Zilele Anatomiei patologice „Dr. Kelemen József” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 11 decembrie 2024
Home » Sănătate » Zilele Anatomiei patologice „Dr. Kelemen József”
Zilele Anatomiei patologice „Dr. Kelemen József”

Zilele Anatomiei patologice „Dr. Kelemen József”

În jur de 100 de medici, profesori universitari, asistenţi şi personal medical din laboratoarele de analiză medicală din Harghita şi Mureş au participat, vineri şi sâmbătă, la Zilele Anatomiei patologice „Dr. Kelemen József”, manifestare ştiinţifică aflată la prima ediţie, organizată de Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc.

În debutul evenimentului, dr. Konrád Judit, managerul spitalului, a evidenţiat importanţa acordată de instituţia sanitară pe care o conduce activităţii ştiinţifice, participării la proiecte de cercetare şi organizării de manifestări în sfera cărora se înscrie şi evenimentul Zilele Anatomiei patologice „Dr. Kelemen József”, în contextul demersurilor pentru obţinerea statutului de spital clinic. „Vorbim mult despre prezentul şi viitorul spitalului nostru, dar nu trebuie să uităm nici de trecutul acestei instituţii. Consider important să reamintim activitatea doctorului Kelemen József şi a contemporanilor săi, a celor care au pus bazele acestui spital. Prin acest eveniment contribuim, totodată, şi la perfecţionarea profesională a personalului sanitar, la conferinţă fiind prezenţi şi asistenţii medicali care lucrează în laboratoarele de specialitate din judeţ”, a adăugat dr. Konrád Judit. La deschiderea Zilelor Anatomiei patologice „Dr. Kelemen József” a fost invitată şi soţia eruditului medic căruia i-a fost dedicat simpozionul.

Anatomia patologică, o parte importantă a medicinei, în multe cazuri vitală

Între subiectele care au fost abordate de-a lungul celor două zile dedicate manifestării se regăsesc: „Principiile generale de tehnică histopatologică”, „Întrebări practice în tehnica de imunohistochimie”, „Examenul histopatologic al nodulului limfatic: posibilităţi şi capcane”, „Gradarea adenocarcinoamelor de prostate”, „Particularităţi ale abordului chirurgical în leziuni toracice rare”, o demonstraţie practică privind „Coloraţia specială de impregnare argentică – metoda dr. Kelemen József”, limitându-ne la a enumera doar câteva dintre prezentări. O mulţime de termeni de specialitate, greu de înţeles pentru cei care nu fac parte din sistemul medical, se rânduiesc, precum piesele unui puzzle, în subiecte de actualitate tratând o parte importantă a medicinei, în multe cazuri de însemnătate vitală pentru pacienţi. „De multe ori tratamentul care urmează să se aplice pacientului depinde foarte mult şi de rezultatul histopatologic, foarte important pentru cazurile cu tumori maligne. Pe baza analizei proprietăţilor moleculare se pot administra tratamente mult mai exacte şi specifice. Cel mai vechi în acest sens este cancerul de sân, unde de mai mulţi ani se cunoaşte o terapie moleculară pretabilă tumorilor care prezintă modificări, ce se pot pune în evidenţă prin probele anatomo-patologice”, a confirmat medicul primar Iurcsuk Olga, şefa Secţiei Anatomie Patologică a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

In memoriam dr. Kelemen József

La începutul lunii septembrie s-au împlinit cinci ani de la decesul doctorului Kelemen József, cel care a înfiinţat şi condus multă vreme Secţia de Anatomie Patologică a Spitalului din Miercurea Ciuc. În semn de respect şi gratitudine pentru memorabila sa activitate ştiinţifică, atât titlul simpozionului, cât şi un capitol special au fost consacrate remarcabilului neuropatolog.

S-a născut la Reghin, în 1934, a urmat şcoala la Târgu Mureş, unde şi-a început şi activitatea de cercetare sub îndrumarea profesorilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie.

În anul 1971, Fundaţia Alexander von Humboldt i-a oferit o bursă şi un stagiu de cercetare în Germania, acordate „numai cercetătorilor cu calificare înaltă şi rezultate deosebite”. Astfel, la Institutul de Psihiatrie Max Planck din München, doctorul Kelemen József a avut prilejul să cerceteze microscopic „creierul îmbătrânit”, modificările produse de boală la nivelul celei mai importante părţi a sistemului nervos central şi a dezvoltat o procedură care poate detecta cu uşurinţă maladia Alzheimer.

Întors în ţară, în 1972 i-a fost atribuit titlul de doctor în medicină. Ar fi vrut să-şi continue activitatea în domeniul universitar, la Târgu Mureş, dar nu a fost să fie. Începând din 1975, dr. Kelemen József a lucrat la Spitalul din Miercurea Ciuc, unde a organizat activitatea Secţiei de Anatomie patologică, iar din 1977 a fost numit de Ministerul Sănătăţii şi în fruntea Secţiei de Medicină legală.

În anul 1991 a fost pentru a doua oară bursier Humboldt, iar realizările care au urmat cercetărilor de la Berlin au fost răsplătite cu premii de stat americane şi româneşti, devenind şi membru al Societăţii Internaţionale de Cercetări Cerebrale.

Doctorul Kelemen József a fost şi autorul unui număr însemnat de studii de neuropatologie, având la bază cercetări ale ţesutului nervos, iar modificările unor coloraţii care ajută la evidenţierea celulelor nervoase gliale, realizate de reputatul neuropatolog, au fost publicate în numeroase reviste internaţionale, în diferite limbi.

Reîntors la Miercurea Ciuc, într-o perioadă în care nu exista aparatura modernă din zilele noastre, a dezvoltat, împreună cu chirurgii, în special cu dr. Megyes Tibor, o procedură pentru identificarea rapidă a tumorilor de sân, astfel încât, pe baza unei amprente citologice, se putea stabili cu exactitate dacă leziunea este benignă sau malignă, aspect ce influenţa major cursul intervenţiei chirurgicale.

Dr. Kelemen József a condus cele două secţii – de Anatomie patologică şi de Medicină legală – până a reuşit să formeze noii specialişti, care i-au urmat după retragerea din activitate şi până în prezent. Unul dintre ei este dr. Iurcsuk Olga, medic primar, şefa Secţiei de Anatomie patologică din cadrul SJU din Miercurea Ciuc.

„Am avut onoarea să lucrez cu dl dr. Kelemen József încă din 1999. A fost un om deosebit, atât din punct de vedere al caracterului, cât şi ca om de ştiinţă. Totdeauna s-a preocupat de activităţile de pe secţie, dar şi de cercetare. Îmi povesteau asistentele că, înainte de a ajunge eu la spitalul din Miercurea Ciuc, ţinea diferite cursuri pentru ele şi cursuri despre screeningul cancerului de col uterin, la care participau şi studenţi de la Facutatea de Medicină din Târgu Mureş; în weekend, studenţii participau şi la necropsii, unde au învăţat multe din studiul şi dezbaterile care urmau de obicei, axate în special pe analiza creierului, neuropatologia fiind pasiunea şi domeniul în care era specialist dr. Kelemen. A fost şi organizatorul principal al Zilelor Medicale Transilvănene, care au o tradiţie de peste 20 de ani, dar şi al altor sesiuni de comunicări ştiinţifice, era mereu dornic să se perfecţioneze ca specialist, nu numai pe el, ci şi pe ceilalţi. Era întotdeauna punctual, respectuos şi pretindea acelaşi lucru şi din partea celorlalţi. Puteai apela la dânsul cu orice problemă şi făcea tot posibilul să te ajute. Era adeptul unui stil de viaţă sănătos şi sfătuia pe toată lumea să nu fumeze, să nu consume alcool, ştiut fiind faptul că ambele stau în spatele multor tumori maligne”, a relatat dr. Iurcsuk.

Dr. Kelemen József a lăsat spitalului din Miercurea Ciuc şi o bază de ţesuturi incluse în blocuri de parafină, prelevate pentru examinarea microscopică, în vederea stabilirii diagnosticului histopatologic şi prelucrate.

Din păcate, o parte dintre cele care au făcut obiectul cercetărilor sale – ţesuturi nervoase, creier – s-au „rătăcit” la mutarea din vechiul sediu, aflat la subsolul spitalului judeţean, în noua clădire destinată secţiilor de Anatomie patologică şi Medicină legală.

Dr. Kelemen József s-a stins, potrivit apropiaţilor, „mai apreciat în străinătate decât acasă”, cu regretul profund că laborioasa activitate de cercetare, inovaţiile pe care le-a adus în sfera medicală şi le-a pus în slujba comunităţii din Miercurea Ciuc nu s-au bucurat de recunoaştere şi de suficientă apreciere pentru a i se atribui Premiul „Pro Urbe”, pe care l-ar fi meritat pe deplin.

Prima ediţie a Zilelor Anatomiei patologice „Dr. Kelemen József” s-a dorit a fi deschizătoarea unui şir lung de evenimente ştiinţifice dedicate Anatomiei patologice. Simpozionul ştiinţific desfăşurat la Biblioteca „Kelemen József” a Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a fost organizat împreună cu Consiliul Judeţean Harghita şi în parteneriat cu Colegiul Teritorial al Medicilor Harghita.

Daniela MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.