Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La Lunca de Jos se vede o pădure frumoasă de la margine, însă când intri dai peste cioate, multe acoperite | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 8 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » La Lunca de Jos se vede o pădure frumoasă de la margine, însă când intri dai peste cioate, multe acoperite
La Lunca de Jos se vede o pădure frumoasă de la margine, însă când intri dai peste cioate, multe acoperite

La Lunca de Jos se vede o pădure frumoasă de la margine, însă când intri dai peste cioate, multe acoperite

Despre efectele, în timp, ale tăierilor ilegale de material lemnos (I)

După cum se ştie, tăierile ilegale sunt şi iraţionale, pentru că nu se scoate din păduri copacul care trebuie din punct de vedere al asigurării exploatării durabile a fondului forestier, ci arborele care este bun pentru cherestea.

De asemenea, în cazul furturilor de arbori nu se execută lucrări de curăţire a terenului, astfel că zona devine în scurt timp teren degradabil – creştere necontrolată a arboretului, a arbuştilor, a zmeurişului.

Totodată, conform specialiştilor, resturile de material lemnos abandonat în teren favorizează apariţia dăunătorilor, care vor afecta şi arborii sănătoşi din zona respectivă.

Astfel de urmări ale tăierilor ilegale se pot observa şi în anumite zone împădurite din Lunca de Jos, consecinţe ale exploatărilor din ultimii ani.

Despre posibile exploatări ilegale a materialului lemnos din comuna Lunca de Jos, în special din pădurile aflate în proprietatea localităţii, am relatat în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate. Atunci am văzut cum unii cetăţeni susţineau că în zonă s-a tăiat şi se mai taie lemn în mod ilegal. Pe de altă parte, autorităţile cu competenţe în domeniu au răspuns că în urma verificărilor s-a constatat că sunt exploatări legale, mai sunt şi probleme, însă nu de anvergura celor reclamate.

Recent, am fost la faţa locului, împreună cu un localnic, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, deoarece a primit de-a lungul timpului ameninţări, astfel că se teme, după cum susţinea chiar dânsul.

„Ghidul” a explicat pentru început faptul că ilegalităţile în ceea ce priveşte tăierile de material lemnos au început cu mai mulţi ani în urmă. Iar situaţia este cunoscută la nivelul comunei, potrivit acestuia, fiind implicaţi actuali sau foşti reprezentanţi ai autorităţilor publice locale sau ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu (în acest ultim caz, situaţia s-a mai schimbat în ultima perioadă – de aproximativ doi ani), dar „oamenilor le e frică să vorbească”. De asemenea, acesta a precizat că se taie ilegal în special de pe suprafeţele acoperite cu vegetaţie forestieră, hectare întregi rase, ce aparţin comunei Lunca de Jos, dar şi ale localităţilor Sândominic sau Dăneşti, care au în zonă păduri sau păşuni împădurite. Zonele cele mai vulnerabile, de unde se exploatează şi cel mai mult material lemnos sunt cele de la limita celor trei judeţe – Harghita, Bacău şi Neamţ – dar aflate în proprietatea comunei Lunca de Jos, ori Sândominic, sau Dăneşti. Trebuie precizat că Lunca de Jos este la limita judeţelor Harghita, Neamţ şi Bacău.

În cazul comunei Sândominic, s-a tăiat ilegal deoarece se ştia că respectivele suprafeţe nu erau administrate şi păzite de o structură silvică în trecut, doar recent, în acest an, s-a încheiat un contract de administrare a păşunii împădurite. „S-a tăiat mult de acolo”, însă acum nu se mai vede a fi un dezastru, deoarece a început să crească necontrolat vegetaţia, puieţi, prin regenerare naturală.

„Eu nu am pădure, dar m-a deranjat că oamenii săraci, care au tăiat lemn pentru foc, au fost amendaţi, pe când alţii care tăiau mult mai mult nu păţeau nimic”, a spus acesta, precizând că „dacă cineva a reclamat, atunci a avut parte de probleme”.

Revenind la zonele din Lunca de Jos din care se presupune că se taie ilegal lemnul, acestea ar fi Szőcs Imre, Mohos, Puntea Lupului, Eperjes. Aceste locuri sunt izolate şi se ajunge destul de greu la ele, în unele doar cu maşini de teren.

În ultimii 4 ani, susţine localnicul, a făcut plângeri împotriva „poliţiştilor locali, a oamenilor din primărie, însă nu s-a întâmplat nimic”.

În zona numită Mohos sunt câteva hectare tăiate ilegal, susţine interlocutorul. În această zonă, de exemplu, se vede cum pădurea a fost tăiată, în urmă cu câţiva ani, fără a se executa lucrări silvice, astfel că puieţii au crescut necontrolat, prin regenerare naturală, însă acel teren devine degradat, deoarece nu au fost răriţi. De la Mohos s-a tăiat pădurea, rămânând doar arborii din specia fag, în primă fază. Însă, ulterior au fost tăiaţi şi ei, aproximativ 100 de copaci, a continuat acesta, fiind depuse sesizări în acest sens, arătându-mi locul în care a crescut vegetaţia. „Deocamdată, în anumite zone nu prea mai au ce tăia”.

La Szőcs Imre au fost doborâturi de vânt în urmă cu un an, dar pe lângă ce s-a exploatat legal, ulterior s-a tăiat ilicit şi de pe picior o cantitate importantă. Cioatele au fost acoperite. De asemenea, şi acum lemnele sunt trase chiar pe firul apei, după cum se putea observa. „Zone întregi au fost tăiate în decursul timpului”.

Am dorit să ajungem la zona Szőcs Imre până la exploataţii, însă nu am putut urca foarte mult, deoarece la un moment dat am întâlnit utilaje şi maşini, iar „ghidul” a preferat să nu fie văzut în zonă, pentru siguranţa sa.

O altă zonă cu probleme este la Puntea Lupului. Aici este în momentul de faţă deschis un dosar penal, în care sunt implicate mai multe persoane din două judeţe, astfel că foarte multe detalii nu am putut obţine deocamdată. Ceea ce ştim este că reprezentanţii Gărzii Forestiere Braşov au fost în această zonă, pentru măsurarea cioatelor rămase în urma tăierilor ilegale. De asemenea, spun localnicii, au fost prinşi în flagrant câţiva oameni, şi ar fi cercetaţi, printre alţii, un pădurar din Neamţ sau şeful ocolului din judeţul vecin, dar şi de la primărie.

Practic, aici, a fost marcată legal o parte din teren, iar în mijlocul pădurii a rămas o zonă nemarcată, însă a fost tăiată şi aia.

„Lângă drum pădurea pare frumoasă. În mai puţin de doi ani a crescut vegetaţia.

La Puntea Lupului, la fel ca la Mohos, de pe margine nu se vede nimic în neregulă, dar dacă te îndepărtezi pentru a avea o imagine de ansamblu se vede cum pădurea a fost exploatată. (…) După un an găseşti o grămadă de cioate. Acum se văd doar crengi care putrezesc”.

La un moment dat, când îi atrag atenţia interlocutorului că sunt şi foarte multe exploatări legale, conform datelor oficiale, acesta răspunde: „Se taie legal… Şi atunci dacă vine cineva în control de ce găseşte 140 mc fără documente legale (n.n. – referire la cazul de la Puntea Lupului)? (…) Se marchează o cantitate şi se taie alta. (…) Se taie şi legal. Dar pentru că apoi poate să se taie dublu ilegal”, este de părere „ghidul”. „Aici a fost peste tot pădure. Eu zic că totul s-a tăiat ilegal”, îmi spune arătându-mi o suprafaţă de teren unde practic nu mai erau copaci, ci păşunau vitele.

„Dacă nu a fost marcat demult, atunci cum de sunt urme proaspete de tras lemnul, de rumeguş?”, se mai întreabă interlocutorul.

„Terenuri ale primăriei defrişate complet, dar acum a crescut vegetaţie”.

O altă zonă amintită de localnic este Baraţcoş, care este de asemenea la graniţa celor trei judeţe amintite. „Şi de acolo s-a putut tăia mult, pentru că oamenii nu ştiau dacă aparţine de Bacău, de Neamţ sau de comună”. (Va urma)

(Şt. P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.