Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Medicii de familie în actualul context epidemiologic | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 4 mai 2024
Home » Sănătate » Medicii de familie în actualul context epidemiologic
Medicii de familie în actualul context epidemiologic

Medicii de familie în actualul context epidemiologic

  • Misiunea lor este de importanţă majoră în această perioadă, în special în zona rurală, unde medicul de familie este prima persoană la care ajung pacienţii şi în cele mai multe dintre cazuri singura dată

Chiar dacă în judeţ există în prezent şase Centre de evaluare a bolnavilor COVID-19, deplasarea persoanelor infectate cu coronavirus din mediul rural care nu dispun de autoturisme proprii este pusă în dificultate.

„Este iarnă, cu ce să ajungă la centrele de evaluare, cu bicicleta, cu trăsura? Serviciul Judeţean de Ambulanţă este suprasolicitat cu cazurile grave, la fel şi SMURD-ul şi nici o altă  instituţie nu poate transporta un bolnav pozitivat. Este clar că în această situaţie se pot adresa doar medicilor de familie. Sperăm ca aceştia, cât mai mulţi dintre ei, să uzeze de posibilitatea legală şi plătită şi să încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate în scopul garantării continuităţii serviciilor medicale gratuite pentru pacienţii cu COVID, atât testarea, cât şi evaluarea lor fiind deja legiferată pentru a fi plătită medicilor de familie. Pe ei ne bazăm, în special în cazul persoanelor cu factori de risc, pentru că la centrele de evaluare vor ajunge cazurile de gravitate medie, iar la spitale urgenţele şi cazurile severe”, a explicat dr. Tar Gyӧngyi, directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita.

Situaţia se complică în localităţile izolate şi în cele care nu dispun de medic de familie. La Bălan şi în comunele Sânsimion, Plăieşii de Jos, Tomeşti şi Subcetate nu există medic de familie titular. Unii au decedat pe neaşteptate, iar unii dintre cei care au ajuns în pragul pensionării, dar care ar mai fi rămas dacă nu era pandemia, s-au retras, din cauza riscurilor la care s-ar fi expus.

Pacienţii din zonele rămase descoperite au fost luaţi în primire de alţi medici de familie şi, potrivit informaţiilor furnizate de conducerea Casei Judeţene de Asigurări  de Sănătate (CJAS) Harghita, actualmente trei medici şi-au deschis puncte de lucru în oraşul Bălan, doi medici au puncte de lucru la Sânsimion, un  alt medic de familie a preluat această activitate la Plăieşii de Jos, situaţia este similară la Tomeşti, iar locuitorii din Subcetate apelează la medicul de familie din Sărmaş şi la un altul din Topliţa, care au fost dispuşi să le asigure consultaţiile specializate.

Aşa se face că în prezent sunt asigurate serviciile medicale primare în toate localităţile judeţului. Dar nu este totuna ca un medic de familie să aibă pe listă 6.000 de pacienţi din trei comune de pildă sau localitatea să aibă propriul medic de familie, care locuieşte acolo, fiind prezent 24 de ore din 24 pentru cei care au nevoie de ajutorul lui.

La nivelul judeţului Harghita, asistenţa medicală primară este asigurată, potrivit  directorului general al CJAS, Duda Tihamér Attila, de 128 de cabinete de medicină de familie din judeţ, care au încheiat contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Din cele 128 de cabinete de medicină de familie, doar 42 efectuează şi vaccinarea anti-COVID, iar pentru testarea COVID-19, CJAS Harghita a încheiat contracte cu 81 de cabinete de medicină de familie, dintre care 29 sunt în mediul urban şi 52 în mediul rural.

Lista medicilor de familie aflaţi în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Harghita şi implicaţi în activitatea de vaccinare anti-COVID-19 şi testare este actualizată zilnic şi poate fi consultată pe site-ul instituţiei:  www.cashr.ro  –Prima pagină-Informaţii pentru asiguraţi-Vaccinare/Testare COVID-19.

Este important să o verificaţi, pentru că „dacă medicul de familie la care suntem înscrişi nu desfăşoară astfel de activităţi, ne putem adresa oricărui alt medic de familie aflat în relaţii contractuale cu CJAS, atât pentru testare, cât şi pentru vaccinare”, recomandă Duda Tihamér Attila.

Cele mai multe dintre cabinetele de medicină de familie din judeţ (105) au încheiat contracte cu CJAS pentru activitatea de monitorizare a stării post-COVID a bolnavilor.

În timpul nopţii şi la sfârşit de săptămână, precum şi în zilele declarate sărbători legale, când toate celelalte cabinete medicale sunt închise, locuitorilor judeţului asiguraţi şi neasiguraţi le stau la dispoziţie pentru testare şi vaccinare anti-COVID şapte Centre de Permanenţă din judeţ: în Miercurea Ciuc (B-dul Frăţiei, nr. 16, tel. 0366/56.69.66), la Odorheiu Secuiesc (str. Bisericii, nr. 7, tel. 0266/21.33.55), în comunele Praid (la nr. 382, tel. 0266/24.01.76), Remetea (Piaţa Cseres Tibor, nr. 22, tel. 0749/55.42.47), în oraşul Cristuru Secuiesc (str. Orbán Balázs, nr. 23, tel. 0748/15.04.58), la Lunca de Sus (sat Păltiniş, nr. 1040A, tel. 0266/33.92.09) şi la Vlăhiţa (str. Spitalului, nr. 53).

„Încă nu suntem într-o situaţie alarmantă”, precizează directorul general Duda Tihamér Attila, având o acoperire „destul de bună” în privinţa asigurării asistenţei medicale primare la nivelul judeţului.

Însă, dacă ţinem cont de faptul că o bună parte a medicilor de familie sunt în apropierea vârstei de pensionare, că mulţi dintre cei care ar fi putut să îşi continue activitatea până la 70 de ani au renunţat, ieşind din sistem în ultimul an şi că din ce în ce mai puţini tineri absolvenţi ai facultăţilor de medicină se specializează în Medicina de familie, situaţia devine îngrijorătoare.

„Peste 4-5 ani se va crea o situaţie destul de grea. Trebuie să se ia măsuri la nivelul întregului sistem, în sensul asigurării acelor condiţii şi venituri care să fie atractive pentru cei care se specializează în acest domeniu. În fiecare lună decembrie, CJAS Harghita, împreună cu DSP şi cu spitalele, avem o întâlnire cu medicii rezidenţi şi cei care intenţionează să urmeze rezidenţiatul şi le prezentăm  oferta pentru anul şi anii care vor urma, încercând să-i atragem în judeţ, ca să putem asigura continuitatea atât din punct de vedere al numărului de medici, cât şi al necesarului teritorial în special în privinţa medicilor de familie. Deocamdată, situaţia este să spunem bună, dar perspectivele nu sunt de bun augur, dacă nu se iau măsurile care se impun. Şi aici au un rol important administraţiile publice locale, care ne susţin în toate demersurile noastre, asigurându-le locuinţe de serviciu, cabinete bine dotate, încălzite, cu Internet, practic toate condiţiile ca un medic de familie să fie atras să practice într-o anumită localitate. În ciuda acestor eforturi, avem localităţi fără medic de familie”, a precizat directorul general al CJAS Harghita.

La sfârşitul anului 2020, 140 de medici de familie încheiaseră contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, iar în ianuarie anul acesta numărul medicilor de familie aflaţi în relaţii contractuale cu CJAS a scăzut la 128, „o  reducere drastică”, în opinia specialiştilor.

„Mesajul meu către medicii de familie este să participăm cu toţii la aceste activităţi – testarea, vaccinarea, monitorizarea post-COVID şi participarea la centrele de permanenţă destinate bolnavilor – care sunt foarte importante în această perioadă. Ele sunt o sursă suplimentară de venit pentru medicii de familie. (…) Însă în situaţia în care avem persoane care s-au înscris benevol pe lista noastră, ceea ce înseamnă un gest de încredere în noi ca profesionişti şi ca medici, a fi alături de ele este nu numai o atitudine benefică şi binevenită, ci şi un gest de responsabilitate faţă de persoanele care au încredere în noi şi în serviciile noastre”, a concluzionat Duda Tihamér Attila, directorul general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.