Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ieri a început A XVIII-a ediţie a Universităţii de la Izvoru Mureşului – Românii la un secol de la Recunoaşterea internaţională a Marii Uniri | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 5 mai 2024
Home » Cultură »
Ieri a început
A XVIII-a ediţie a Universităţii de la Izvoru Mureşului – Românii la un secol de la Recunoaşterea internaţională a Marii Uniri
<h5><i>Ieri a început</i></h5> A XVIII-a ediţie a Universităţii de la Izvoru Mureşului – <i>Românii la un secol de la Recunoaşterea internaţională a Marii Uniri</i>

Ieri a început
A XVIII-a ediţie a Universităţii de la Izvoru Mureşului – Românii la un secol de la Recunoaşterea internaţională a Marii Uniri

  • Datorită restricţiilor impuse de pandemie, este o ediţie desfăşurată în mediul online

Ajunsă la ediţia cu numărul 18, organizatorii Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au dorit să păstreze tradiţia acestui eveniment şi ea să aibă loc, chiar dacă se va desfăşura în condiţii atipice. Astfel, cu o decalare de aproximativ două luni, ieri a debutat ediţia din 2020 a Universităţii, una organizată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin intermediul Centrului Cultural Topliţa, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului şi sprijinită de Guvernul României prin Secretariatul General al Guvernului şi Serviciul pentru Dezvoltare Comunitară.

Chiar dacă prezentările ştiinţifice din cadrul acestei ediţii se vor desfăşura online, deschiderea Universităţii s-a dat, în mod tradiţional, de la Izvoru Mureşului. Acolo, gazda, Gavril Chindea, directorul complexului sportiv, i-a avut ca oaspeţi pe prof. dr. Costel Lazăr, directorul Centrului Cultural Topliţa, şi pe dr. Ioan Lăcătuşu, directorul ştiinţific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita.

Alături de aceştia, prin intermediul Internetului, au fost prezenţi dl Nicolae Brînzea, coordonatorul Serviciului Dezvoltare Comunitară din cadrul Secretariatului General al Guvernului, prefecţii judeţelor Harghita şi Mureş, părintele consilier Laurenţiu din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.

„Nu putem să ţinem Universitatea de Vară decât în aceste condiţii, fiindcă sănătatea tuturor este pe primul plan”

În deschiderea Universităţii, directorul Centrului Cultural Topliţa, prof. dr. Costel Lazăr, preciza că toate părţile implicate în organizarea evenimentului au fost de acord că, în contextul pandemiei, „nu putem să ţinem Universitatea de Vară decât în aceste condiţii, fiindcă sănătatea noastră, a tuturor, este pe primul plan; important este să păstrăm regulile impuse de Guvern şi să avem grijă atât de noi, cât şi de sănătatea celor apropiaţi nouă. Tocmai de aceea am încercat nici să nu întrerupem tradiţia, dar şi să respectăm aceste condiţii care nu sunt altceva decât în favoarea noastră, a tuturor”.

Şi pentru că s-a dorit ca tradiţia uneia dintre cele mai importante manifestări ale românilor din Harghita, Covasna şi Mureş să nu fie întreruptă, s-a decis ca ediţia din acest an să aibă loc în mediul online. De asemenea, acesta mai preciza că toate conferinţele care vor avea loc în această săptămână vor fi înregistrate şi, ulterior, puse la dispoziţia publicului şi a participanţilor prin intermediul Internetului.

Şi Gavril Chindea, directorul complexului sportiv, remarca importanţa desfăşurării Universităţii, chiar şi în mediul online.

„Sufletul meu şi inima mea plâng şi râd. Plâng, pentru că nu putem să ne organizăm aşa cum am vrut în fiecare an. An de an, pe parcursul celor 16 ediţii care s-au desfăşurat la Izvoru Mureşului, am cunoscut foarte mulţi oameni de calitate maximă, de bună calitate – doctori în ştiinţe, profesori universitari, miniştri – şi am legat foarte multe prietenii.

Acum am spus că râd pentru că, totuşi, organizatorii au căzut de acord ca să organizăm începutul acestei Universităţi de Vară la Izvoru Mureşului”.

Secretariatul General al Guvernului, sprijin pentru Universitatea de la Izvoru Mureşului

Nicolae Brînzea, coordonatorul Serviciului Dezvoltare Comunitară din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG), a arătat că prin existenţa Serviciului Dezvoltare Comunitară, Universitatea de Vară are un aspect nou.

Vorbind de acest serviciu recent înfiinţat în cadrul SGG, Nicolae Brînzea spunea că angajaţii serviciului „au atribuţii precise, atât în identificarea problematicii, dar şi a unor politici publice şi nevoilor din cele 3 judeţe: Harghita, Covasna şi Mureş, ca odată aduse şi centralizate în cadrul SGG să devină o prioritate în implementarea lor”. De asemenea, acest serviciu va acorda o atenţie mărită mediului asociativ, urmând să sprijine iniţiativele care se vor desfăşura prin asociaţii şi fundaţii.

De altfel, el spunea că Serviciul Dezvoltare Comunitară deja şi-a început activitatea, sprijinind o serie de proiecte şi programe din diverse domenii. Pe lângă continuarea proiectelor culturale ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, arăta acesta, „pot să spun cu satisfacţie că au apărut şi asociaţii noi care au depus proiecte; şi aceste proiecte sunt depuse în special pe zona educaţiei. Avem acum în derulare un proiect cu 450 de elevi din cele 3 judeţe – este vorba de consiliere profesională şi antreprenoriat.

Iarăşi ca un element inedit, sprijinim situaţia patrimoniului: este vorba de restaurare de icoane şi carte veche, care vor ajunge în muzeu”.

„Veţi găsi în noi nişte parteneri pentru aceste proiecte şi împreună să menţinem şi să protejăm această identitate naţională”

Mara-Cristina Togănel, prefectul judeţului Mureş, afirma că „în contextul prezenţei României pe scena europeană este nevoie de o activitate puternică şi, evident, susţinută pentru păstrarea identităţii noastre naţionale. Şi cred în egală măsură că acest lucru poate fi realizat şi printr-o seamă de investiţii în judeţul Mureş – în cazul meu – în judeţul Covasna şi în judeţul Harghita şi, evident, printr-o susţinere a proiectelor culturale şi a acestor manifestări menite, la rândul lor, să promoveze elementele de identitate naţională.

Am convingerea că în cadrul lucrărilor acestui eveniment putem face cu toţii împreună o analiză a modului în care s-au dezvoltat comunităţile noastre româneşti din cele 3 judeţe şi la 100 de ani de la recunoaşterea Marii Uniri această evaluare să ne fie de folos şi pentru viitor.

În final, în calitate de prefect şi de reprezentant al Instituţiei Prefectului Mureş, le-a transmis organizatorilor că „veţi găsi în noi nişte parteneri pentru aceste proiecte – şi cred că s-a dovedit şi până acum – şi împreună să menţinem şi să protejăm această identitate naţională”.

La rândul lui, Ion Proca, prefectul judeţului Harghita, amintea că după sesiunea de comunicări ştiinţifice din luna septembrie, atenţia e din nou îndreptată către Izvoru Mureşului.

„Eu – spunea Ion Proca – am apreciat şi atunci, la sfârşitul lunii septembrie, cum apreciez şi acum, activitatea extrem de laborioasă şi minuţia ştiinţifică a celor care înnobilează an de an aceste reuniuni cu teme generoase şi necesare care privesc istoria acestor locuri şi a eforturilor pentru respectarea identităţii noastre naţionale, pentru colaborare şi bună înţelegere.

Eu am un adânc cuvânt de mulţumire pentru cei care participă la aceste comunicări, la aceste dezbateri, care scriu, care practic îşi dedică viaţa punând mereu în faţa tuturor jaloanele valorilor comunităţilor româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş”.

„Slujirea lui Dumnezeu prin cult şi cultură”

Mesajul PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, a fost transmis de către părintele consilier Laurenţiu.

Făcând legătura cu tema Universităţii de la Izvoru Mureşului, PS Andrei scria în mesajul lui că „asemenea păstorului celui bun care-şi pune viaţa pentru oile sale, şi strămoşii noştri s-au jertfit pentru înfăptuirea unui vis şi, iată, prin milostivirea lui Dumnezeu s-a şi transformat în realitate: fraţii de credinţă, neam, limbă şi sentiment au devenit o ţară care în urmă cu peste 100 de ani şi-a amintit de recunoaşterea internaţională”.

„Forumul româno-român de la Izvoru Mureşului pentru promovarea istoriei, spiritualităţii, educaţiei şi culturii române”

„Începută în anul 1998, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a ÎPS Arhiepiscop Ioan Selejan, azi Mitropolit al Banatului, ca o iniţiativă locală a societăţii civile din judeţele Harghita şi Covasna şi a unor prieteni statornici din Sibiu şi Bucureşti – spunea dr. Ioan Lăcătuşu, directorul ştiinţific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita – în dorinţa de a atrage atenţia opiniei publice asupra pericolului marginalizării şi discriminării românilor din aceste două judeţe şi a formării unei enclave etnice în sud-estul Transilvaniei, Universitatea de Vară Izvoru Mureşului a devenit de la an la an mai importantă, reuşind să-şi extindă tematica asupra păstrării identităţii românilor de peste hotare, inclusiv din comunităţile istorice româneşti din diaspora şi din comunităţile româneşti din mediile multietnice şi pluriconfesionale din ţară”.

„Spre regretul nostru, la actuala ediţie nu vor participa reprezentanţii românilor din comunităţile istorice, din afara graniţelor, dezbaterile axându-se în principal pe problematica păstrării şi afirmării identităţii românilor din judeţele Covasna şi Harghita şi a romano-catolicilor din Moldova, propunându-ne să îmbinăm temele de istorie, cultură şi spiritualitate românească cu aspecte pragmatice privind proiecte şi programe de dezvoltare comunitară, economică, socială şi culturală, coordonate de Serviciul Dezvoltare Comunitară din cadrul Secretariatului General al Guvernului, structură nou-creată în urma demersurilor întreprinse de către conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi a conducerii PNL din cele trei judeţe”.

Ioan Lăcătuşu mai spunea că toate comunicările din cadrul acestei ediţii, precum şi o parte din anii anteriori vor fi cuprinse într-un volum intitulat „Forumul româno-român de la Izvoru Mureşului pentru promovarea istoriei, spiritualităţii, educaţiei şi culturii române”. De asemenea, preciza că în acest an nu vor avea loc lansări şi prezentări de cărţi, nici tradiţionala Seară românească, cu focul de tabără şi spectacolul oferit de Ansamblul „Rapsodia Călimanilor” al Centrului Cultural Topliţa şi recitalul poeţilor membri ai Cenaclului „Buna Vestire” din Miercurea Ciuc.

În final, Ioan Lăcătuşu sublinia faptul că este a doua ediţie a Universităţii de la Izvoru Mureşului care se desfăşoară cu sprijinul financiar al Guvernului României, prin Secretariatul General al Guvernului, respectiv prin Serviciul Dezvoltare Comunitară.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.