Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

DS Harghita a estimat că pe suprafeţele forestiere administrate ar putea fi recoltate în acest an aproximativ 28 de tone de fructe de pădure | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » DS Harghita a estimat că pe suprafeţele forestiere administrate ar putea fi recoltate în acest an aproximativ 28 de tone de fructe de pădure
DS Harghita a estimat că pe suprafeţele forestiere administrate ar putea fi recoltate în acest an aproximativ 28 de tone de fructe de pădure

DS Harghita a estimat că pe suprafeţele forestiere administrate ar putea fi recoltate în acest an aproximativ 28 de tone de fructe de pădure

  • Licitaţiile pentru valorificarea acestei cantităţi urmează să fie organizate la nivel central, de RNP – Romsilva
  • Însă probleme în realizarea acestei activităţi ar putea fi generate de preţul oferit de potenţialii cumpărători şi de lipsa forţei de muncă, a culegătorilor

În acest an, de pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică Harghita există o posibilitate de a se recolta un total de 28 de tone de fructe de pădure, în urma evaluării fructificaţiei de către silvicultorii de la cele cinci ocoale silvice din cadrul instituţiei.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a spus că după finalizarea campaniei de împăduriri din acest an urmează o perioadă de comercializare a altor produse decât lemnul. Din ultima parte a primăverii şi până în a doua parte a toamnei sunt excluse de la tăieri de masă lemnoasă partizii de produse principale, care asigură regenerarea naturală şi care este promovată foarte mult de către Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva în ultima perioadă. Astfel, în aceste luni cantitatea de lemn exploatată şi oferită la vânzare este mult diminuată.

În aceste condiţii, „silvicultorii îşi orientează preponderent în această perioadă activităţile spre o valorificare a altor produse decât lemnul – şi aici vorbim despre ciuperci, fructe de pădure, chiar şi plante medicinale la unele direcţii silvice”.

În ultima perioadă s-a diminuat activitatea de recoltare a fructelor de pădure

Ing. Cătălin Mutică a spus că în urmă cu mai mulţi ani recoltarea fructelor de pădure era o activitate care genera venituri substanţiale, cu o pondere destul de mare în cifra de afaceri a direcţiilor silvice. Însă în ultima perioadă această activitate „s-a diminuat atât ca pondere în cifra de afaceri, cât şi ca intensitate în teren”.

S-a ajuns în această situaţie datorită mai multor factori. Unul dintre ei este că preţurile oferite de societăţile comerciale care cumpără fructele de pădure sunt la un nivel care nu permite ca această activitate economică să se încheie cu un profit. Ca urmare, nici preţurile oferite culegătorilor nu sunt atractive, ceea ce duce la situaţia în care, chiar dacă sunt încheiate anumite contracte, fructele nu sunt culese din pădure.

Directorul DS Harghita a explicat că în ultimii ani şi acest domeniu este afectat de lipsa forţei de muncă, fenomen care se întâlneşte în foarte multe ramuri economice din ţară. De altfel, preciza acesta, ar fi fost anormal „ca foarte multe zone din economia României să aibă probleme cu forţa de muncă şi la pădure să fie o inflaţie de muncitori”.

De asemenea, în ultima perioadă şi cantităţile de fructe de pădure din teren sunt mai mici. De exemplu, au fost ani în care s-au recoltat cantităţi foarte mari de zmeură. Zmeurul creşte în zone în care au fost tăieri rase sau au fost doborâturi masive de vânt şi după exploatare, până se instaurează noua pădure, acest subarbust are o capacitate foarte mare de a vegeta. Însă în ultima perioadă nu au mai fost terenuri deschise în care să se dezvolte zmeurul – „fiindcă promovăm tăierile cu regenerări naturale” – şi cantitatea de zmeură a scăzut. În cazul afinelor arealul a rămas acelaşi, însă diferă de la an la an şi de fructificaţie. Iar cantităţile de măceşe sunt relativ mici, întrucât măceşul creşte în zone în care proprietarii sunt obligaţi să-şi cureţe terenurile pentru subvenţii.

Revenind la evaluarea fructificaţiei, la cele cinci ocoale silvice din cadrul DS Harghita – Tulgheş, Borsec, Topliţa, Homorod şi Miercurea-Ciuc – se estimează că în acest an se pot recolta 8,5 tone de zmeură, 8,5 t de afine şi 11 tone de măceşe.

„Bineînţeles, aceste cantităţi pot fi recoltate doar dacă reuşim să contractăm această cantitate la preţuri care să ne permită să oferim culegătorilor un preţ corect”, a spus directorul DS Harghita.

După ce a fost evaluată fructificaţia, urmează să fie organizate licitaţii la nivel central, la RNP – Romsilva. Începând din acest an, licitaţiile se desfăşoară prin platforme electronice, la fel cum se vinde la RNP – Romsilva şi masa lemnoasă.

„După organizarea acestor licitaţii vom şti dacă avem sau nu avem parteneri cu care să încheiem contracte. În anii trecuţi am avut contracte încheiate cu societăţi comerciale, dar nu am reuşit să colectăm, deoarece nu au fost suficienţi culegători”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Conform sursei citate, cantitatea totală de 28 de tone de fructe de pădure evaluată de silvicultorii de la ocoalele silvice că ar putea fi recoltată este mult mai mică decât cea pe care o are ca potenţial judeţul Harghita. DS Harghita are autorizaţie de mediu pentru un total de 168 de tone de fructe de pădure – 63 t de zmeură, 63 t de afine şi 42 tone de măceşe. „Practic, condiţiile climatice şi de mediu sunt foarte propice pentru fructele de pădure în judeţul Harghita”, însă una este bonitatea terenurilor şi condiţiile climatice, şi una este realitatea din teren.

Până în prezent a fost cesionat dreptul de recoltare pentru 5 tone de ciuperci

Potrivit directorului DS Harghita, şi în acest an instituţia organizează licitaţii pentru cesionarea dreptului de recoltare a ciupercilor de pe suprafeţele administrate de direcţia silvică. Se optează pentru această variantă de valorificare deoarece la nivelul DS Harghita nu sunt capacităţi de procesare a ciupercilor, însă sunt societăţi comerciale care le deţin.

Până în prezent a fost desfăşurată o licitaţie la nivelul direcţiei silvice şi a fost cesionat dreptul de recoltare pentru 5 tone de ciuperci. Licitaţiile se vor repeta în perioada următoare.

Şi în cazul ciupercilor, suprafeţele judeţul au o bonitate foarte bună. DS Harghita are avize de la Academia Română şi autorizaţie de mediu pentru recoltarea unei cantităţi de 38,5 tone de hribi, 18,5 t de gălbiori şi 8 tone de ghebe, în total 65 tone. (Şt. Pătrîntaş)  

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.