Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consiliul Judeţean finanţează programele Asociaţiei Caritas cu aproape un milion de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Consiliul Judeţean finanţează programele Asociaţiei Caritas cu aproape un milion de lei
Consiliul Judeţean finanţează programele Asociaţiei Caritas cu aproape un milion de lei

Consiliul Judeţean finanţează programele Asociaţiei Caritas cu aproape un milion de lei

  • Cea mai mare parte a sumei va fi folosită pentru sprijinirea Reţelei de îngrijire la domiciliu

Efectele pandemiei, criza financiară, creşterea preţurilor la energie, la gaz şi la alimente şi, nu în ultimul rând, războiul ruso-ucrainean, afectează şi activitatea instituţiilor care asigură asistenţă socială din judeţ, cea mai importantă, alături de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC), fiind Asociaţia Caritas Alba Iulia, care derulează numeroase programe destinate persoanelor aflate în sărăcie profundă şi celor cu dizabilităţi, indiferent de vârstă.

Serviciile asigurate prin proiecte de Asociaţia Caritas pentru anul acesta se ridică la peste 28 de milioane de lei, însă în actualele condiţii există riscul restrângerii sau opririi activităţii unor servicii, din cauza problemelor economice actuale şi ale celor care se prefigurează.

În acest context, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita a declarat că este nevoie de solidaritate şi de alinierea în jurul societăţii.

„Trebuie să găsim surse noi, pentru că acele instituţii, firme, companii care până acum nu au alocat buget pentru protecţie socială, ar trebui să facă acest lucru din solidaritate. Şi inclusiv composesoratele, care au, în marea lor majoritate, un venit foarte important şi cândva, în istorie, atunci când au fost înfiinţate, unul din obiectivele majore ale acestora era protecţia socială. Aşadar, trebuie să ne gândim şi să ne pregătim pentru un viitor care nu prea ştim cum va fi”, a afirmat Borboly Csaba.

Contribuţia Consiliului Judeţan Harghita alocată pentru finanţarea programelor derulate de Asociaţia Caritas se ridică la 960.000 de lei şi va sprijini îngrijirea la domiciliu, asistenţa comunitară rurală, finanţarea programelor destinate copiilor, tinerilor, persoanelor cu dizabilităţi, o sumă importantă fiind alocată şi Căminului de bătrâni „Sfânta Elisabeta” din Gheorgheni.

„Această sumă de aproape un milion de lei din bugetul CJ Harghita, pe care o alocăm pentru Caritas, este foarte importantă şi chiar dacă suntem într-un an la mijlocul căruia deja banii Consiliului Judeţean s-au terminat, nu facem un pas înapoi, ci încercăm să ne organizăm în aşa fel (…) încât această sumă de bani la care ne-am angajat, să poată fi plătită”, a precizat preşedintele CJ Harghita.

Péter György, directorul Departamentului Asistenţă Medicală şi Socială al Caritas Alba Iulia, a apreciat contribuţia Consiliului Judeţean Harghita ca fiind „foarte importantă”.

„Contribuţia Consiliului Judeţean este foarte importantă pentru activităţile la care contribuie. În ceea ce priveşte îngrijirea la domiciliu, cu ajutorul Consiliului Judeţean putem să ajungem la acele persoane vârstnice care au resurse financiare limitate. Totodată, fără acest ajutor asistenţa comunitară cred că ar putea să funcţioneze doar în câteva locaţii. De asemenea, mai sunt contractele de furnizare pentru care sunt asigurare cheltuielile, cum ar fi Căminul Sfânta Elisabeta, contractul pe unitate protejată, mâncarea pe care o ducem la unităţile DGASPC, toate ne ajută să ne menţinem activităţile, locurile de muncă în judeţ şi să ajungem la persoanele cărora ne-am propus să le fim de ajutor”, a detaliat directorul Péter György.

La rândul său, Ludescher László, directorul Departamentului de Asistenţă Socială al Caritas, a apreciat contribuţia Consiliului Judeţean ca fiind nesperat de bine-venită.

„În departamentul nostru, mare parte a proiectelor se derulează pentru beneficiarii aflaţi în sărăcie extremă, care nu pot contribui. (…) Bugetul pe anul în curs este deficitar cu 10%, dar nu se pune problema să închidem o instituţie, dar există locaţii şi servicii unde trebuie să reanalizăm dacă putem să continuăm sau nu în modul în care am funcţionat până acum. O mare parte din sursele de finanţare ale activităţilor desfăşurate de Caritas sunt fondurile alocate de către Consiliul Judeţean, subvenţiile de stat acordate de Ministerul Muncii prin subvenţii de stat în baza Legii 34/1998, prin DGASPC, un fond de 84-85% din standardul de cost, care ne ajută, împreună cu contribuţia beneficiarilor, să asigurăm stabilitatea”, a evidenţiat Ludescher László.

În afară de finanţarea din partea Consiliului Judeţean Harghita, activităţile desfăşurate de Caritas sunt susţinute de veniturile acordate de consiliile locale pentru servicii sociale, prin contribuţia beneficiarilor, de granturile norvegiene, proiectele finanţate de Uniunea Europeană, dar şi prin alte proiecte cu finanţări din Austria, Germania şi Ungaria, precum şi cu ajutorul sponsorizărilor acordate de firme şi de persoane fizice.

„Problema nu este de a înfiinţa un serviciu nou, de a clădi un centru social; pentru asta sunt finanţările din Uniunea Europeană, respectiv fondurile Norvegiene. Problema majoră apare la intrarea în perioada de sustenabilitate, când trebuie să asiguri continuitatea fără ajutorul lor şi aici este nevoie de contribuţiile consiliilor locale, a consiliilor judeţene şi, din păcate, la ora actuală acest aspect nu este rezolvat în România şi de multe ori se creează noi servicii, a căror activitate nu se ştie din ce surse va fi finanţată”, a explicat directorul Ludescher László.

Potrivit directorului Péter Gyӧrgy, proiectele începute încă se derulează, însă pentru cele noi există doar promisiuni.

„Atenţia majorităţii ţărilor şi majoritatea resurselor se canalizează acum către Ucraina, unde este mare nevoie de ele. Dar asta ne duce cu gândul că trebuie să ne regândim activitatea, să găsim noi resurse care să le înlocuiască pe cele din străinătate care vor lipsi”, a concluzionat directorul departamentului Asistenţă Medicală şi Socială al Caritas.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.