Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cenaclul „Buna Vestire” – un sfert de secol | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Cultură » Cenaclul „Buna Vestire” – un sfert de secol
Cenaclul „Buna Vestire” – un sfert de secol

Cenaclul „Buna Vestire” – un sfert de secol

Dacă este Buna Vestire, este (şi) aniversarea cenaclului cu acelaşi nume, fapt minunat care s-a întâmplat duminică după-amiază la Cercul Militar din municipiul reşedinţă de judeţ, receptivă gazdă a momentelor cultural-artistice semnificative pentru comunitatea românească din Harghita.

Deşi manifestarea a durat multe ore, nimeni n-a plictisit pe nimeni, au fost rostiri pentru toate vârstele şi toate gusturile, foarte pe scurt lucrurile derulându-se astfel:

Părintele Petru Cătinean din Topliţa a vorbit în aşa fel despre vestirea naşterii imaculate încât să înţeleagă şi elevii mai mici din sală, încheind cu descrierea cvasi-fabuloasă a unei imagini reproduse pe icoanele noastre, în care Dumnezeu stă la uşă şi bate, dar uşa pe dinafară nu are clanţă… „Oamenii care umblă la cenaclu, citesc poezie, care scriu poezie trebuie să fie oameni sensibili, iar această sărbătoare a Bunei Vestiri este a sensibilităţii lui Dumnezeu, iar noi trebuie să deschidem acea portiţă prin care să-l lăsăm să intre, aşa cum Fecioara l-a lăsat pe Dumnezeu să intre în sufletul şi pântecele ei”, a încheiat părintele.

Geta Mănilă a încântat asistenţa cu un Jurnal de martie, care începe cu mărţişorul alb-negru al tracilor, trecând prin feminitatea sărbătorii de 8 Martie şi dramatismul comemorării celor 40 de mucenici din Sevastia, până la Ziua poeziei, a Poliţiei şi a… cucului, încheindu-se cu Ziua Unirii Basarabiei cu România, de la care serbăm azi, 27 martie, o sută de ani.

Nu vom comenta aici nimic despre intervenţia Ramonei Moldovan, e suficient să reproducem una din poeziile recitate duminică:

În centrul sufletului său
Vorbea copilul meu cu Dumnezeu
Un grăuncior de aur lângă soare
Când ai venit în lume
Eu ţi-am pus un strop din mine
De-acolo, de sus.
În lumea largă toţi sunt fii mei
Dar plouă ploaie oarbă peste ei.
În centrul sufletului tău
Sălăşluieşte-n taină Dumnezeu
Tu doar atâta trebuie să ştii:
Eşti fericit, îngăduie-ţi să fii”. (Confesiune)

Au mai citit din creaţia proprie preşedintele cenaclului şi, totodată, unul din organizatorii şi animatorii manifestării, Ionel Simota, Petronela Ignat de la Gheorgheni şi Oana Anamaria din Topliţa, au vorbit despre poezie, bucurie şi muzică prof. Valeria Pop şi Ion Proca, iar omniprezentul Gigi Filip a prezentat, a recitat, a condus „ostilităţile” de pe scenă şi din culise, a comis mai mari şi mai mici indiscreţii, a declamat pamflete, a alcătuit spontan colaje sui generis.

A urmat partea artistică, al cărei contur l-au creionat Cătălina Brandas şi Raul Bularca, continuând cu Andrei Teslovan, un prunc care a avut „tupeul” să pună pe melodie La steaua lui Eminescu, grupul Chitara de Ciuc, coordonat de Adriana Balogh, cele două grupuri folk de la Liceul Teoretic „Sf. Nicolae” din Gheorgheni şi cel din Topliţa, ambele cu o componenţă „ambundentă” şi cu repertorii de succes, Iulian Moldovan din Subcetate, Corul ASTRA, condus de prof. Aurelia Platon şi Grupul VERSUS din Gheorgheni, care a surprins pe multă lume prin diversitatea stilistică şi maturitatea artistică, ţinând cont de vârsta protagoniştilor.

M. GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.