Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O casă distrusă, alte 25 avariate, zeci de anexe, o sută de grădini şi drumuri avariate în zona Valea Rece | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Societate » O casă distrusă, alte 25 avariate, zeci de anexe, o sută de grădini şi drumuri avariate în zona Valea Rece
O casă distrusă, alte 25 avariate, zeci de anexe, o sută de grădini şi drumuri avariate în zona Valea Rece

O casă distrusă, alte 25 avariate, zeci de anexe, o sută de grădini şi drumuri avariate în zona Valea Rece

  • În urma avertizării prin sistemul Ro-Alert peste 100 de persoane s-au auto-evacuat
  • În cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de ieri a fost aprobată evaluarea pagubelor produse de către inundaţiile din luna mai, totalul acestora depăşind 900.000 de lei

În cursul zilei de duminică, agenţiile hidro-meteorologice au emis 3 avertizări meteo de Cod Portocaliu, una hidrologică de Cod Roşu şi alte două de Cod Portocaliu care au vizat scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol şi cotelor de inundaţie pe râurile din bazinul hidrografic al Trotuşului.

Potrivit biroului de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita, cele mai mari efecte s-au produs în satul Valea Rece (comuna Lunca de Jos), unde precipitaţiile abundente din cursul serii de duminică au produs viituri şi inundaţii locale. O casă a fost distrusă, fiind luată de viitură, alte 25 de case şi 50 de anexe gospodăreşti au fost avariate, 100 de grădini afectate, un pod distrus şi DJ 127A a fost avariat pe o porţiune de circa 300 m. Totodată, a mai fost avariat şi DJ 127B, dar acest drum era impracticabil şi înainte de aceste inundaţii.

În urma ploilor cu aspect torenţial, pompierii militari din cadrul Punctului de lucru Bălan au acţionat cu o motopompă transportabilă, pentru evacuarea apei acumulate din două case de locuit din comuna Sândominic, acestea fiind inundate la parter, pe o suprafaţă de aproximativ 70 mp, respectiv 100 mp. De asemenea, au mai fost afectate de inundaţii circa 90 de curţi.

Conform sursei citate, pompierii din cadrul Detaşamentului Miercurea Ciuc au intervenit şi în cursul de zilei de ieri pentru limitarea şi înlăturarea tuturor efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase în comuna Lunca de Jos. De asemenea, pentru că judeţul s-a aflat şi ieri sub atenţionare de cod galben de ploi şi vijelii, echipajele de pompieri salvatori harghiteni au fost pregătite să intervină în sprijinul populaţiei din zonele care puteau fi afectate.

Peste 100 de persoane s-au auto-evacuat din calea apelor şi au rămas peste noapte la rude

În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, care a avut loc ieri, Jean-Adrian Andrei, prefectul judeţului, spunea că de comun acord cu inspectorul-şef al ISU „Oltul” Harghita „am convenit să preîntâmpinăm şi să evităm apariţia pierderilor de vieţi omeneşti, aşa încât am trimis mesajul de avertizare Ro-Alert tuturor locuitorilor din aceste zone. Vreau să vă spun că acesta a funcţionat foarte bine, iar peste 100 de locuitori s-au auto-evacuat (au plecat la rude şi vor reveni la casele lor după retragerea apelor), deci nu avem nici o victimă”.

De asemenea, prefectul judeţului, împreună cu şeful ISU „Oltul” s-au deplasat ieri la Valea Rece pentru a face o radiografie a ceea ce s-a întâmplat acolo şi a vedea cu ce şi cum se poate ajuta zona respectivă.

S-a aprobat evaluarea pagubelor produse de inundaţiile din luna mai

În cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au fost adoptate hotărârile privind aprobarea evaluării pagubelor produse în urma fenomenelor hidro-meteorologice periculoase din luna mai.

Astfel au fost aprobate pentru Mărtiniş – 7.500 lei, pentru Plăieşii de Jos – 98.300 lei, pentru Dealu – 600.000 de lei, comuna Voşlăbeni – 73.500 lei. pentru Mihăileni – 110.000 lei, iar pentru Siculeni – 27.000 lei. În total s-a aprobat o sumă de peste 900.000 de lei.

În acelaşi timp a fost aprobată şi o sumă de 29.200 lei de care va beneficia Sistemul de Gospodărire a Apelor Harghita pentru efectuarea de lucrări hidrotehnice.

Fără rapoartele comisiilor de evaluare nu se pot cere bani de la Guvern pentru despăgubiri

În cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), prefectul a amintit faptul că aceste hotărâri şi aprobări de sume se iau pe baza rapoartelor întocmite de comisiile de evaluare. Dar pentru ca acestea să-şi poată face treaba este necesar ca instituţiile să-şi trimită reprezentanţi în aceste comisii.

„Aş vrea să cert unele instituţii care nu răspund întotdeauna prezent la a da oameni în comisiile de evaluare. Ştiu că activitatea este mare, volumul de muncă este mare, dar fără rapoartele comisiilor de evaluare noi nu putem să mergem mai departe. Şi este foarte important ca aceste comisii de evaluare să-şi facă treaba”, spunea Jean-Adrian Andrei.

„Cei care nu au rapoarte sinteză, continua prefectul, sunt Sândominic, Tulgheş, Cristur, Şimoneşti, Ciucsângeorgiu, Sânmartin (cu două perioade de inundaţii), Sâncrăieni, Gheorgheni, Dăneşti (cu două perioade de inundaţii) şi Mădăraş. Sunt 12 comisii care trebuie să se deplaseze în teren pentru a face evaluările; fără acestea nu putem face paşii necesari pentru alocarea sumelor respective. Asta trebuie să înţeleagă toată lumea: noi (CJSU – n.a.) aprobăm banii, dar comisiile, pe care vă rog să le ajutaţi cu oameni, evaluează pagubele”, a accentuat prefectul Harghitei.

Pivnițe, străzi și parcul din Miercurea Ciuc, invadate de ape

Și în Miercurea Ciuc ploaia torențială de duminică a lăsat urmări. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltul” preciza că în municipiu au fost inundate mai multe pivnițe de pe străzile Brașov și Primăverii, dar și cea a unui restaurant de pe strada pietonală Petőfi Sándor.

De asemenea, alte străzi din centrul orașului, intersecții, precum și parcul s-au aflat sub apă.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.