară, Mara cântă vocal, cu uşurinţă, folk şi muzică uşoară, stăpânind şi câteva instrumente muzicale, chitară, pian şi, bineînţeles, vioara.

Deşi s-a născut şi trăieşte la Miercurea-Ciuc, pasiunea Marei pentru cântecul popular vine de departe, din familia tatălui său, Ovidiu, care îşi are rădăcinile bine înfipte într-o zonă de câmpie, frumoasă şi bogată în datini şi obiceiuri populare, situată pe pârâul Hârtoape, în judeţul Mureş, minunata comună Grebenişul de Câmpie şi chiar din partea mamei, care îşi are originea în Moldova, judeţul Bacău, o zonă cu bogate valenţe folclorice.

În această situaţie, pentru Mara nu este uşoară alegerea repertoriului, aflându-se, cum se spune, la mijlocul folclorului transilvan şi moldovenesc.

Dar, sub îndrumarea atentă a părinţilor, Mara a găsit soluţia. Vocal, abordează genul ardelenesc, cu grai, texte şi linii melodice, iar în repertoriul său la vioară se simte foarte bine influenţa moldovenească. Este o îmbinare fericită a celor două mari zone etnofolclorice.

Mara nu este străină de scenă, pentru că din clasa I a apărut în numeroase spectacole folclorice pentru copii, fiind remarcată de doamnele învăţătoare Melania Lupu şi Laura Pintilei, care îndrumau grupul folcloric „Flori de măr”, instruit pe linie muzicală de tatăl Marei, Ioan Ovidiu Otvoş. Grupul folcloric de copii, de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc, din care făcea parte şi Mara, a participat la numeroase spectacole cu ocazia diferitelor evenimente. Acesta a fost începutul cochetării cu folclorul într-un mod organizat, neexcluzând familia, cum am mai arătat.

Mara îşi aminteşte cu multă bucurie de prima participare la un concurs adevărat din anul 2012, la Topliţa. Este vorba despre Festivalul-concurs „Inter etnos folcloric – De la debut la succes”, al cărui scop este descoperirea şi promovarea soliştilor vocali şi instrumentişti de muzică populară, care provin din rândul copiilor şi tinerilor, unde s-a numărat printre laureaţi.

Din anul 2014 a participat la multe festivaluri şi concursuri naţionale de folclor, de la care a adunat trofee, premii şi menţiuni, cel mai recent fiind trofeul Festivalului Naţional al Cântecului Păstoresc „Mioriţa” de la Topliţa – octombrie 2016, în faţa unui juriu exigent prezidat de Constantin Arvinte, cunoscut compozitor, dirijor şi folclorist.

Mara visează la un viitor în domeniul muzicii, îşi doreşte să cânte în mari orchestre simfonice sau de muzică populară. Îi dorim un urcuş frumos pe sinuosul drum al muzicii, pe măsura talentului său, pasiunii şi hărniciei.

În finalul discuţiei noastre, Mara Mădălina Otvoş şi părinţii, cu multă stimă, consideraţie şi respect, mulţumesc conducerii Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc, respectiv doamnei director Magdalena Dumbravă şi domnului director adjunct Karácsony Iacob, pentru înţelegerea şi modul în care o sprijină pentru participarea la proiectele culturale personale, extraşcolare.

VASILE GOTEA

 

Festivaluri şi concursuri la care MARA a obţinut marile premii, trofee, locurile I, II, III, menţiuni şi premii speciale:

Festivalul naţional de folclor pentru copii şi tineri „Inter-Etnos Folcloric – De la Debut la Succes”, Topliţa, 2012; Festival-Concurs Naţional de Folclor „Momârlanii, gazde bune”,Petroşani, 2014 – vioară; Festival-Concurs Naţional pentru Tineret „Folcloru-i din străbuni”, Bacău, 2014; Festival-Concurs Naţional de Folclor „Ţara Cântecelor Mele”, Seleuş, Mureş, 2014; Festival-Concurs Naţional de Folclor „Comoara Moldovei”, Bârlad, 2014; Festival-Concurs Naţional de Folclor „Someşul, în cânt şi joc”, Gherla, 2014; Festival-Concurs Naţional Provocarea Talentelor, Bacău, 2015; Festival-Concurs Internaţional „Steaua Carpaţilor”, Braşov, 2015; Festival-Concurs Naţional de Folclor „De Dragobete”, Taşca, Neamţ, 2015; Festival-Concurs Naţional de Muzică Populară „Florile Ceahlăului”, Piatra Neamţ, 2015; Festival-Concurs Naţional „Cântec drag din plai străbun”, Vaslui, 2015; Festival-Concurs Naţional Tradiţii Populare „Vatra satului”, Teliu, Braşov, 2015; Festivalul Internaţional al Tinereţii, Mangalia, 2015; Festivalul National de Interpretare „In Memoriam Vasile Conţiu”, Râciu, Mureş, 2015; Festival-Concurs „Olimpiada de Toamnă”, Bicaz, 2015; Festival-Concurs Naţional „Florile Ceahlăului”, Piatra Neamţ, 2016; Festivalul Naţional de Folclor „Cântec drag din plai străbun”, Vaslui, 2016; Festivalul Naţional „De Dor de Primăvara”, Caracal, Dolj, 2016; Festivalul Euroregional „Perla Dunării”, Galaţi, 2016; Festivalul Internaţional „Mugurelul”, Dorohoi, 2016; Festivalul Naţional „Ion Petreuş”, Baia Mare, 2016; Festivalul Interjudeţean „Comoara Vrancei”, Năruja, 2016; Festivalul Naţional „Copiii – Florile Inimii”, Taşca, Neamţ, 2016; Festival Naţional „Magia Sfinxului”, Buşteni, 2016; Festival Naţional „Moştenite din Bătrâni”, Vorona, Botoşani, 2016; Festival Naţional „Cununa de Cântec Românesc”, Ploieşti, 2016; Festival-Concurs Naţional al Cântecului Păstoresc „Mioriţa”, Topliţa, 2016.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.