Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ursul a atacat din nou la Băile Tuşnad – două persoane spitalizate | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Ursul a atacat din nou la Băile Tuşnad – două persoane spitalizate
Ursul a atacat din nou la Băile Tuşnad – două persoane spitalizate

Ursul a atacat din nou la Băile Tuşnad – două persoane spitalizate

  • Ieri, şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă: „Trebuie intervenit, suntem în punctul zero!”

Primarul staţiunii Băile Tuşnad, Albert Tibor, a relatat că duminică, în jurul orei 06:30, un localnic în vârstă de 27 de ani, care mergea către gară, să ia trenul până la locul de muncă, a fost atacat, pe stradă, de un urs. Un bărbat care trecea prin zonă a sărit în ajutorul tânărului. Ambii au ajuns la spital.

„Omul mergea liniştit pe stradă. Când a ajuns în dreptul benzinăriei, ursul s-a repezit la el şi l-a atacat. Celălalt a început să strige şi s-a dus să-l ajute şi ursul s-a bătut cu amândoi, rănindu-i”, a povestit edilul. Potrivit acestuia, animalul care a atacat ar fi o ursoaică „tulburată”, ai cărei pui rămăseseră blocaţi într-unul din tomberoanele din incinta spaţiului destinat depozitării gunoiului menajer, din spatele gării.

Ipoteza este confirmată de comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, col. Dan Iamandi, care a afirmat că duminică, la ora 06:11, s-a semnalat, la 112, prezenţa unei ursoaice la Băile Tuşnad, în zona gării, unde, la scurt timp, s-a produs atacul. „S-a semnalat şi că doi ursuleţi, puii acesteia, erau captivi în tomberonul din spatele gării. Am trimis de îndată un echipaj de jandarmi la Băile Tuşnad, dar la sosirea acestuia puii fuseseră eliberaţi din tomberon, de un localnic, cel mai probabil, şi fugiseră, împreună cu mama lor”, a precizat comandantul IJJ Harghita.

Victimele, care au suferit multiple răni muşcate şi zgâriate, au fost preluate de echipajele Serviciului de Ambulanţă şi transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. Cel mai grav rănit a fost bărbatul de 26 de ani care a venit în sprijinul celui atacat. „Acesta a suferit plăgi muşcate adânci în regiunea axilară stângă, în peretele toracic stâng şi în zona abdominală, cu lipsă de substanţă până la coaste, precum şi o plagă la nivelul obrazului. A fost supus unei intervenţii chirurgicale, iar starea pacientului este, în prezent, stabilă. Celălalt rănit a fost adus la UPU cu răni zgâriate la umăr şi la ureche, i s-a acordat primul-ajutor şi apoi a fost trimis la Secţia de Boli Infecţioase, pentru tratament de specialitate”, a declarat coordonatorul Blocului operator, medicul specialist în chirurgie toracică Adrian Dobrică.

Săptămâna trecută, un urs a intrat şi într-un centru de plasament din Băile Tuşnad, a rupt o uşă şi a mâncat ce a găsit în congelatoare, băgând groaza în cei 50 de copii şi îngrijitorii aşezământului. Coordonatorul centrului, consilierul judeţean Kolozsvári Tibor, a povestit că situaţia a fost foarte gravă şi că cei cinci copii ai săi şi soţia erau înspăimântaţi. „O simplă uşă mă despărţea de urs, auzeam sunetul, agitaţia de a găsi de mâncare. În spatele meu erau cei cinci copii, cu soţia, era noaptea, la 02:00, iar noi ne pregăteam să ieşim prin geam. A băgat spaima în copiii mei, eram în reală primejdie”, a relatat Kolozsvári Tibor, care le-a mulţumit jandarmilor care au venit de la Miercurea Ciuc şi care, folosind petarde, au reuşit să alunge animalul.
Coordonatorul centrului a spus că ursul a sărit fără probleme peste gardul electric care se află în spatele aşezământului, lucru care îl îngrijorează foarte tare, motiv pentru care a mers la Miercurea Ciuc, de unde a cumpărat spray lacrimogen şi un dispozitiv de apărare cu electroşocuri, pentru eventualitatea în care animalul revine. De altfel, un urs a intrat şi anul trecut în centrul de la Băile Tuşnad, producând panică în rândul copiilor şi al angajaţilor.

Toate cazurile întâmplate în ultima perioadă, inclusiv rănirea a doi bărbaţi, unul localnic şi celălalt turist, care au fost atacaţi de urşi, i-au determinat pe localnici să se adune joia trecută la Primăria Băile Tuşnad, pentru a semna o petiţie adresată ministrului Mediului, în care îi cer să ia măsuri imediate, întrucât viaţa lor şi a copiilor lor este pusă în pericol permanent şi nu le mai sunt garantate dreptul la viaţă, la integritate fizică şi la siguranţă.

În sala în care are loc forumul, oamenii povestesc că aproape zilnic urşii le intră în curţi, grădini şi chiar şi în case şi doar o minune a făcut ca până acum să nu fie atacaţi.

Boros László, locuitor din Băile Tuşnad, relatează că a fost nevoit să zidească o fereastră, pe care ursul a tot încercat să intre, că acum câteva zile i-a smuls izolaţia de pe peretele casei, că într-o zi nu a putut ieşit din curte, pentru că o ursoaică îşi alăpta cei trei pui în mijlocul străzii şi că frecvent trăieşte experienţa întâlnirii cu aceste animale, care-i intră în curte, în căutare de hrană. „Nu poţi să ieşi din casă, fără maşină nu poţi face nici un pas. (…) Trebuie să ne mutăm noi, să aibă ei loc pentru a trăi, trebuie să plecăm de aici, asta e singura soluţie. Degeaba muţi ursul de aici, că vin zece a doua zi. Nu ştiu, nu am idee, nu are nimeni idee ce să facă. Am ajuns în secolul XXI să trăim cu frica în noi? Adică, nu avem noi dreptul elementar la siguranţă?”, a spus Boros László. Oamenii sunt nemulţumiţi că ursul e mai protejat decât ei şi că nimeni nu ia măsuri pentru ca să se simtă în siguranţă în propriile locuinţe.

Primarul staţiunii Băile Tuşnad, Albert Tibor, i-a solicitat ministrului Graţiela Gavrilescu să ia măsuri imediate: „relocarea sau împuşcarea urşilor care intră pe teritoriul administrativ al oraşului”. „Nu se poate trăi aşa! În jur de 20 de urşi coboară zilnic în staţiune, ne temem pentru siguranţa noastră şi mai ales pentru viaţa copiilor noştri. Dacă nu se face ceva, noi punem capăt turismului, ne mutăm de aici, unde om vedea cu ochii şi facem rezervaţie de urşi”, a afirmat Albert Tibor.

Prezent la forum, preşedintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Sfânta Ana”, Raffain Zoltán, spune că numărul urşilor a crescut, motiv pentru care animalele au migrat către localităţi, în căutare de hrană. El consideră că relocarea urşilor nu este o soluţie, ci trebuie să fie permisă împuşcarea lor, pentru echilibrarea populaţiei, în condiţiile în care se constată şi o scădere a numărului de căpriori, cerbi sau mistreţi, care sunt ucişi de urşi.

Ursul brun este un animal protejat, iar managementul acestei specii se face în baza unor legi foarte stricte. Reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita, Szabó Szilárd, recunoaşte că, în ultima vreme, la Băile Tuşnad, teama naturală a urşilor faţă de oameni a scăzut şi că problemele cresc, dar spune că trebuie respectată legislaţia privind protecţia animalului.

În aceeaşi idee s-a manifestat prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, care a transmis, vinerea trecută, un punct de vedere şi un mesaj locuitorilor din Băile Tuşnad: „Problematica gestionării situaţiei urşilor impune de ani de buni extragerea surplusului populaţional al ursului, prin acţiuni specifice de vânătoare, în zonele de management durabil, şi anume în habitatele naturale unde efectivele estimate şi densităţile populaţiei de urs sunt mai mari decât efectivele optime. Aplicarea acestei măsuri  ar putea fi realizată anual, în cadrul sezoanelor de vânătoare stabilite prin legislaţia în vigoare. Această măsură a fost pusă în luna aprilie 2018 de Ministerul Mediului, în dezbatere publică, ca un plan naţional pentru gestionarea populaţiei de urs, însă societatea civilă s-a opus vehement, atrăgând atenţia că se dă liber la vânătoarea pentru trofee, deşi ursul este o specie protejată. În consecinţă, este foarte clar că actualmente se pot lua doar măsurile în conformitate cu prevederile legale actuale, recoltarea sau capturarea exemplarelor de urs făcându-se numai cu acordul autorităţilor publice centrale pentru protecţia mediului, prin Direcţia biodiversitate, cu notificarea prealabilă şi punctul de vedere al agenţiilor teritoriale pentru protecţia mediului şi al comisariatelor Gărzii Naţionale de Mediu.

În ceea ce priveşte situaţia gravă din oraşul Băile Tuşnad, fac un apel la populaţie la calm şi la luarea tuturor măsurilor preventive comunicate de autorităţi la o eventuală întâlnire cu un urs, inclusiv apelarea numărului de urgenţă 112, la fel cum fac un apel la cei care în această perioadă cutreieră pădurile, în habitatul natural al urşilor în căutarea ciupercilor şi a fructelor de pădure, să evite, pe cât posibil, deplasările în zonele unde se cunosc a fi familii de urşi. Mai mult decât atât, gestionarii fondurilor de vânătoare au obligaţia, în primul rând morală, să sprijine autorităţile, în soluţionarea conflictului om-animal (carnivor mare).

În perioada imediat următoare se impune cu precădere o întâlnire responsabilă cu reprezentanţii tuturor instituţiilor care au atribuţii în acest domeniu, dar şi cu societatea civilă”.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că se impun măsuri de urgenţă şi că „nepăsarea” Ministerului Mediului, singura instituţie „autorizată să facă ceva”, este „o ruşine”. În opinia acestuia, „politica struţului” nu foloseşte nimănui: „Nu ştiu ce vină are cetăţeanul din Băile Tuşnad care merge liniştit pe stradă. Nu ştiu ce rău au făcut aceşti oameni doamnei vicepremier ministru al Mediului, care nu face nimic şi lasă oamenii din judeţul Harghita să fie aproape zilnic răniţi, hărţuiţi, hăituiţi de animale sălbatice, care au ajuns să trăiască în comunităţi, lucru ilogic şi anormal. Ministerul Mediului este singura instituţie autorizată să facă ceva. Nu este vorba de milioane, ci de câteva mii de lei pentru relocare, măcar a ursoaicelor cu pui care atacă a nu ştiu câta oară oamenii din oraş. Întotdeauna se găsesc chichiţe birocratice, prin care suntem refuzaţi şi ni se spune că asociaţia de vânătoare este de vină, comunitatea este de vină, toată lumea este de vină. Singura instituţie, conform Directivei Habitat a Uniunii Europene, legilor specifice din România şi a Constituţiei, care ar putea să decidă, Ministerul Mediului, îşi spală mâinile şi adoptă politica struţului, care nu foloseşte nimănui. Eu solicit şi acum conducerii Ministerului Mediului să vină aici (la Băile Tuşnad – n.a.), să vină doamna ministru cu echipa sa, să stea acolo o noapte cel puţin, să stea de vorbă cu cetăţenii. Este o ruşine această nepăsare faţă de problemele noastre. Nu ştim ce face Guvernul, dar nu este corect”, a declarat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba. (D.M.)

Ieri, şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă: „Trebuie intervenit, suntem în punctul zero!”

Situaţia tensionată de la Băile Tuşnad, unde urşii au mai făcut două victime la sfârşitul săptămânii, a fost discutată, „în regim de urgenţă”, la şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), luni dimineaţă.

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a solicitat insistent Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Gărzii de Mediu şi asociaţiilor de vânătoare, să înainteze „urgent” documentaţiile de extragere pentru exemplarele identificate care prezintă un pericol real. De asemenea, a cerut luarea de măsuri pertinente şi propuneri pentru depăşirea situaţiei create, „care ştim sigur că se va amplifica şi va deveni din ce în ce mai greu de gestionat”. Totodată, a solicitat măsuri de prevenire, respectiv montarea de panouri de atenţionare „peste tot” şi derularea unei campanii de informare cu privire la comportamentul în cazul întâlnirii cu un urs.

Comisarul şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szép Róbert, a rugat, la rândul său, să se facă toate diligenţele ca documentaţiile şi cererea de extragere să ajungă la Ministerul Mediului chiar în cursul zilei de luni şi a cerut implicarea autorităţilor publice locale în rezolvarea situaţiei, „cu subiect şi predicat, să nu tot aruncăm mâţa de la unii la alţii”. „Trebuie intervenit, suntem în punctul zero, nu se mai poate, e pusă în pericol viaţa omului zi de zi. E o realitate că avem o problemă”, a spus reprezentantul Gărzii Naţionale de Mediu. Vestea bună este că Ministerul Mediului va relua, începând din toamnă, alocarea cotelor de intervenţie în fondurile de vânătoare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a afirmat că majoritatea asociaţiilor de vânătoare din Harghita „sunt în faliment” şi, atâta vreme cât nu vor exista bani de salarii, membrii acestora „nu sunt interesaţi să fugă după urs şi să facă treaba ministerului (Mediului – n.a.)”. „Nu înţeleg de ce ministerul nu are 100.000 pentru relocări, nu cred că ar fi atât de sărac”.

Totodată, de duminică seara, la Băile Tuşnad au fost suplimentate patrulele de jandarmi.

Cu detalii asupra desfăşurării şedinţei, unde au existat şi discuţii tensionate, vom reveni în numărul de mâine. (Daniela Mezey)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.