În Miercurea Ciuc, incidenţa de infectare cu SARS-CoV-2 se apropie de 3 cazuri la mia de locuitori | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 6 decembrie 2022
Home » Societate » În Miercurea Ciuc, incidenţa de infectare cu SARS-CoV-2 se apropie de 3 cazuri la mia de locuitori
În Miercurea Ciuc, incidenţa de infectare cu SARS-CoV-2 se apropie de 3 cazuri la mia de locuitori

În Miercurea Ciuc, incidenţa de infectare cu SARS-CoV-2 se apropie de 3 cazuri la mia de locuitori

  • Primarul municipiului e de părere că în această săptămână se va atinge acest prag şi se vor impune noi restricţii
  • Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Miercurea Ciuc susţine demararea unei campanii de vaccinare, dar şi dotarea Centrului de Transfuzii Sanguine cu un aparat de recoltare a plasmei de la foştii pacienţi vindecaţi de COVID-19

Primarul în funcţie al municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută după şedinţa comitetului local pentru situaţii de urgenţă, că localitatea a ajuns la o incidenţă de 2,3 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori. Edilul şi-a exprimat părerea că în această săptămână se va depăşi pragul de 3 cazuri la mia de locuitori.

Dacă se ajunge la această rată de infectare, toate unităţile de învăţământ vor trece în scenariul roşu, elevii urmând să participe la cursuri exclusiv online. Însă vor fi suspendate şi activităţile care se desfăşoară în spaţii închise.

„Săptămâna aceasta avem şanse foarte mari să fim obligaţi la scenariul online pe aceste tendinţe şi să apară în foarte multe locuri, nu numai în oraş, ci în tot arealul, restricţii de funcţionare pentru crâşme, bodegi, cafenele, restaurante etc.”, a spus primarul.

Conform acestuia, motivul pentru creşterea numărului de infectări în judeţ şi nu numai a fost organizarea alegerilor locale. „Sunt obligat de cifre şi de realitate să repet că odată cu alegerile locale pandemia a luat un nou avânt atât în oraş, cât şi în judeţ, în regiune”, a precizat edilul, precizând că în susţinerea afirmaţiilor stau cifrele statistice.

Astfel, acesta a arătat că, la nivel judeţean, unde incidenţa este de 1,24-1,25 cazuri la mia de locuitori, în cele două săptămâni înainte de alegerile locale, inclusiv 27 septembrie, în total au fost confirmate 146 de cazuri de persoane infectate cu noul virus, 69 în prima săptămână şi 77 în a doua.

După alegeri, în primele două săptămâni, care s-au împlinit duminică, numărul de cazuri a crescut la 401. „Înainte de alegeri a crescut cu 10% cazuistica, însă după alegeri s-a dublat pe fiecare săptămână”, a precizat Ráduly Róbert. „Ne confruntăm într-adevăr cu un elan nemaiîntâlnit, cel puţin la noi, care ne indică: număr de cazuri mai mare, număr de cazuri în creştere avântată potenţial, număr de cazuri grave mult mai mare şi numărul de decese potenţiale mult mai mare – aşteptări pe un prag de orizont de câteva zile sau câteva săptămâni, nu pe jumătate de an sau an. Tocmai de aceea trebuie să se ia măsuri. (…) Bineînţeles că de la sine această accelerare, acest avânt nu se va stopa. În mod cert nu se va stopa”, a declarat primarul.

Potrivit sursei citate, membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Miercurea Ciuc susţin ideea de a se declanşa „o campanie foarte agresivă şi comunicaţională de vaccinare” şi să se asigure „vaccin pentru şcolari, preşcolari, cadre didactice etc. în mod gratuit”. „Insistăm pe această chestiune. Pe de o parte o campanie agresivă de conştientizare, că e momentul. O asigurare de stocuri suficiente. Gratuitate pentru elevi şi dascăli, pentru că acolo este o activitate care, în opinia noastră, se impune. Şi să apară stocuri suficiente prin farmacii, la preţuri accesibile, ca toată lumea să poată să-şi procure şi să-şi administreze”, a precizat Ráduly Róbert.

O altă idee susţinută de CLSU Miercurea Ciuc, a continuat primarul, este ca şi Centrul de Transfuzii Sanguine din localitate să fie dotat cu un aparat de recoltare a plasmei de la foştii pacienţi vindecaţi de COVID-19. „Opinăm că deja cifrele care sunt la noi, gradul persoanelor care au trecut în mod cert şi s-au refăcut din infecţia cu acest virus este suficient de mare ca să avem potenţiali donatori pentru această plasmă. Pentru că, din câte ştim, aceasta este cel mai bun remediu în momentul de faţă pentru cei ce se află în situaţie gravă. Şi am vrea să putem să ne asigurăm şi să-i sprijinim şi noi creştineşte şi cetăţeneşte prin a dona plasmă pe cei care au nevoie de aşa ceva, fiind într-o situaţie delicată, într-o situaţie grea”, a explicat edilul.

16 jucători şi un membru al staff-ului tehnic al echipei de fotbal FC Miercurea Ciuc, confirmaţi cu SARS-CoV-2

În municipiul Miercurea Ciuc sunt mai multe focare de COVID-19, unul dintre ele fiind la echipa de fotbal FC Miercurea Ciuc, unde 16 jucători şi un membru al staff-ului au fost confirmaţi cu noul coronavirus.

Primul jucător a fost confirmat la începutul săptămânii trecute, fiind asimptomatic, ulterior fiind testaţi pozitiv şi ceilalţi. Din acest motiv, meciul de sâmbătă, ce trebuia disputat de formaţia ciucană la Buzău, a fost amânat.

Conform primarului, ieri au fost testaţi toţi tinerii jucători ai Academiei de fotbal din municipiul Miercurea Ciuc, cei de la U-16, U-17, U-19, fiind foarte probabil ca o parte dintre aceştia să fie confirmaţi. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.