Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cabanele de vânătoare ale Direcţiei Silvice Harghita, ocupate pe perioada sărbătorilor de iarnă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Cabanele de vânătoare ale Direcţiei Silvice Harghita, ocupate pe perioada sărbătorilor de iarnă
Cabanele de vânătoare ale Direcţiei Silvice Harghita, ocupate pe perioada sărbătorilor de iarnă

Cabanele de vânătoare ale Direcţiei Silvice Harghita, ocupate pe perioada sărbătorilor de iarnă

Direcţia are locuri de cazare în 8 cabane, una a fost folosită de Nicolae Ceauşescu, una e pe malul Lacului Roşu, alta e pe Vf. Mădăraş, la 1.800 m, câteva în zona de nord, toate situate în zone de o frumuseţe naturală deosebită

Toate locurile de cazare din cabanele Direcţiei Silvice (DS) Harghita sunt rezervate pentru perioada sărbătorilor de iarnă, în special pentru Revelion. Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că acestea sunt ocupate cu foarte mult timp înainte, încă de la jumătatea anului, în marea majoritate de cei care s-au cazat în cabane în anii anteriori.

În acest an, direcţia silvică a pus la dispoziţia turiştilor opt cabane de vânătoare, cu un număr total de aproximativ 100 de locuri. Cabanele au toate utilităţile şi sunt la nivelul de clasificare de 3 stele sau 3 margarete, dacă e să facem o analogie cu pensiunile. Pentru închirierea unei cabane, preţurile sunt cuprinse între 450 şi 1.200 de lei. O cameră dublă are un preţ mediu de 140 de lei pe noapte, iar cea pentru o persoană de 100 de lei pe noapte. Pentru acest an, pachetul minim este de 4 nopţi.

În perioada sărbătorilor şi de Revelion, cei mai mulţi turişti vin din Bucureşti. În timpul anului, la cabanele direcţiei sosesc turişti din toată ţara, „chiar colegi din Romsilva”.

Directorul DS Harghita a declarat că pe perioada iernii este un flux mai mare de turişti, unul dintre motive, pe lângă frumuseţea şi liniştea zonelor unde sunt amplasate, este şi că marea majoritatea cabanelor sunt destul de aproape de o pârtie de schi şi astfel se pot practica sporturile de iarnă.

Cei mai mulţi turişti vin la cabana de pe Vf. Mădăraş

Ing. Cătălin Mutică a spus că cei mai mulţi turişti aleg cabana de pe Vf. Mădăraş, construită din lemn. „Este cabana care are cel mai mare aflux de turişti, toată iarna, pentru că în zona Mădăraş este zăpadă din decembrie până în aprilie, chiar mai. Iar pe perioada de vară foarte mulţi turişti urcă pe munte. Astfel că sus, la Mădăraş, la 1.800 de metri, se cazează cei mai mulţi turişti la cabanele noastre”.

O cabană a DS Harghita este amplasată chiar pe malul Lacului Roşu şi este legată şi de activitatea Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş. Cabana direcţiei vine de multe ori în întâmpinarea cererilor de cazare venite din partea celor cu care colaborează administraţia parcului naţional.

În proprietatea direcţiei silvice se află şi cabana de vânătoare de la Ivo, Zetea, care a fost folosită de Nicolae Ceauşescu. A funcţionat multă vreme pentru fondurile de vânătoare din zonă ca o cabană pentru cazarea vânătorilor, deoarece în zona Zetea sunt câteva fonduri cinegetice foarte bune şi excepţionale pentru vânătoarea la carnivorele mari. Chiar dacă direcţia silvică nu mai are fonduri de vânătoare în zonă, deoarece au fost cedate, prin legile privind retrocedarea, altor asociaţii, cabana de la Ivo este şi în momentul de faţă o atracţie datorită aspectului rustic şi „poveştilor de vânătoare pe care încă le mai pot depăna colegii care au lucrat şi poate mai lucrează la ocoalele silvice din zonă”.

Două cabane ale direcţiei silvice au terenuri pentru tenis de câmp, pentru perioada de vară, când se poate completa sejurul cu activităţi sportive.

Pentru zona de nord, unde instituţia are trei fonduri de vânătoare, cabanele sunt folosite foarte mult pe perioada sezonului de vânătoare la cazarea vânătorilor.

Conform sursei citate, într-o perioadă s-a încercat o formă de turism silvo-cinegetic, axat mai mult pe partea de urmărire şi de fotografiere a vânatului. Însă nu a fost un succes, „deşi începusem destul de bine şi era un turism de perspectivă”. „Probabil că mai trebuie să mai treacă mulţi ani de zile ca lumea să plătească bani numai pentru a observa vânatul sau peisajele frumoase din natură”.

Directorul DS Harghita a explicat că instituţia pe care o conduce doreşte să pună la punct capacităţi de cazare şi în zona Praid, unde deţine un bloc cu 4 apartamente şi un fost sediu de ocol, care a fost amenajat.

Cabanele direcţiei silvice au fost construite, de fapt, ca locuinţe de serviciu şi de intervenţie, nicidecum pentru turism

Ing. Cătălin Mutică a explicat că RNP – Romsilva a decis transformarea cabanelor şi unor cantoane silvice în unităţi turistice în urmă cu mulţi ani. Aceasta având în vedere cadrul natural în care, în general, silvicultorii îşi desfăşoară activitatea, la care se adaugă activităţile legate de cinegetică şi de arii protejate. Potrivit sursei citate, cabanele direcţiei silvice au fost construite, de fapt, ca locuinţe de serviciu şi de intervenţie, nicidecum unităţi turistice. Dar pe piaţă s-a manifestat o cerere pentru cazarea în cabanele RNP – Romsilva, care „pe lângă amplasament, pe lângă faptul că sunt legate de o instituţie care promovează ariile naturale şi activităţile în aer liber, aveau şi o aură de mister”. Deoarece în aceste spaţii s-au întâmplat activităţi legate de vânătoare în perioada de dinainte de ’89. „Şi toată lumea a fost curioasă şi atrasă de cum arată cabanele RNP – Romsilva” în care stăteau Nicolae Ceauşescu şi invitaţii lui când erau la vânătoare.

În fiecare cabană a direcţiei silvice este angajat un cabanier. Ing. Cătălin Mutică a spus că an de an au fost efectuate lucrări de investiţii, renovări etc., pentru a le fi păstrate standardul şi autenticitatea.

În momentul de faţă, RNP – Romsilva administrează un site de promovare, prin care se pot face rezervări în cabanele instituţiei, şi participă la târguri de turism. Totuşi, directorul DS Harghita a spus că nu sunt cereri de cazare pentru întreaga capacitate a cabanelor pe tot timpul anului. În general, cabanele sunt ocupate în perioada sărbătorilor, dar şi când sunt vacanţele elevilor.

În final, ing. Mutică a explicat că şi această activitate este una adiţională, deoarece direcţia silvică se ocupă cu altceva. Însă şi această activitate turistică nu se poate face oricum, ci doar în condiţii de rentabilitate. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.