Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Câteva sute de acte administrative au fost adoptate sau emise cu încălcarea prevederilor legale, anul trecut, în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 6 mai 2024
Home » Societate » Câteva sute de acte administrative au fost adoptate sau emise cu încălcarea prevederilor legale, anul trecut, în Harghita
Câteva sute de acte administrative au fost adoptate sau emise cu încălcarea prevederilor legale, anul trecut, în Harghita

Câteva sute de acte administrative au fost adoptate sau emise cu încălcarea prevederilor legale, anul trecut, în Harghita

Aproape 600 de acte administrative au fost adoptate sau emise cu încălcarea prevederilor legale, anul trecut, în Harghita, potrivit unui raport făcut public de Instituţia Prefectului. În documentul prezentat în contextul ultimei şedinţe a Colegiului Prefectural se arată că în anul 2021 au fost înaintate Instituţiei Prefectului, pentru verificarea legalităţii, 31.817 acte administrative adoptate de autorităţile publice locale, 7.201 hotărâri ale consiliilor locale şi ale Consiliului Judeţean (CJ), respectiv 24.616 dispoziţii emise de către primari şi de către preşedintele CJ Harghita.

„În urma controlului de legalitate s-a constatat că 597 de acte administrative sunt adoptate sau emise cu încălcarea prevederilor legale, dintre acestea 11 fiind atacate în instanţa de contencios-administrativ (10 hotărâri şi o dispoziţie a unui primar), deoarece autorităţile emitente nu s-au conformat celor solicitate de Instituţia Prefectului pentru intrarea în legalitate”, se precizează în raport.

În ceea ce priveşte reprezentarea Instituţiei Prefectului la instanţele judecătoreşti, în 2021 s-au aflat pe rol 288 de litigii, dintre care 231 procese de fond funciar, 20 procese de contencios-administrativ privind hotărâri şi dispoziţii, 28 cauze privind radierea autovehiculelor din circulaţie, 4 cauze privind contestarea procesului-verbal de sancţionare a contravenţiilor aplicate în baza Legii nr. 75/1994, 9 dosare de litigii referitoare la funcţionari publici şi 3 alte cauze. Pe parcursul anului trecut, în cauzele în care Instituţia Prefectului a fost parte s-au pronunţat sentinţe judecătoreşti definitive în 94 de situaţii. 73 de cauze au fost soluţionate favorabil Instituţiei Prefectului şi/sau Comisiei judeţene de fond funciar.

În raport se fac, între altele, precizări legate şi de urmărirea aplicării actelor cu caracter reparatoriu. Astfel, în ceea ce priveşte aplicarea legilor fondului funciar, anul trecut au fost elaborate şi adoptate 5 hotărâri ale Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Harghita, pentru un număr de 276 de documentaţii înaintate de la comisiile locale şi alte instituţii. Au mai fost analizate şi soluţionate 22 de contestaţii şi au fost luate la cunoştinţă şi puse în executare 31 de hotărâri judecătoreşti. În perioada de referinţă au fost emise 56 de ordine ale prefectului pentru 120 de persoane, în conformitate cu art. 36 din Legea nr. 18/1991, republicată. În anul 2021 au fost emise un număr de 1.642 titluri de proprietate, pentru o suprafaţă totală de 1.564,80 ha (teren agricol: 1.611 titluri/1521,3 ha şi teren forestier: 31 titluri/43,50 ha).

În document se mai arată că, referitor la aplicarea legislaţiei privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, dintre cele 2.331 notificări depuse în judeţul Harghita, au rămas nesoluţionate doar 18, până la data de 31 decembrie 2021, acestea reprezentând un procent 0,22% faţă de cel al notificărilor soluţionate, care este de 99,23%.

În raport se face referire şi la pandemia de coronavirus, dar şi la misiunea Instituţiei Prefectului: „În urma instituirii măsurilor pentru reducerea riscului de răspândire a noului coronavirus SARS-COV-2, s-a reuşit ca la nivelul judeţului Harghita să fie limitat numărul de persoane infectate cu COVID-19. Acest lucru s-a efectuat prin cooperarea tuturor instituţiilor cu rol în combaterea pandemiei (instituţiile Ministerului Afacerilor Interne, Direcţia de Sănătate Publică, spitalele din judeţ, întreg corpul medical şi, nu în ultimul rând, Consiliul Judeţean Harghita şi cele 67 de comitete locale pentru situaţii de urgenţă etc.). Menţionăm faptul că populaţia judeţului Harghita a fost un partener al instituţiilor, cetăţenii înţelegând că numai prin respectarea măsurilor de protecţie se poate limita răspândirea noului SARS-COV-2. Misiunea prefectului şi a Instituţiei Prefectului, aşa cum se desprinde din legislaţia în vigoare, este implementarea valorilor spaţiului administrativ european: eficacitate, responsabilitate, adaptabilitate şi predictibilitate. Aceasta trebuie să aibă drept finalitate cunoaşterea problemelor cu care se confruntă locuitorii şi localităţile judeţului şi identificarea mijloacelor de soluţionare a acestora. Toate obiectivele asumate de către prefect, acţiunile întreprinse ca reprezentant al Guvernului în judeţul Harghita trebuie să constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiei dintre cetăţean şi instituţiile şi autorităţile publice. În anul 2022 vom continua modernizarea actului administrativ la nivelul Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita, proces menit să asigure crearea premiselor pentru adaptarea şi funcţionarea acestei instituţii la un nivel european, în condiţii de competitivitate şi continuă mişcare”, se mai precizează în document.

Raportul conţine şi alte aspecte privind activitatea Instituţiei Prefectului în anul 2021, informaţiile detaliate fiind disponibile pe site-ul hr.prefectura.mai.gov.ro. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.