Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Idei de evadare în natură: Cheile Vârghişului | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Timp Liber » Idei de evadare în natură: Cheile Vârghişului
Idei de evadare în natură: Cheile Vârghişului

Idei de evadare în natură: Cheile Vârghişului

Am început acum două săptămâni prezentarea unor destinaţii turistice naturale, ideale pentru sfârşit de săptămână. În primul episod am văzut că pentru a avea parte de o foarte mică parte din Deltă e de ajuns să mergem până la Sânpaul, în preajma comunei fiind Popasul Păsărilor. Rămânem în zonă şi ne îndreptăm spre Cheile Vârghişului.

Rezervaţia naturală „Cheile Vârghişului şi peşterile din chei” este declarată arie naturală protejată de interes naţional – rezervaţie mixtă (biologică, geologică, arheologică şi peisagistică), situându-se la limita judeţelor Harghita şi Covasna.

Accesul în zonă se poate face atât dinspre localitatea Vârghiş, din judeţul Covasna  (pe un drum comunal asfaltat de 95 km, urmat de altul neasfaltat de 2,5 km, care iese în zona de campare situată în aval de chei), cât şi dinspre Mereşti (pe un drum agricol de 7 km, care iese în amonte de chei). Tot în zonă veţi vedea mai multe marcaje turistice: cruce albastră, bandă galbenă şi punct roşu.

Situat în partea sudică a Carpaţilor Orientali, în zona de întâlnire a Munţilor Perşani cu Munţii Harghita, Cheile Vârghişului este cel mai pitoresc defileu carstic din regiune.  În Cheile Vârghişului sunt multe peşteri (aproximativ 120), din care sunt amenajate două, pentru vizitare. Lungimea Cheilor Vârghişului este de aproximativ 4 km, putând fi străbătute doar pe jos, fiind o zonă superbă pentru iubitorii de natură.

În flora zonei cheilor, lângă numeroase endemisme carpatice, se găsesc şi monumente ale naturii ca tisa (Taxus baccata) şi papucul doamnei (Cypripedium calceolus). Pe versanţii stâncoşi ai cheilor se dezvoltă o asociaţie de floră tipică carstului. În interiorul pădurilor mixte, în care apare şi molidul, întâlnim poieni cu o variată floră, din care se poate aminti câteva specii ca: Lilium martagon, Trollius europaeus, Daphne mezereum, Iris germanica, Dianthus serotinus şi Telekia speciosa.

Stâncăria sălbatică, pădurile şi cursurile de apă oferă adăpost şi biotop pentru o faună extrem de bogată, reprezentată prin ursul brun, lupul, râsul, cerbul, căprioara, mistreţul, bursucul, jderul, nevăstuica, veveriţa, vidra, castorul, vipera, salamandra, diferite specii de peşti, raci, scoici, rozătoare, insecte şi păsări.

Peşterile sunt deosebit de importante din punctul de vedere al liliecilor, deoarece din cele 30 de specii descrise în ţară, în Cheile Vârghişului au fost identificate 17 specii  de către membrii Asociaţiei pentru Protecţia Liliecilor din România.

Mai multe informaţii despre Cheile Vârghişului pot fi găsite pe site-ul http://www.vargyasszoros.ro. De precizat şi faptul că pentru vizitarea ariei trebuie plătită o taxă care este încasată de custodele sitului.

LIVIU CÂMPEAN

(Rubrică realizată cu sprijinul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.